Theorie examen in het Engels vanaf 1 juli met extra tijd

Naast dat je tegenwoordig ook het examen in de avonduren kan maken wordt het ook mogelijk (vanaf 1 juli) om het theorie examen auto, brommer of motor in het Engels af te legen, met extra tijd. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) gaf eerder al aan te onderzoeken of het mogelijk is om extra tijd te geven bij de theorie examens in het Engels.

Het CBR heeft bekendgemaakt dat het theorie examen auto, brommer of motor in het Engels binnenkort 15 minuten langer duurt.

15 minuten langer

Per 1 juli gaat het CBR een proef doen, waarbij het theorie examen auto, brommer en motor vijftien minuten langer duurt. De kandidaten krijgen alleen meer tijd bij het onderdeel ‘kennis van verkeersregels en verkeersinzicht’.

Het theorie examen in het Engels is al sinds begin april 2018 te reserveren. Het CBR stelt dat het veel vragen heeft gekregen of het mogelijk is om een theorie examen in het Engels af te leggen en daarvoor extra tijd te krijgen. Voornamelijk kandidaten die een lagere leesvaardigheid hebben en niet voldoende Nederlands spreken hebben baat bij het aangepaste theorie examen.

Daarnaast heeft het CBR het Engelse theorie examen voorzien van geluid. Bij het Nederlandse theorie examen was het al langer mogelijk om gebruik te maken van het geluid bij het examen. Daarnaast is het mogelijk voor het Nederlandse theorie examen auto, brommer of motor extra tijd te krijgen. Daarvoor heeft de kandidaat wel een speciale verklaring nodig. Bijvoorbeeld vanwege dyslexie of faalangst.

Andere talen

Het theorie examen is in het Engels af te leggen met vijftien minuten extra tijd. Het theorie-examen B is ook in het Nederlands met extra tijd te maken. Naast de Engelse en de Nederlandse theorie examens voor het rijbewijs B biedt het CBR geen extra tijd voor andere examens of andere talen.

Tolken bij beroepsexamen

Het CBR biedt verschillende manieren aan kandidaten van buitenlandse afkomst om toch een theorie examen af te kunnen leggen. Sinds begin dit jaar is het mogelijk een tolk in te zetten bij het CCV theorie- en praktijkexamen. Ook bij de nascholingscursus is het sinds kort mogelijk een tolk in te zetten.

Deze mogelijkheid is er, als onderdeel van een pilot. Door verschillende proeven te doen, wil het CBR de dienstverlenging naar (buitenlandse) klanten verbeteren. De pilot wordt een jaar gehouden. Het theorie examen met tolk is een individueel begeleid examen. Aan een dergelijk theorie examen zijn extra kosten verbonden. Die kosten moeten worden betaald door de kandidaat of door de rijopleider.

Het is mogelijk om een tolk in te zetten in andere talen dan het Engels. Het CBR staat toe om een tolk in te zetten voor vrijwel alle talen. De voorwaarde is wel dat de tolk is ingeschreven bij de partner van het CBR, TolkenNet. De organisatie rekent 200 euro voor het inzetten van een tolk.

Bovendien moet zowel de kandidaat als de tolk zich aan de start van het theorie examen kunnen legitimeren. Het is dus zaak dat beide personen een geldig identiteitsbewijs meenemen en deze kunnen overleggen voor aanvang van het examen.

Theorie examen oefenen

Alvorens een theorie examen auto, brommer of motor af te leggen, is het belangrijk dat de kandidaat eerst voldoende oefent. Dit kan door theorie examen auto te leren. Bij het leren krijgt de kandidaat de keuze tussen een pakket van 10 uur of 20 uur aan theorielessen.

Daarna is het mogelijk theorie examen te oefenen. Het oefenen kan betaald, maar er is ook een mogelijkheid tot een gratis theorie examen. Bij het theorie examen oefenen krijgen kandidaten ongeveer dezelfde vragen als bij het echte examen van het CBR. Dat komt doordat het oefenexamen is gebaseerd op de laatste methodes van het CBR. Ook het lay-out komt grotendeels overeen met het lay-out van het CBR. Op die manier is het voor de kandidaat mogelijk alvast te wennen aan de vragen en het lay-out van het theorie examen.

Theorie examen plannen

Wanneer er voldoende geoefend is, kan de kandidaat het theorie examen plannen. Dit kan via het portaal van het CBR, Mijn CBR. Bij Mijn CBR kunnen kandidaten gemakkelijk een theorie examen plannen. Aan het examen zijn kosten verbonden. De kosten bedragen 35 euro. Wie een tolk wil inzetten, dient daarvoor zelf een tolk te regelen die is aangesloten bij TolkenNet. Het inzetten van een tolk kost ongeveer 200 euro.

Het is vanaf 1 juli ook mogelijk het theorie examen in het Engels te maken zonder tolk. De kandidaat krijgt dan 15 minuten extra tijd.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: