CBR doet stap terug: theorie examen voorgelezen door medewerker

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) doet een stap terug bij de afname van het theorie examen. Bij alle theorie examens was het voorheen mogelijk om een computerstem in te schakelen. De computerstem leest dan de vragen voor aan kandidaten die moeite hebben met lezen.

Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij dyslectische kandidaten. Om te voorkomen dat er veel medewerkers moesten worden ingezet om de vragen voor te lezen, werd er gebruikgemaakt van een computerstem. Daardoor hoefden kandidaten niet meer één-op-éen theorie examen auto met de medewerker van het CBR te doen. Maar het CBR heeft nu een stap terug gedaan.

Theorie examen met computerstem niet meer mogelijk

Het CBR heeft namelijk besloten dat het niet meer mogelijk is om de computerstem in te schakelen tijdens het theorie examen. Vanaf 29 maart 2019 is het CBR gestopt met het aanbieden van het automatisch laten voorlezen van vragen van het theorie examen.

De maatregel geldt niet alleen voor het theorie examen auto, maar ook voor theorie examen motor en bromfiets. Vanaf heden is het weer noodzakelijk van tevoren aan te geven dat je last hebt van bijvoorbeeld dyslexie. Er wordt dan een medewerker van het CBR toegewezen aan het theorie examen. Deze zal vervolgens de vragen voorlezen.

Het is dus niet langer meer mogelijk om bij theorie examen de inhoud voor te laten lezen door een computerstem. Volgens het CBR was er amper vraag naar de computerstem is de technologie daarom weer afgeschaft. Het CBR stelt dat slechts één procent van de kandidaten van de theorie examens gebruikmaakt van de computerstem.

Er zijn verschillende redenen waarom de vragen van het theorie examen moeten worden voorgelezen. Zo biedt het CBR ondersteuning voor kandidaten die last hebben van dyslexie, faalangst of autisme. Er zijn ook andere aandoeningen waardoor het theorie examen voorgelezen kan worden. Niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Daarom is het belangrijk dit aan te geven bij de aanvraag voor het theorie examen.

Met een aandoening het theorie examen auto halen

Een taalachterstand of dyslexie kunnen het moeilijker maken om de vragen van het theorie examen auto goed te begrijpen. Wie zich goed wil voorbereiden, kan het best van tevoren theorie examen auto oefenen en zo zicht krijgen op de vragen. Het is toch mogelijk dat je meer tijd kwijt bent tijdens het afleggen van het theorie examen auto.

Dat was van negatieve invloed op de slagingspercentages. Daarop werd het CBR op de vingers getikt door de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer. Mensen met dyslexie moesten bijvoorbeeld een verlengd examen vragen en daarvoor tien euro betalen. Met een medische verklaring konden de kosten weer worden teruggevraagd.

TheorieExamenOefenen heeft speciale pakketten voor mensen die moeite hebben met theorie examen leren. Als je last van dyslexie hebt, kun je gebruikmaken van de oefeningen met geluid. Dit kan door zelf voorleessoftware te installeren. Het is dus goed mogelijk om met bijvoorbeeld dyslexie het theorie examen auto te halen. Het CBR biedt aan om een medewerker in te zetten voor het zogenaamde ‘individueel begeleide theorie examen’. Je krijgt dan meestal extra tijd en de medewerker zal de vragen en antwoordmogelijkheden voorlezen.

Een dergelijk theorie examen is speciaal bedoeld voor mensen die extra tijd nodig hebben. Bijvoorbeeld voor mensen die faalangst of last van een taalachterstand hebben. Tijdens het examen hoeft de kandidaat dan zelf niets te lezen.

Bijzonder theorie examen aanvragen

Het is mogelijk zelf een bijzonder theorie examen aan te vragen. Daarvoor heb je wel een medische verklaring van een specialist nodig. Vaak is een brief van bijvoorbeeld de psycholoog voldoende. Het CBR beoordeelt dan per aanvraag of je extra tijd krijgt. Wie geen medische verklaring heeft, komt niet in aanmerking voor het bijzondere theorie examen. Men moet dan verplicht het reguliere examen afleggen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: