Bijna nergens zijn examens zo duur als in Nederland

Je rijbewijs halen? Dat is in Nederland een kostbare onderneming. Nederland staat in de top drie van de duurste landen in de wereld om het rijbewijs te halen. Alleen in Noorwegen is het duurder om een theorie examen te doen of het praktijkexamen af te laten nemen. Het theorie- en praktijkexamen rijbewijs B kostten in Nederland vorig jaar in Noorwegen omgerekend 179 euro. Daarna volgt Nederland met een totaalprijs van 147 euro. Een ander duur land is Zwitserland. Daar kost het halen van je rijbewijs 136 euro. In Rusland ben je het goedkoopste uit als je je rijbewijs wilt halen.

Kosten halen rijbewijs

Bijna nergens in de wereld is het zo duur om een rijbewijs te halen als in Nederland. In 2020 betaalde je voor het praktijkexamen in Noorwegen omgerekend 113 euro. In Nederland lag die prijs op 112,75 euro. Dat is een verschil van slechts 25 eurocent. De grote verschillen zijn te wijten aan het theorie examen. In Nederland is het behalen van je theoriecertificaat een stuk goedkoper dan in Noorwegen. In 2020 betaalde je voor het theorie examen 34,50 euro.

De Noren vragen voor een theorie examen auto omgerekend 66 euro. Op nummer drie in de top drie staat Zwitserland. De Zwitsers betalen 109 euro voor het praktijkexamen en 27 euro voor afname van het theorie examen auto. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar de kosten van rijexamens. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Australische onderzoeksbureau Compare The Market.

In andere landen is het goedkoper om je rijbewijs te halen

In andere landen is het goedkoper om je rijbewijs te halen, maar dat geldt vooral voor landen buiten de Europese Unie. Rusland is het goedkoopste land ter wereld om een theorie examen auto of een praktijkexamen af te leggen. Daar betaal je in totaal omgerekend niet meer dan 1,70 euro.

Een ander goedkoop land is China. Daar betaal je voor het behalen van je rijbewijs ongeveer hetzelfde als de Nederlandse kosten voor één keer avondeten. Dat kost ongeveer 14 euro. Zoek je dichter in huis een plek om je rijbewijs te halen binnen de Europese Unie? Dan ben je in Italië het goedkoopst af. Daar betaal je slechts 16 euro voor het praktijkexamen en 16 euro voor het theorie examen auto. In totaal ben je dan voor 32 euro klaar.

Extra reden voor een goede voorbereiding

Nu je weet dat de prijzen in Nederland behoorlijk hoog liggen voor het afnemen van een theorie examen of een praktijkexamen, is het handig om alvast goed te leren voor het theorie examen auto. Een Britse man is ooit 157 keer gezakt voor het theorie examen. Zorg dat dat jou niet overkomt, want dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Dit is mogelijk door te beginnen met oude theorieboeken weg te leggen en een online theorieboek aan te schaffen. Een dergelijk boek is interactief, waardoor je niet alleen foto’s en tekeningen ziet, maar ook video’s en andere toevoegingen zodat je precies begrijpt waar de stof overgaat. Op die manier kun je je situaties beter voorstellen en herinner je je deze gemakkelijker als je straks het theorie examen gaat doen.

Momenteel is het niet mogelijk om een theorie examen auto te doen vanwege de coronamaatregelen. Mogelijk kun je pas vanaf augustus weer een examen boeken. Er geldt dus een lange wachttijd totdat je je rijbewijs hebt gehaald. De tijd die je moet wachten kun je nuttig besteden door te blijven oefenen. Op die manier kun je voorkomen dat de opgedane kennis weer weg zal zakken. Houd de kennis dus actief door regelmatig een oefenexamen auto theorie te maken. Dit kun je doen door een gratis oefenexamen af te leggen. Bij aanschaf van het theorieboek is het ook mogelijk extra oefenexamens aan te schaffen tegen een gereduceerde prijs. Deze oefenexamens zijn gemaakt volgens de laatste methode van het CBR, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: