CBR neemt op zaterdag en in de avond theorie examens af

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) neemt sinds juli ook theorie examens in de avonden en in het weekend af. Dit heeft ermee te maken dat het instituut moeite heeft om de vraag bij te benen. Sinds de coronacrisis heeft het CBR achterstanden op theorie examens.

De theorie examens kwamen in maart al een tijd lang stil te liggen, toen het coronavirus in Nederland uitbrak. Dankzij versoepelingen was het een paar maanden later weer mogelijk theorie examens af te nemen. Maar nu blijkt dat veel deelnemers het niet zien zitten om naar een andere locatie te gaan, waardoor er een scheve verdeling in locaties ontstaat.

Capaciteit lag lager

De capaciteit werd sinds het begin van de coronacrisis fors verlaagd. Een paar maanden later startte het CBR dankzij versoepeling van de coronamaatregelen de examens weer op. In ieder geval waren mensen die in maart al examen hadden gedaan als eerste aan de beurt. Daardoor was er maar weinig ruimte voor nieuwe deelnemers. De capaciteit krabbelde de afgelopen maanden op tot ongeveer 80 procent van de normale situatie. Het is niet mogelijk om de volledige capaciteit te benutten, omdat er tussen alle deelnemers lege stoelen worden gehouden. Dit is nodig om er zeker van te zijn dat de deelnemers anderhalve meter afstand van elkaar houden en zich dus aan de coronamaatregelen houden.

Daarop is besloten om deelnemers zoveel mogelijk te attenderen op het feit dat zij ook naar een andere locatie kunnen als het aantal examens voor de gewenste locatie al vol is. Dat bleek niet het beoogde effect te hebben, waardoor vrij snel een locatie werd volgeboekt. Op de locatie in Goes is er amper van drukte te spreken, terwijl op de locatie in Rijswijk het zeer druk is. Dat betekent dat er ongebruikte capaciteit is.

Nu ook op zaterdag en in de avond

Toen duidelijk werd dat er veel capaciteit bleef liggen, heeft het CBR besloten om de capaciteit te verplaatsen. Daardoor kunnen kandidaten zich nu ook aanmelden voor het afnemen van een theorie examen in de avonduren en op zaterdag. Op die manier is het mogelijk sneller op de gewenste locatie het examen te doen. Eerder zei directeur Alexander Pechtold nog dat het belangrijk blijft om examen te doen op een locatie waar het minder druk is. Die oproep aan opleiders en deelnemers blijft nu staan.

Desondanks heeft het CBR wel besloten om de openingstijden te verruimen en nu ook examens in het weekend en in de avonduren af te nemen.

Theorie examen leren

Wanneer je aan de slag gaat voor je theorie examen, is het de bedoeling om een goede voorbereiding te treffen. Zeker nu het drukker dan normaal is op veel locaties, is het moeilijker om een theorie examen opnieuw te boeken wanneer je de eerste keer voor het examen gezakt bent. Daarom raden we je aan eerst goed het theorie examen auto te leren. Dit kan aan de hand van het online theorieboek. Het online theorieboek is uitgerust met interactieve elementen zoals foto’s en video’s. Op die manier krijg je beter inzicht van de stof die je moet leren.

Theorie examen oefenen

Daarnaast kun je gaan theorie examen auto oefenen. Zo is er een mogelijkheid om een aantal gratis oefenexamenste maken. Je krijgt dan niet te zien welke antwoorden je fout had. Wanneer je dit wel wilt weten, kun je gebruikmaken van de betaalde oefenexamens. Daarbij krijg je aan het einde te zien welke vragen je fout had en welke onderdelen van het examen nog extra oefening vereisen. Dit is raadzaam om te doen, want het boeken van een theorie examen is met de drukte van de coronacrisis erg lastig.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: