Extra reden voor halen theorie examen auto, je mag straks een zwaardere auto rijden

Er is een extra reden om proberen het theorie examen auto zo snel mogelijk te halen. Wie in Nederland het rijbewijs auto heeft, mag straks een zwaardere auto rijden. Momenteel gelden er nog zwaardere beperkingen op welke auto je mag rijden met het rijbewijs B, maar dat gaat binnenkort veranderingen. De Europese Commissie wil in de loop van dit jaar een aantal nieuwe regelingen invoeren die voor de hele Europese Unie gaan gelden. Dat schrijft het Duitse ADAC. Zo is het mogelijk om met rijbewijs B een zwaardere auto te gaan rijden. Daarnaast mogen jonge bestuurders vanaf hun achttiende al gaan solliciteren voor een baan als vrachtwagen- of buschauffeur.

Zwaardere auto rijden

Als je je rijbewijs auto haalt, of al in het bezit bent van een auto, mag je straks een zwaardere auto gaan rijden. Er geldt in Nederland al een uitzondering voor het gewicht waarmee je auto mag rijden. De uitzondering is bedoeld voor elektrische bestelauto’s met een gewicht van meer dan 3,5 ton. Maar die regel wordt straks verder uitgebreid, zodat je met je rijbewijs iedere auto met een maximaal toelaatbaar gewicht van 4,25 ton mag besturen. Dat is een extra reden om je rijbewijs te halen en je auto theorie examen van tevoren goed voor te bereiden.

Met je rijbewijs mag je later dit jaar ook een camper besturen of een elektrische rolstoelbus rijden. Deze auto’s hebben een hoger toelaatbaar gewicht. Momenteel geldt daarop nog een grens van maximaal 3500 kilo. Als je daarboven komt, heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig om deze vervoersmiddelen te mogen besturen.

Invoeren digitaal rijbewijs

Bovendien moet het mogelijk worden om een digitaal rijbewijs te halen. Op dit moment kun je alleen een rijbewijs B halen op papier. Je krijgt dan een pasje waarmee je kunt laten zien dat je bevoegd bent om een auto te rijden. Later dit jaar zou je ook digitaal kunnen laten zien dat je een rijbewijs hebt. Dat zou dan moeten kunnen met een app op je smartphone. Deze app werkt dan ook als bewijs als de politie een bestuurder vraagt naar zijn rijbewijs. Aan de hand van een QR-code is het dan mogelijk om fraude met digitale rijbewijzen tegen te gaan.

Plannen met betrekking tot theorie examen

Momenteel is het in Nederland nog mogelijk om rijlessen te volgen als je nog geen theorie examen auto hebt gedaan. In de aankomende plannen van de Europese Commissie gaat dat mogelijk veranderen. Het kan in de toekomst zo zijn dat bestuurders die nog geen theorie examen hebben gedaan, dat eerst moeten doen voordat zij met rijlessen mogen beginnen. Daarna is het nodig om het praktijkexamen af te leggen. Het theorie examen auto blijft in de tussentijd anderhalf jaar geldig.

Als de beginnend bestuurder zijn rijbewijs heeft gehaald, moet hij na een jaar opnieuw rijexamen doen in de vorm van een opfriscursus. Bovendien heeft de commissie ook plannen om een deel van het rijexamen af te laten leggen in een simulator. Later zou het mogelijk kunnen worden dat je helemaal geen examen meer hoeft te doen in een echte auto, maar dit examen kunt afleggen in een simulator.

Theorie examen halen

Er zijn dus heel wat extra redenen dit jaar om je theorie examen te halen. Je hebt de meeste kans op succes als je een online theorieboek aanschaft. Dit theorieboek is gebaseerd op de laatste methode van het CBR. Op die manier ben je altijd op de hoogte van de laatste regels. Zo is het mogelijk meer kans te maken om te slagen op het uiteindelijke auto theorie-examen.

Voordat je het examen af gaat leggen, doe je er goed aan om eerst een gratis oefenexamen te maken. Zo kun je te weten komen of je geslaagd zou zijn voor het echte examen van het CBR. Het is ook mogelijk om extra oefenexamens af te nemen. Op die manier kun je ook achterhalen welke onderdelen je nog beter moet oefenen. Daarnaast is het oefenexamen gebaseerd op gelijksoortige vragen die je bij het echte examen kunt verwachten.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: