Frauderen met theorie examen eindigt in voorwaardelijke celstraf

Frauderen met je theorie examen door iemand anders in jouw plaats het theorie examen te laten maken? Zet dat maar uit je hoofd. Een 26-jarige vrouw kan erover mee praten. De vrouw was bang dat ze haar theorie examen auto niet zou halen en heeft daarom een vriendin gevraagd om het examen in haar plaats af te leggen. Ze liep tijdens het examen tijdens de lamp en moest zichzelf uiteindelijk voor de rechter verantwoorden, samen met haar vriendin.

Theorie examen fraude

Het gebeurt vaker dat er gefraudeerd wordt met het theorie examen auto in Nederland. Het slagingspercentage ligt rond de 42 procent en dat betekent dat de meeste kandidaten die het examen voor het eerst afleggen, er niet voor slagen. Het was dan ook een belangrijke reden voor de vrouw om er zenuwachtig over te zijn. De vrouw was namelijk al eerder gezakt en was om die reden heel bang. Daarnaast zei de vrouw tegen de rechter faalangst te hebben. Daarom heeft ze bij haar vriendin erop aangedrongen om het theorie examen in haar plaats te maken.

Begin 2022 gaat de vriendin van de vrouw naar het CBR in Barendrecht om het theorie examen af te leggen. Ze neemt het paspoort van de andere vrouw mee en noemt de achternaam van haar vriendin. De vriendin heeft haar theorie examen auto een keer gedaan en was daarvoor geslaagd. Daarom dacht ze dat ze het examen nog een keer zou kunnen doen, met goed gevolg.

CBR heeft twijfels

Maar meteen al bij het aanmelden had het CBR al twijfels. De vriendin mag toch aan het examen beginnen, totdat de bewaker haar uit de zaal verwijdert met een smoesje dat er computerproblemen zijn. Bij het meelopen staat de politie op haar te wachten belandt de vriendin die het examen doet in de cel. De vrouw zegt tegen de rechter dat ze niet wist dat het niet mocht, maar de rechter vertelt haar meteen dat frauderen met het theorie examen heel strafbaar is.

De vrouw die het examen eigenlijk had moeten doen, probeerde meerdere keren het theorie examen te halen en zakte weer voor het examen. De officier zegt dat er willens en wetens fraude is gepleegd en de twee dames probeerden de autoriteiten te misleiden. De twee hebben twee dagen in voorarrest gezeten. De officier van justitie eist 40 uur taakstraf en een voorwaarde maand cel. De ene vrouw krijgt daarom 50 uur taakstraf en een maand voorwaardelijk cel van de rechter. De andere dame die het theorie examen aflegde, wordt veroordeeld, maar krijgt geen straf.

Theorie examen voorbereiding belangrijk

De rechter zegt in het vonnis dat de vrouw die haar vriendin probeerde over te halen om het theorie examen in har plaats te doen, het niet heeft verdiend om het examen op deze manier te halen. Daarom waarschuwt hij ervoor dat mensen soms te naïef denken over frauderen met het theorie examen. En de andere vriendin is ‘naïef’ en ‘stom’ geweest, maar krijgt er geen straf voor. Dat er veel kandidaten zijn die op allerlei manieren proberen het theorie examen auto te halen, is een feit.

De laatste jaren is er relatief veel fraude bij het examen. Je moet namelijk het auto theorie examen hebben behaald, voordat je het praktijkexamen mag doen. Afrijden kan dus pas als je je theoriecertificaat op zak hebt. Om deze reden is een goede voorbereiding erg belangrijk. Je kunt jezelf het best voorbereiden door eerst het theorie examen te leren. Dit kan volledig online.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: