Frauderen op het theorie-examen?

We gaan je natuurlijk niet uitleggen hoe je op het theorie-examen moet frauderen. Iedereen moet natuurlijk op een eerlijke manier slagen, daarom neemt het CBR hier maatregelen toe, niet zo maar maatregelen, maatregelen waardoor fraudeurs echt zo goed als altijd gepakt worden. Opgepast dus, doe het niet! Niet voor niets bestaat er een theorie-examen in Nederland, dit om de theorie kennis te testen zodat je veilig in het verkeer kan en mag deelenemen. Het is dan ook gevaarlijk voor jezelf maar ook voor andere gebruikers op de weg.

Fraude van het examen in het nieuws

De laatste tijd is er veel media aandacht geweest over fraude met het theorie-examen. Het CBR voert dan ook een zogenaamd “zero tolerance” beleid op dit gebied en indien er dan ook een vermoeden bestaat van fraude wordt er direct aangifte gedaan en kun je een hoge boete krijgen. Er wordt dus met politie en justitie samengewerkt.

Het CBR maakt zich steeds meer zorgen over de fraude gevoeligheid van het theorie-examen systeem en heeft daarom ook stappen ondernomen om dit in de toekomst te gaan voorkomen en actief tegen te gaan. Dit gaat natuurlijk ten goede van de verkeersveiligheid in Nederland. Mede om deze reden is door het CBR het theorie-examen nieuwe stijl ontwikkeld.

Vier veel gebruikte methoden om fraude te plegen op het theorie examen

1. Spieken

Vast wel iedereen heeft wel eens gekeken bij een ander tijdens het maken van een proefwerk op de middelbare school, zo ook kan dit tijdens het theorie-examen voorkomen. In het CBR lokaal waar je het theorie-examen aflegt zijn medewerkers aanwezig die alles in de gaten houden om spieken te voorkomen. Ook hangen er tegenwoordig camera’s in de examen lokalen waardoor je altijd in de gaten wordt gehouden.

2. Iemand die veel op je lijkt het theorie-examen laten maken.

Sommige examenkandidaten dachten slim te zijn door het theorie-examen te laten maken door een broer, zus of ander familielid welke veel op deze persoon leek. De medewerkers op het CBR worden juist getraind om dit te herkennen. Er is dan ook al eens een boete van 550 euro uitgedeeld voor dit soort praktijken. Dit bedrag had deze persoon beter in rijlessen kunnen steken!

3. De antwoorden via een oortje

Met deze methode krijgt de examenkandidaat via een oortje de antwoorden ingefluisterd door iemand anders die buiten de zaal de juiste antwoorden doorgeeft. In maart’14 is er nog iemand betrapt die hiervoor werd veroordeeld tot een boete van 210 euro. Het CBR heeft apparatuur waarmee het openstaande verbindingen kan bekijken en maakt hier dan ook actief gebruik van.

Het CBR heeft in Amsterdam een proef gedaan met detectiepoortjes. Deze detectie poortjes ken je vast wel van luchthavens, festivals of andere grote evenementen. Naast de poortjes houden ook beveiligers de boel in de gaten om zo dit soort fraude tegen te gaan. Je loopt als examinant door de poort en de beveiliger controleert vervolgens ook nog met een handscanner of je geen mobiele telefoon, foto of video apparatuur bij je hebt, anders mag je natuurlijk niet het theorie-examen afleggen. Mocht de beveiliger wat vinden dan mag je dit voorwerp in de kluis leggen. Mocht je er toch voor kiezen om dit niet te doen dan wordt je de toegang tot het lokaal waar het theorie-examen zal worden afgelegd geweigerd.

4. Altijdgeslaagd.nl

Eind 2014 was er veel media aandacht omtrent de de website Altijdgeslaagd.nl. Voor 180 euro kreeg je bij deze club een theoriecursus en zou je 100% slagen. Uit een uitzending van PowNews bleek dat de eigenaar er nogal rare lesmethoden op nahoudt om zijn examenkandidaten voor te bereiden op het theorie-examen. Volgens deze uitzending heeft de eigenaar mensen bij het CBR omgekocht om de vragen van het theorie-examen te verkrijgen. Vervolgens leerde je tijdens de theorie-cursus letterlijk het juiste antwoord bij elke vraag. Kamerleden reageerden geschokt. Sander de Rouwe reageerde met "onbestaanbaar”. Machiel de Graaf van de PVV zei: “Als dit klopt, dan rijden er misschien honderden of duizenden mensen rond die geen benul hebben van veiligheid”. Het CBR reageerde vervolgens dat dit niet mogelijk was omdat de vragen random gesteld werden.

Bekijk hier de PowWews uitzending omtrent Altijdgeslaagd.nl:

Conclusie: frauderen is NIET verstandig, het CBR kent alle trucjes!

Wij verkopen natuurlijk theorie oefenproducten en willen natuurlijk dat iedereen zo goed mogelijk oefent. Echter nemen wij ook deel in het verkeer, en willen we dan ook veilig in het verkeer deelnemen. Daarnaast wil je geen ongelukken veroorzaken, zorg dus dat je de theorie goed kent.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: