Frauderend duo theorie examen auto veroordeeld

Een duo uit Arnhem is veroordeeld omdat zij een poging deden tot het plegen van fraude bij het theorie examen auto. De twee zwagers liepen tegen de lamp bij het examencentrum van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De twee probeerden door persoonsverwisseling te frauderen bij een theorie examen. De twee kregen elk tachtig uur werkstraf. Verder kregen zij twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en moeten zij een boete van 2263,52 euro aan het CBR betalen.

Persoonsverwisseling bij theorie examen

Op 14 november probeerden de twee het CBR op te lichten door een persoonsverwisseling te doen. Het CBR had de poging tot fraude al snel door. De oudste zwager van 31 was bij het inchecken voor het examen al wat nerveus en draaide steeds weg van de camera’s. Op die manier had de beveiliging al snel door dat hij wat van plan was.

Des te opvallender was de fraude toen examenmedewerkers zagen dat de handtekening die de kandidaat gaf niet overeenkwam met de handtekening van de aangemelde kandidaat. De aangemelde kandidaat bleek zijn jongere zwager van 22 te zijn. De oudere zwager probeerde met de ID-kaart van de jongere zwager het theorie examen te maken. Tijdens het examen hebben alerte medewerkers van het CBR de politie gebeld. De zwager werd tijdens het examen uit de zaal gehaald.

Examenvrees theorie examen

De jongere zwager vertelde aan de rechter dat hij moeite heeft met mensen om zich heen en daarom het theorie examen wilde laten doen door zijn oudere zwager. De man heeft een Wajonguitkering en woonde nog bij zijn moeder en zus. Hij stelde tegen de rechter dat hij wel goed geleerd had voor het theorie examen.

Toch was hij bang om het theorie examen auto niet voldoende af te leggen en speelde examenvrees volgens hem een belangrijke rol. Zijn oudere zwager stelde daarom voor als stand-in examen te doen. De twee lijken qua gezicht sterk op elkaar. Daardoor zou de fraude niet snel ontdekt worden.

De rechter vroeg vervolgens of de twee hadden stilgestaan bij de gevolgen voor de verkeersveiligheid, als hun oplichtingstruc wel had gewerkt. De twee stelden dat ze daar niet over nagedacht hadden en dat het een eenmalige actie was.

De twee hadden ook niet nagedacht over de gevolgen van hun actie. De officier van justitie vroeg hen of zij wisten hoe zwaar identiteitsfraude bestraft wordt. Toen de aanklager zelf het antwoord gaf dat het meestal twee tot drie maanden zitten betekent, met een maximum van zes jaar, vielen de twee stil.

Naïef

Volgens de officier hebben de twee een supergevaarlijke en domme actie uitgehaald. Volgens haar is het belangrijk dat het CBR van betrouwbaarheid van de ID’s uit moet kunnen gaan. De rechter stelde dat de twee zwagers behoorlijk naïef waren geweest. Hij veroordeelde de twee tot twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf, een boete van 263,52 euro en tachtig uur werkstraf.

Theorie examen doen met examenvrees

De rechter gaf verder de jongste zwager het advies om met een briefje van de huisarts de volgende keer zelf theorie examen te komen doen. Met een medisch advies is het namelijk mogelijk om een theorie examen te doen, zonder dat je daarbij in de zaal met andere mensen hoeft te zitten. Dit is het zogenaamde 1-op-1 theorie examen auto en is speciaal bedoeld voor mensen die te maken hebben met faalangst en examenvrees.

Ook wanneer examenvrees een grote rol speelt, kun je dus gewoon je theorie examen auto halen. Met een medisch advies van de huisarts hoef je er bovendien meestal niet extra voor te betalen.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding voor het theorie examen auto is uiteraard wel belangrijk. Door je goed voor te bereiden kun je examenvrees de baas zijn. Vaak theorie examen oefenen is een goede manier om je voor te bereiden. De oefenexamens zijn namelijk gebaseerd op de methode van het CBR. Zo kun je precies weten wat er van je verwacht wordt en welke vragen nog meer aandacht nodig hebben. Er is zelfs een gratis theorie examen beschikbaar als je eerst even wilt zien hoe het examen in zijn werk gaat.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: