Geen vervolging voor fraudeurs Duits theorie examen

Kandidaten die bij het Duitse theorie examen hebben gefraudeerd door stiekem opnames te maken en op afstand met elkaar contact te hebben, worden niet vervolgd. De Duitse brancheorganisatie voor rijscholen is niet blij met die beslissing en eist juridische maatregelen tegen kandidaten die bij het theorie examen frauderen.

De kandidaten hadden op afstand contact met elkaar, aan de hand van mini-camera’s in hun kleding en oordopjes. De juiste antwoorden werden dan op afstand doorgegeven. In Nederland gelden er strengere straffen voor dergelijke acties, maar in Duitsland zijn er amper mogelijkheden om frauderende kandidaten te vervolgen.

Fraude bij het theorie examen auto

De Duitse kandidaten hadden fraude gepleegd bij het theorie examen auto onder meer door een kleine camera in hun knoopsgat te bevestigen. De vragen op het theorie examen werden zo doorgespeeld naar vrienden en kennissen. Aan de andere kant van de lijn fluisterde het contact de antwoorden in via een miniplug. Op die manier konden kandidaten hoge scores halen, waardoor ze voor het theorie examen auto slaagden.

De Duitse site Spiegel Online meldt zelfs dat er bedrijven zijn die online adverteren met het plegen van fraude. Zij hanteren leuzen als ‘succesvol valsspelen tijdens het rij examen’.

Prijzen fraude theorie examen liggen hoog

Er wordt in Duitsland dan ook veel verdiend aan de fraude, door de bedrijven die zich inlaten met het aanbieden van dergelijke diensten. Frauderen op het theorie examen kost tussen de 1500 en 5000 euro. Frauderende kandidaten hebben verschillende motieven om te vals te spelen op het theorie examen. Vaak gehoorde redenen zijn examenstress, snel een rijbewijs nodig hebben of het ontbreken van beheersing van de Duitse taal.

Ondanks dat bedrijven deze manier om het theorie examen te behalen aanbieden, is er toch geen sprake van vervolging. Het is in Duitsland moeilijker om fraudeurs te vervolgen dan in Nederland.

Fraudeurs niet vervolgd

De fraudeurs bij het Duitse theorie examen worden niet vervolgd, ondanks dat fraude bij TÜV Rheinland al 1600 keer voorkwam in 2017. Naar schatting zou het aantal echte zaken nog veel hoger liggen; minstens een factor tien. Kandidaten die in Duitsland betrapt worden met het valsspelen bij het theorie examen, ervaren daarvan amper de gevolgen.

Dat komt doordat op deze manier valsspelen bij het theorie examen geen overtreding of misdrijf is in Duitsland. Daarom volgen er vaak geen straffen. De kandidaat hoeft enkel zes maanden te wachten, alvorens hij weer theorie examen mag doen.

De TÜV en de Duitse brancheverenging voor rijinstructeurs hebben schoon genoeg van de acties en eisen maatregelen. Volgens hen is de verkeersveiligheid in het geding. Zij eisen dan ook dat frauderen bij het theorie examen strafbaar wordt gesteld. Volgens Duitse media is het ministerie van Justitie niet van plan iets aan de fraude te doen. Opsporingstechnieken om fraude te beperken worden in Duitsland amper gebruikt in verband met privacywetgeving. Kandidaten hoeven enkel hun telefoon af te geven.

Fraude in Nederland

In Nederland zijn er ook gevallen van fraude bij het theorie examen bekend. Het CBR heeft daarom in Amsterdam en Rijswijk detectiepoortjes geïnstalleerd, die opname- en communicatieapparatuur kan herkennen. Op andere locaties wordt apparatuur gebruikt om voorzegfraude te voorkomen. Wanneer iemand in Nederland betrapt wordt op fraude, wordt hij overgedragen aan de politie. In het verleden zijn veel kandidaten veroordeeld tot taakstraffen en boetes, oplopend tot 550 euro. Wie betrapt is, wordt bovendien drie maanden uitgesloten van deelname aan een nieuw theorie examen. De afgelopen jaren is fraude bij de auto theorie fors gedaald.

Voorbereiden theorie examen

Fraude is niet nodig, als je jezelf goed voorbereidt. Daarom raden we aan gratis theorie examen auto te oefenen. Op die manier weet je waar je aan toe bent, want de vragen in de oefenexamens zijn gebaseerd op de methode van het CBR.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: