Groot gat theorie examen en praktijk examen CBR dreigt door wachttijd

Er dreigt een groot gat tussen het theorie examen auto en het praktijkexamen (afrijden). Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft namelijk ellenlange wachttijden voor het praktijkexamen auto. Een positieve uitslag van het theorie examen is altijd anderhalf jaar geldig. Dat betekent dat de kandidaat na het behalen van de theorie binnen anderhalf jaar ook zijn praktijkexamen moet afleggen. Maar dat wordt steeds lastiger. Kandidaten wachten nu soms wel twintig weken op een rijexamen. De kalender van het CBR zit namelijk vol, meldt het Algemeen Dagblad.

CBR heeft te maken met enorme wachttijden

Gemiddeld ligt de wachttijd voor een praktijkexamen auto nu op zestien weken. Dat is het landelijk gemiddelde, want bij sommige examencentra in ons land is de wachttijd nog verder opgelopen. Het gaat dan vooral om de populaire examencentra in het westen van ons land. Deze examencentra liggen vooral in de Randstad. Een blik op de voorspelde wachttijd van het examencentrum in Amsterdam leert bijvoorbeeld dat kandidaten zo’n twintig weken moeten wachten totdat zij een praktijkexamen mogen doen.

De oorzaak daarvan is vooral het tekort en uitval van examinatoren die bij het instituut werken. Het CBR wil niet dat de wachttijden nog langer worden en overweegt om verder in te grijpen. Daarvoor is er een plan met een aantal noodmaatregelen opgesteld. Op die manier moeten de wachttijden verminderd worden. Het CBR wil alleen ingrijpen bij de examencentra die een wachttijd tussen de veertien en twintig weken hebben. Dat is hard nodig, want momenteel is het gat tussen het behalen van het theorie examen auto en het afleggen van een praktijkexamen erg groot.

Noodmaatregelen om wachttijden CBR te drukken

Het CBR overweegt om te grijpen naar noodmaatregelen. Op die manier wil het CBR de wachttijden verminderen, door het aantal examens te verminderen. Er komen dan allerlei aanvullende eisen waardoor kandidaten minder snel in aanmerking komen om een praktijkexamen auto af te leggen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het verhogen van de examenleeftijd. Daarnaast wil het CBR tussentijdse toetsen schrappen.

Ook kandidaten die het theorie examen auto hebben gehaald aan de hand van een faalangstexamen en nu eenzelfde examen willen doen bij het praktijkexamen, worden de dupe. Het CBR overweegt om de faalangstexamens verder af te bouwen of uit te stellen. Rijschoolhouders zijn niet blij met de noodmaatregelen en hameren er tegen het AD op dat het CBR meer vestigingen moet openen en meer personeel aan moet nemen.

Schrappen tussentijdse toetsen en faalangstexamen ligt gevoelig

Met name het schrappen van de tussentijdse toets en het faalangstexamen ligt gevoelig voor de kandidaten die hun rijbewijs bij het CBR willen halen. Idealiter begin je tijdens het leren van je auto theorie al met de praktijklessen. Op die manier kun je snel verder nadat je je auto theorie hebt gehaald. Veel kandidaten hebben last van faalangst en doen een faalangstexamen. Dit examen is er ook voor het afrijden. Toch wil het CBR deze examens nu eerst af gaan schaffen; iedereen krijgt dan hetzelfde examen op dezelfde manier.

Toch wijzen rijschoolhouders erop dat het niet wenselijk is om dat examen af te schaffen. Zij zeggen dat de kandidaten niet voor niets zo’n examen doen. Ook vinden rijschoolhouders dat er sprake is van uitsluiting als het CBR besluit om een leeftijdsgrens in te stellen. Bij het afrijden zonder faalangstexamen zullen kandidaten bovendien eerder zakken. Daardoor is de kans groot dat kandidaten weer een herexamen aan moeten vragen, waardoor de druk op de kalender van het CBR uiteindelijk niet af zal nemen.

9-tot-5 mentaliteit

De rijschoolhouders die het AD gesproken heeft, zijn bovendien niet te spreken over de mentaliteit van het CBR. Het CBR heeft een aanzienlijk personeelstekort. Bovendien is het een zogenaamde 9-tot-5 organisatie. Eerder besloot het CBR in verband met de wachttijden van het theorie examen om ook in het weekend en in de avonduren examens aan te bieden. Maar inmiddels kunnen de examens weer alleen tussen 9 uur ’s ochtends en 17.00 ’s avonds worden afgelegd. De rijschoolhouders dringen er daarom op aan dat de openingstijden weer verruimd moeten worden, zodat kandidaten ook op zaterdag hun examen af kunnen leggen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: