Geen extra examen-locaties CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is niet van plan om het komende jaar meer examencentra te openen waarbij kandidaten het theorie examen auto af kunnen leggen. Dat blijkt uit antwoord van het CBR. Het CBR stelt op vragen van de gemeente Zoetermeer het komende jaar het aantal examenlocaties niet uit te willen breiden. De laatste jaren heeft het CBR er al alles aan moeten doen om de bestaande examencentra draaiende te houden. Zo werd er extra oud-personeel opgetrommeld om de examens in goede banen te leiden. Door het coronavirus was er na de afschaffing van de coronamaatregelen meteen meer vraag naar praktijkexamens en theorie examens auto. Daardoor leek het mogelijk maken van meer examenopties in de bestaande centra niet logisch.

In 2023 geen nieuwe examencentra

Het CBR is niet voornemens om dit jaar nieuwe examencentra te gaan openen. In het specifieke geval van de gemeente Zoetermeer is er wel al een plek om het praktijkexamen auto af te leggen. Kandidaten die moeten afrijden kunnen bij het pand aan de Zilverstraat hun praktijkexamen afleggen. Maar het is vooralsnog onmogelijk om ook het theorie examen auto af te leggen. Dat terwijl veel Zoetermeerders liever hadden gezien dat het afleggen van beide examens op één locatie mogelijk was geweest.

De bedoeling van het CBR is altijd geweest om op één locatie allerlei mogelijkheden voor examens te hebben. Zo is het idee dat op plekken waar kandidaten ook kunnen afrijden, ook hun theorie examen auto of theorie examen motor zouden kunnen afleggen. Dat is altijd de wens van het CBR geweest, maar in de praktijk blijken wensen niet altijd uit te komen. In 2023 komen er geen nieuwe examencentra bij, zo zegt het CBR.

‘Theorie en praktijk op één plek’

Het theorie examen en het uitvoeren van het praktijkexamen moet zoveel mogelijk op één plek gebeuren, zo wil het CBR zelf graag. Daarom willen de Zoetermeerders dat het CBR het mogelijk maakt om aan de Zilverstraat niet alleen af te rijden, maar ook het theorie examen auto af te leggen. Toch is dat momenteel niet het geval. De examenlocatie is alleen bedoeld voor het halen van je rijbewijs. De gemeenteraad van Zoetermeer nam al op 28 juni 2021 een motie aan om het CBR te wegen om theorie examens auto in de eigen stad in te voeren.

Tot nu toe blijkt die motie vooral een papieren tijger. Het CBR is niet van plan om mee te werken en daarom is een overeenkomst niet mogelijk. Het vooruitzicht dat er geen nieuwe examenmogelijkheden bijkomen in de bestaande examencentra, is niet alleen bedoeld voor Zoetermeer. We kunnen de verwachting doortrekken naar landelijke wensen. Het CBR heeft simpelweg niet voldoende slagkracht om al die examens af te kunnen nemen.

‘Reizen om theorie examen af te leggen’

Als kandidaten theorie examen leren, kunnen zij daarvoor het online theorieboek gebruiken. Op die manier is het mogelijk om volgens de laatste methode van het CBR de te leren stof onder de knie te krijgen. Daarbij is het ook mogelijk om een gratis oefenexamen te maken, voordat je het echte examen gaat doen. Zo krijg je een beter beeld van of je geslaagd zou zijn voor het theorie examen auto.

Veel kandidaten weten namelijk niet in één keer te slagen. Dat is ongunstig, want voor het afleggen van het theorie examen kan het best even reizen zijn. Zo moeten inwoners van de gemeente Zoetermeer naar Rijswijk reizen om het examen te kunnen doen. Dat terwijl het examencentrum in Rijswijk vanuit Zoetermeer maar lastig te bereiken is. De meeste kandidaten die een theorie examen auto willen afleggen, zijn daarmee aangewezen op het openbaar vervoer of de welwillendheid van familieleden.

Om die reden is het belangrijk om het examen van tevoren goed voor te bereiden. Zo kunnen kandidaten voorkomen dat zij een herkansing moeten doen en nog een keer voor hetzelfde logistieke probleem komen te staan.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: