Minister Visser gaat geen noodmaatregelen wachttijd CBR invoeren

Door de coronapandemie lopen de wachttijden bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weer hard op. Dat geldt onder meer voor het theorie examen auto, het praktijkexamen en een aantal cursussen. Toch gaat demissionair minister Barbara Visser geen noodmaatregelen nemen bij het CBR. De wachttijden zijn volgens de minister nog binnen de perken die de minister gesteld heeft. Dat blijkt uit een nieuw maandverslag dat naar de Tweede Kamer gestuurd is. Het is waarschijnlijk het laatste besluit van minister Visser, want per halverwege januari treedt het nieuwe kabinet aan. Mark Harbers van de VVD zal het stokje van haar overnemen. Vivianne Heijnen (CDA) wordt de nieuwe staatssecretaris.

Wachttijden sterk opgelopen

Het gaat al sinds het begin van de coronapandemie niet goed met de wachttijden bij het CBR. De wachttijden kunnen per locatie aanzienlijk verschillen en sommige kandidaten moeten soms maanden wachten totdat ze het theorie examen auto af kunnen leggen of af kunnen rijden voor een rijbewijs. Maar hoewel de wachttijden oplopen, ziet demissionair minister Visser er niets in om nu noodmaatregelen in de gaan voeren. Volgens de minister is daar nu geen aanleiding voor. De wachttijden zijn daarvoor nu nog te kort.

Wel heeft de minister een noodmaatregel bedacht als blijkt dat de wachttijden nog verder oplopen en een onacceptabele wachttijd passeren. In dat geval kiest de minister voor om alle examens, zowel theorie als praktijk, voor 17-jarigen te schrappen. Daarnaast worden dan ook de faalangstexamens en de tussentijdse toetsen geannuleerd en geschrapt. Zover is het nog niet, maar als de wachttijden blijven oplopen zijn dit de nieuwe maatregelen die het kabinet wil nemen.

Geen applaus voor noodmaatregelen

Op applaus hoeft minister Visser zeker niet te rekenen, mocht ze nu toch nog besluiten de noodmaatregelen in te voeren en in te gaan grijpen bij het CBR. Verschillende partijen in de Tweede Kamer zien deze maatregelen niet zitten. Zo vindt de SP het zeer onredelijk dat het faalangstexamen geschrapt moet worden. De partij zegt dat het examen niet is ingevoerd om meer tijd te kosten, maar juist om ook deelnemers die meer tijd nodig hebben die tijd ook te gunnen. Veel andere partijen sluiten zich daarbij aan. Bovendien zal het nog wel even duren voordat minister Visser besluit toch wel in te gaan grijpen. Daarvoor zal ze namelijk eerst de Tweede Kamer inlichten. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Binnenkort wordt de minister vervangen, als het nieuwe kabinet Rutte aantreedt. Mark Harbers neemt dan het stokje van haar over. Visser is de opvolger van haar opvolger, Cora van Nieuwenhuizen. Zij wilde de maatregelen ook niet invoeren, omdat het volgens haar ging om een “uiterste redmiddel.” Van deze uiterste nood was volgens beide ministers nog geen sprake.

Wachttijden lopen weer aanzienlijk op

Bij het CBR lopen de wachttijden de laatste tijd weer behoorlijk op. Nederland is opnieuw in lockdown en dat heeft meteen effecten op de wachttijden. De geldende coronamaatregelen zorgden er onder meer voor dat het weer verplicht werd om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Daardoor liep de capaciteit in de examencentra behoorlijk terug. Dat geldt vooral voor het theorie examen auto, dat door meerdere personen in één ruimte op hetzelfde moment wordt afgelegd. Om die reden kunnen nu minder kandidaten tegelijkertijd examen doen. Dat heeft zijn weerslag op de capaciteit. Bovendien heeft het CBR daarom besloten om veel van de theorie examens volledig te schrappen.

Nederland in lockdown: strenge maatregelen bij het CBR

Het kabinet kondigde eerder in december een nieuwe strenge lockdown aan vanwege de opkomende omikronvariant van het coronavirus. Bij de vorige lockdowns moest het CBR steeds sluiten, maar dat is nu niet het geval. Theorie examens en praktijkexamens mogen gewoon worden afgenomen. En ook de rijlessen gaan door. Wel heeft het CBR een aantal strenge maatregelen genomen om te voorkomen dat het coronavirus zich op het terrein van het CBR kan verspreiden.

Bij het doen van een theorie examen is het bijvoorbeeld verplicht om een mondkapje te dragen. Het mondkapje moet al op vanaf het moment dat men het terrein oploopt. Wie binnenwandelt zonder mondkapje, wordt weggestuurd. Het theorie examen wordt dan geannuleerd. Verder is het verplicht het mondkapje altijd te dragen; ook tijdens het examen. Wie dat (om medische redenen) niet kan of wil, wordt verzocht een ander tijdstip te zoeken voor het examen. Als meerdere deelnemers geen mondkapje dragen bij aankomst en zij samen hebben gereisd, gaan de examens voor de hele groep niet door.

Verder worden er ook geen examens meer afgenomen bij corona gerelateerde klachten. Wie moet hoesten of een loopneus heeft, kan worden weggestuurd als de medewerker twijfelt over de gezondheid van de kandidaat. Ook dan is het beter om het examen te verplaatsen naar een later moment.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: