Expertisecentrum: ‘Geen voorspelbaarheden plaatjes theorie examen’

Er zijn geen voorspelbaarheden in de plaatjes die te zien zijn bij het theorie examen auto, motor en bromfiets. Dat blijkt uit onderzoek van het expertisecentrum RCEC. Het expertisecentrum deed onderzoek naar de afbeeldingen die bij de vragen van theorie examen te zien zijn. Eerder waren er zorgen over of de vragen en de afbeeldingen van bijvoorbeeld het theorie examen auto, motor of bromfiets niet te voorspelbaar waren. Daarom schakelde het CBR, het instituut dat de examens afneemt, een expertisecentrum in om de afbeeldingen te onderzoeken. Nu blijkt dat de plaatjes niet te voorspelbaar zijn voor het examen.

Geen ongewenste voorspelbaarheden in auto theorie

Uit onderzoek van expertisecentrum RCEC blijkt dat er geen ongewenste voorspelbaarheden in de afbeeldingen van de theorie examens zitten. Eerder werd gesuggereerd dat door goed naar het plaatje bij een vraag van een theorie examen te kijken, het mogelijk is om het antwoord al af te leiden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de positie van weggebruikers, het gebruik van bepaalde kleuren of de inrichting van de weg. Maar uit het onderzoek blijkt dat er geen voorspelbaarheden zijn en dat alleen door het correct analyseren van plaatjes mogelijk is om de vraag juist te beantwoorden.

Om vast te stellen of er ongewenste voorspelbaarheden in het theorie examen auto, brommer en motor zaten, heeft het expertisecentrum duizenden afbeeldingen die horen bij de examenvragen geanalyseerd. Maar RCEC stelt dat er geen voorspelbaarheden zijn en dat je alleen met goed theorie examen leren de vraag correct kunt beantwoorden. Om die reden stelt het expertisecentrum ook geen verdere maatregelen voor.

Antwoorden in willekeurige volgorde

Het CBR doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de kandidaat het antwoord niet van tevoren al kan voorspellen. Naast de voorspelbaarheden uit plaatjes bij het examen halen, blijft het CBR de antwoorden op het examen ook in willekeurige volgorde zetten. Op die manier kunnen kandidaten niet voorspellen dat het antwoord bij een vraag bijvoorbeeld altijd het tweede of derde mogelijke antwoord is. Door de voorspelbaarheden uit het examen te weren, krijgen alle kandidaten van het theorie examen een eerlijke kans om het examen te maken.

De enige juiste manier om het theorie examen motor, auto of bromfiets af te leggen, is door er goed voor te leren. Dat kan bijvoorbeeld door theorie examen oefenen. Maar het expertisecentrum RCEC is door het CBR ook gevraagd om onderzoek te doen naar ongewenste voorspelbaarheden in de teksten van de vragen. RCEC gaat bekijken of de manier waarop de vragen gesteld worden, ertoe leiden dat kandidaten de antwoorden al op voorhand kunnen voorspellen. Dat onderzoek is nog niet klaar. De verwachting is dat aan het einde van het jaar dat onderzoek is uitgevoerd.

Theorie examen auto voorbereiden

Als blijkt dat ook in de teksten geen voorspelbaarheden zitten, is er maar één manier om het theorie examen auto met succes af te leggen. Dat betekent dat kandidaten er goed voor moeten oefenen. Dat kan onder meer door online theorie auto te leren. Op die manier is het mogelijk om meer te begrijpen van de gevraagde leerstof. Dat kan onder meer door het online theorieboek te gebruiken. Dit boek is volledig interactief. Bij de leerstof krijg je niet alleen maar tekst en plaatjes, maar zie je ook meteen video’s. Zo begrijp je beter hoe de leerstof precies werkt.

Daarnaast is het mogelijk om een gratis oefenexamen theorie te maken. Daardoor krijg je een beter beeld van of je geslaagd zou zijn voor het echte theorie examen. De vragen zijn namelijk gebaseerd op de methode die het CBR gebruikt voor het echte examen. Uiteraard krijg je niet dezelfde vragen. Als je meer oefening nodig hebt, kun je ook de betaalde examens afnemen.

Aan het einde van het jaar heeft RCEC ook onderzocht of de vragen te voorspelbaar zijn. Als dat zo blijkt te zijn, zal het CBR de vragen aanpassen. Maar als blijkt dat de vragen niet te voorspelbaar zijn, kunnen kandidaten niet van tevoren al raden wat de juiste antwoorden op de vragen zijn. In ieder geval is het belangrijk om goed te oefenen voordat je het examen doet, want het slagingspercentage ligt rond de 42 procent. De meeste kandidaten weten dus niet in één keer te slagen voor het examen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: