Mogelijkheden invoer gevaarherkenning motorexamen onderzocht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat onderzoek doen naar of het mogelijk is om het onderdeel gevaarherkenning op te nemen in het theorie examen motor en het praktijkexamen. De bedoeling is dat motorrijders meer leren over verkeersveiligheid. Vaak wordt gevaar nu nog onvoldoende herkend, wat leidt tot ongelukken.

Het ministerie stelt dat het rijden van een motorfiets veel voordelen hebben, omdat ze meer vrijheid bieden, minder CO2 uitstoten en bovendien minder pakkeerplekken in nemen. Het ministerie zet daarom in op het veilig besturen van een motor. Het ministerie stelt zo ‘steeds meer de lusten in plaats van de lasten van de motorrijder te ondervinden’.

Actieplan maatregelen motorexamen

Het idee om het theorie examen motor aan te passen is niet nieuw. Het actieplan is het resultaat uit een pakket aan maatregelen uit 2011. In de maatregelen werd onder meer opgenomen dat het theorie examen motor en het praktijkexamen zich meer moeten richten op het trainen van de zogenaamde hoge ordevaardigheden.

Daarnaast kondigde het ministerie in 2011 al aan te willen onderzoeken of het omgaan met risico’s wel voldoende wordt behandeld in de rijopleiding.

Gevaarherkenning heeft positief effect

Het onderzoek naar de invoering van gevaarherkenning in het theorie examen motor is het gevolg van Europese afspraken. Uit onderzoek van SWOV bleek eerder al dat het volgen van een vervolgopleiding voor de motor een positief effect heeft op de bewustwording van gevaar op de weg onder motorrijders. Het ministerie gaat nu onderzoeken hoe deze bewustwording verder geprikkeld kan worden, bijvoorbeeld door het onderdeel te maken van een theorie examen.

Er wordt bij het theorie examen motor onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde lage ordevaardigheden en hoge ordevaardigheden. Bij lage ordevaardigheid wordt ingegaan op de bediening van de motor. Gevaarherkenning is onderdeel van een zogenaamde hogere ordevaardigheid.

Geschikte examenvorm nog niet gevonden

Hoe het onderdeel gevaarherkenning precies moet worden ingevoerd in het theorie examen A motor of het praktijkexamen, is nog niet duidelijk. Experts zien problemen bij het testen van de hoge ordevaardigheden. Wel wordt de mening gedeeld dat gevaarherkenning een belangrijk onderdeel van de rijopleiding en het examen is. Het probleem is dat het moeilijk is om een geschikte examenvorm voor het onderdeel te vinden.

Het Nederlandse CBR heeft namelijk ook te maken met Europese richtlijnen. Er zijn minimumeisen waar een theorie examen of praktijk examen motor aan moet voldoen. Binnen deze minimumeisen mogen EU-landen zelf aanpassingen doen. Critici hebben hun bedenkingen bij internationaal onderzoek naar de mogelijkheid om gevaarherkenning in te voeren. Zij vinden dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is en vinden dat het ministerie meer buiten hokjes moeten gaan denken.

Type bestuurder speelt ook mee

Uit onderzoek blijkt wel dat bestuurders van een motor een andere type bestuurder is dan een kandidaat die theorie examen auto doet. Daarom is het niet eenvoudig om gevaarherkenning toe te voegen aan de rijopleiding motor. Gevaarherkenning is al jaren een vast onderdeel van het theorie examen auto.

Bovendien hebben de meeste motorrijders al een rijbewijs en daarmee rijervaring. Daar moet rekening mee worden gehouden bij het toevoegen van gevaarherkenning aan het examen, stellen experts. Het is niet mogelijk om gevaarherkenning van het theorie examen auto een-op-een over te nemen in het theorie examen motor, omdat de gevaarzetting niet hetzelfde is. Motorrijders zijn kwetsbaardere verkeersdeelnemers.

Voorbereiden op theorie examen motor

Hoewel er momenteel nog geen niet veel aandacht wordt geschonken aan het onderdeel gevaarherkenning, moeten kandidaten die voor het theorie examen motor gaan, zich goed voorbereiden. Dit is mogelijk door gratis theorie examen motor te oefenen. Wie nog iets bij moet leren, kan daarvoor het online theorieboek motor aanschaffen. Bovendien zijn er tegen betaling meer oefenexamens motor te vinden op onze website.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: