Gevaarherkenning op het theorie-examen

Veel examenkandidaten zijn bezorgd om het onderdeel gevaarherkenning. In dit onderdeel wordt je getoetst op het tijdig opmerken, herkennen en voorspellen van potentieel gevaarlijke situaties en de keuze van de juiste handelingen om het gevaar af te wenden. Een hele mond vol. Echter is het vaak lang niet zo moeilijk als je denkt. Wil je weten hoe jij je het beste kunt voor bereiden op dit onderdeel van het theorie-examen? Lees dan hier verder hoe jij je het beste voor kunt bereiden op het onderdeel gevaarherkenning.

Het onderdeel gevaarherkenning

Wellicht weet je het al, maar het theorie-examen is in 2015 aangevuld met het onderdeel gevaarherkenning. In dit onderdeel krijg je 25 vragen met 25 foto’s te zien van verkeerssituaties en moet je snel beantwoorden wat de juiste manier van handelen is om het gevaar af te wenden. Van deze 25 vragen dien je er 13 juist te beantwoorden om te slagen.

Wist je dat vrijwel iedereen slaagt voor het onderdeel gevaarherkenning op het theorie-examen? Slechts 2.9% van alle kandidaten die het theorie-examen maken, slaagt niet voor dit onderdeel. Dat wil dus zeggen dat 1 op de 30 examenkandidaten zakt voor dit onderdeel. Het overgrote deel dat zakt voor het theorie-examen, zakt namelijk op de 2 andere delen die je kennis en inzicht toetsen.

Belangrijk: 2 typen gevaar

Belangrijk is dat je 2 verschillende soorten typen gevaar kunt onderscheiden, namelijk acuut gevaar en potentieel gevaar. Acuut gevaar is gevaar waarbij direct actie vereist is om het gevaar af te wenden. Bijvoorbeeld een kind dat snel de weg op komt rennen. Bij potentieel gevaar dient het gevaar zich niet direct aan, waardoor het moeilijker is om het juiste antwoord te kiezen tussen de 3 antwoordmogelijkheden.

Remmen, gas loslaten of niks doen?

Gevaarherkenning leer je niet in een paar uur, dat leer je pas echt als je de nodige kilometers op de weg hebt gemaakt. Om je een inzicht te geven wanneer je precies kiest voor remmen, gas loslaten of niks doen in het onderdeel gevaarherkenning verwijzen we je graag door onze pagina over gevaarherkennings tips en informatie

Gevaarherkenning oefenen

Wil je je gevaarherkenning oefenen? Dan raden we je aan om eens een gratis proefexamen op onze website te gaan maken. De eerste 25 vragen van dit gratis oefen theorie-examen zullen dus het onderdeel gevaarherkenning toetsen. Als je vervolgens het complete oefen theorie-examen hebt doorlopen kan je hierna het resultaat inzien, zodat je direct weet of je voor dit examen geslaagd of gezakt was geweest. Start direct door het theorie-examen gratis te oefenen.

Gevaarherkenning in de toekomst

Ook het CBR zit gelukkig niet stil. Ze werken hard aan een nieuw softwaresysteem waarbij ook vragen worden gesteld aan de hand van bewegende beelden. Met een foto heb je maar een snapshot of een enkel beeld van een (gevaarlijke) verkeerssituatie, met een video is de verkeersituatie duidelijker na te bootsen zodat deze duidelijker over zal komen. In de toekomst zou je dus video kunnen tegen komen in de gevaarherkenningsvragen, maar voorlopig dus nog niet.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: