Spieken op het theorie examen CBR? Dit zijn de gevolgen

Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zien de medewerkers een opvallende trend. Steeds meer kandidaten kiezen ervoor om te frauderen bij het afnemen van het theorie examen auto. Zij maken gebruik van allerlei apparatuur om de antwoorden op de vragen voorgezegd te krijgen. Zo worden onder meer truien en vesten met daaraan een kleine verborgen camera bevestigd naar binnen gesmokkeld. Vervolgens worden de antwoorden doorgegeven door iemand op afstand. Via een oortje hoort de kandidaat dan wat het juiste antwoord moet zijn. Iedere maand lopen er meerdere kandidaten tegen de lamp.

Spieken theorie examen auto groeiend probleem

Het spieken op het theorie examen auto is een groeiend probleem. Eerder dacht het CBR korte metten met het probleem gemaakt te hebben. Zo werd het verplicht om mobiele telefoons en horloges in het kluisje te leggen. Ook mogen beveiligers met handapparatuur checken of kandidaten geen illegale apparatuur bij zich hebben. Daardoor nam uiteindelijk het aantal frauderende kandidaten af. Maar het bleek vooral dat er bij de controles van het CBR nogal wat kandidaten doorheen glippen die toch op allerlei manieren spieken bij het afleggen van het theorie examen auto.

Daarop maakte het CBR de regels nog strenger. Het blijkt dat het nu iedere maand wel twee keer raak is. De mensen die het frauderen op het theorie examen auto aanbieden, vragen daar bedragen tot wel 2000 euro voor. In Arnhem werd onlangs nog een fraudeur nog op heterdaad betrapt tijdens het theorie examen. De kandidaat had last van examenstress en liet op afstand de vragen door een ander beantwoorden. De vragen werden gefilmd met een speciaal cameravest. Maar wat gebeurt er als je betrapt wordt?

Betere voorbereiding

Het CBR ergert zich al tijden aan het feit dat fraude bij het theorie examen auto zo vaak voorkomt. Steeds meer kandidaten wagen zich aan de fraude en worden ook steeds vaker ontdekt. Het is een oneerlijke manier van het halen van het theorie examen en het draagt ook niet bij aan de landelijke verkeersveiligheid. De juiste manier om het theorie examen auto te leren, is door bijvoorbeeld het online theorieboek te bestellen. In het online boek staan foto’s en video’s, zodat het gemakkelijker is om te begrijpen wat er bedoeld wordt.

Die stof is uiteraard aangepast op de laatste methodes van het CBR. Daardoor is het ook mogelijk om een gratis oefenexamen auto te maken en zo te voorkomen dat je naar andere, illegale maatregelen moet grijpen.

Als je betrapt wordt

Laat je je toch in met frauderende bedrijven die je antwoorden voorzeggen tijdens het theorie examen auto, dan zijn de gevolgen niet mals. Steeds meer kandidaten proberen namelijk met een cameravest de vragen te filmen en via een oortje de antwoorden op afstanden ingefluisterd te krijgen. Het CBR is op de hoogte van deze fraude en daardoor lopen kandidaten ook steeds vaker tegen de lamp.

Het CBR weet ook dat het moeilijk is om er iets aan te doen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben momenteel niet voldoende mogelijkheden om er echt iets aan te doen. Daarom wil het CBR dat het frauderen op het theorie examen letterlijk verboden wordt en opgenomen wordt in de wet. Maar in principe is deze manier van je theorie examen halen al strafbaar. Zo is het onder meer illegaal om opnames te maken in het examencentrum. Het laten voorzeggen van de antwoorden door iemand anders op afstand, is een vorm van fraude. Je kunt daarvoor gearresteerd worden als je betrapt wordt. Daarnaast wordt het examen meteen ongeldig verklaard en is het mogelijk dat het CBR je een tijdelijke stop oplegt. Je mag dan een tijdje geen examen meer doen, waardoor het langer duurt totdat je het theorie examen hebt afgelegd.

Gevaar op de weg

Een ander gevolg van frauderen bij je theorie examen is dat je niet de juiste kennis in huis hebt om een voertuig te mogen besturen. Daardoor heb je uiteindelijk nadeel bij het afrijden tijdens het praktijkexamen. Als de kennis onvoldoende is, zal het rijbewijs halen niet gemakkelijk worden. Daardoor ben je een gevaar op de weg. Je kunt bovendien veroordeeld worden voor fraude. Om deze reden is het verstandig weg te blijven van deze georganiseerde criminaliteit, zoals het CBR dit noemt.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: