Gezakt voor het theorie examen, is dat het einde van de wereld?

Ben je gezakt voor het theorie examen auto? Dat is flink balen, maar zeker niet het einde van de wereld. Zelfs als je meerdere keren gezakt bent voor het theorie examen, heb je nog steeds kans om uiteindelijk te slagen en je rijbewijs te halen. In België gelden er strengere regels rondom het halen van je theorie examen. Daar moet je binnen 3 kansen toch wel slagen. Maar in Nederland gelden die regels niet. Hier heb je zoveel kansen om je examen te halen als dat je nodig hebt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zal er verder ook niets van vinden als je vaker een theorie examen hebt moeten doen. Haal dus even diep adem en maak je geen zorgen.

Wat gebeurt er als je je theorie examen niet haalt?

Als je je theorie examen auto niet haalt, mag je nog geen praktijkexamen doen. Maar je mag uiteraard ondertussen wel al rijlessen nemen. Het is vervelend als je zakt voor je theorie examen, maar dat betekent niet dat alle kans op een rijbewijs meteen verkeken is. In tegendeel zelfs, want er zijn heel wat kandidaten die niet meteen bij de eerste keer slagen voor het examen. Slechts 40 procent van de kandidaten die een theorie examen voor het eerst doet, weet ervoor te slagen.

De andere kandidaten komen nog een keertje terug. Meestal slagen ze dan, maar er zijn ook kandidaten die wel drie of vier pogingen nodig hebben. Niet erg, want je mag in Nederland zo vaak herkansen als je zelf wilt. Het heeft verder geen gevolgen voor je rijvaardigheid en er worden ook geen aantekeningen van gemaakt als je straks wel je praktijkexamen mag doen. Geen zorgen, dus!

Herkansen van je auto theorie

Als je gezakt bent voor je theorie examen, wil je graag nog een kans om het nu wel goed te doen. Net als bij allerlei andere examens die je bijvoorbeeld voor je opleiding, studie of werk doet, mag je ook hier prima een herkansing doen. 60 procent van de kandidaten die bij het CBR een theorie examen doet, moet nog een keertje terugkomen. Schaam je dus niet. Zelfs als je normaal altijd heel goed bent in examens, maar voor deze bent gezakt, is er geen man overboord. Misschien waren het de zenuwen of heb je toch niet helemaal goed voorbereid.

Voor een goede voorbereiding doe je er goed aan met het online theorieboek aan de slag te gaan. Vaak is zo’n boek al een stuk beter dan het oude leerboek van je ouders. De regels zijn in de loop der jaren veranderd, waardoor je mogelijk werkte met verouderde informatie. Een online theorieboek is altijd gebaseerd op de nieuwste methode van het CBR, waardoor je meer kans hebt. Als je je theorie examen opnieuw wilt doen, mag je al binnen 24 uur naar de uitslag van je theorie examen een nieuw examen aanvragen. Maar we raden je aan daar even mee te wachten en eerst goed de tijd te nemen om nog een gratis theorie-examen te oefenen.

Wat gebeurt er als je steeds zakt voor je theorie examen?

Sommige kandidaten zijn echte pechvogels en weten maar niet te slagen voor het theorie examen auto. Ze zakken opnieuw en zijn nu al voor de vierde keer bezig. Ongeveer 6 procent van de kandidaten die voor het eerst theorie examen doet, haakt daarna af als ze niet in één keer slagen. Dat is een heel klein percentage en dat zou genoeg reden moeten zijn om je ervan te overtuigen om nog even door te gaan. Het is beter om na te gaan waardoor je steeds zakt. Is het faalangst? Dan kun je een speciaal faalangst examen aanvragen. Of heb je wellicht te snel gelezen? De beste optie is om dan wat meer tijd te nemen tijdens het examen. Het eerste antwoord telt altijd. Het eerste wat in je opkomt is meestal ook het juiste antwoord.

De belangrijkste reden waarom je vaak niet slaagt voor je theorie examen, is omdat je niet goed voorbereid bent. Door een gratis theorie-examen te oefenen kun je de stof nog eens doornemen en weet je ook meteen hoe het er op het echte examen aan toe zal gaan. Vertrouw je hersenen en geloof in jezelf. Dan heb je echt een kans om voor het examen te slagen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: