Gezakt voor het theorie examen? Dit kun je eraan doen

Het is moeilijker om te slagen voor je theorie examen dan je denkt. De slagingspercentages van het theorie examen auto zijn al jaren vrij laag. Gemiddeld slaagt de helft van alle kandidaten in een keer voor zijn theorie examen.

Dat lijkt wellicht veel, maar de andere 50 procent slaagt niet. Dat komt doordat het theorie examen auto soms onderschat wordt. Kandidaten denken soms ten onrechte dat, omdat zij de verkeersregels goed kennen, ze ook het theorie examen auto zullen halen. Echter, op het examen wordt er dieper ingegaan op de materie dan enkel wat basisregels. Met name het onderdeel gevaarherkenning wordt door velen onderschat, waardoor zij uiteindelijk niet voor dat onderdeel slagen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je gezakt bent voor het theorie examen. We geven je in deze blog een aantal handige tips om te voorkomen dat je nog een keer theorie examen moet doen.

Gebruik geen oude theorie boeken

De meeste jongeren hebben geen groot budget om te beginnen met de theorie auto. Dat snappen we, maar het is wel belangrijk dat je een actuele lesmethode gebruikt. De methodes van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verandert namelijk nog weleens. Een boek van oude vrienden, kennissen of het theorieboek van je vader of moeder gebruiken is daarom geen goed idee.

In oude theorie boeken staat vaak niet alle materie weergegeven. Bovendien is er een ander nadeel: een theorie boek is niet interactief. Zelfs als je naar de boekenwinkel gaat, is er een mogelijkheid dat je niet met het theorie boek uit de voeten kunt. Er staan weliswaar afbeeldingen in het boek, maar toch kan het erg moeilijk zijn om te begrijpen waar de tekst precies over gaat.

Bovendien is het bij een echt theorie boek vaak verleidelijk om te gaan bladeren. Door elke pagina aandachtig door te nemen, kun je meer onthouden. Soms zijn boeken niet actueel genoeg. Bovendien kunnen theorie boeken soms te veel feitjes en begrippen ervaren, waardoor je afhaakt.

Gebruik een digitaal theorie boek

Een goed alternatief is een online, digitaal theorie boek. Het theorieboek op onze website kun je tegen een goedkope prijs aanschaffen. Dit boek wordt voortdurend bijgewerkt, volgens de laatste methodes van het CBR. Op die manier ben je altijd goed voorbereid op wat er in het theorie examen terugkomt. Je kunt namelijk ook zelf gratis theorie examen oefenen en de vragen die je fout hebt opslaan, zodat je later nog eens in het boek kan kijken en van je fouten kunt leren.

Bovendien heeft het digitale theorie boek nog een ander groot voordeel. In tegenstelling tot een normaal boek, is een online theorie boek een stuk interactiever. Stel, je moet bepalen in welke situatie een fietser of auto voorrang krijgt. Een plaatje kan soms onduidelijk zijn. Daarom staat het digitale theorie boek vol met video’s en andere interactieve elementen, zodat je je een betere voorstelling kunt maken van waar de tekst over gaat.

Oefen gratis theorie examens

Ten slotte: zorg ervoor dat je voldoende theorie examens oefent. Dit kan door op onze website gratis theorie examen auto te maken. Als je meer wilt oefenen, kun je kiezen voor een betaald pakket. Met de aanschaf van het betaalde pakket ontvang je ook meteen toegang tot het digitale lesboek die we hierboven besproken hebben.

Er zijn verschillende pakketten, die recht geven op een beperkt aantal theorie examens. De vragen van het oefenexamen zijn afgestemd op de methodes van het CBR. Dat betekent niet dat je precies dezelfde vragen krijgt als op het echte theorie examen, maar wel van dezelfde soort. Ook is het lay-out grotendeels hetzelfde, zodat je alvast kunt wennen aan de examenomgeving.

Ga niet naar eendaagse cursussen

Ten slotte: er zijn veel websites die artikelen schrijven over hoe je het best kunt voorbereiden op een herkansing van het theorie examen. Zij raden eendaagse cursussen aan, waarbij je ’s morgens wordt voorbereid op het examen en dan ’s middags het examen moet gaan maken. Wij raden het gebruik van eendaagse cursussen af. Er zijn uiteraard een aantal onderdelen die vrijwel altijd terugkomen in het examen, maar op deze manier leer je amper iets van de verkeersregels of gevaarherkenning.

De scholen die cursusdagen organiseren, leren je doorgaans enkel wat tips en trucjes, waardoor je met minimale kennis het theorie examen auto kunt halen. Daarom raden we aan voldoende de tijd te nemen voor het beheersen van de stof. Daar heb je straks bij het praktijkexamen auto ook profijt van.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: