Gezakt voor je auto theorie? Zo slaag je de volgende keer wel

Het is flink balen voor iedere kandidaat die voor het eerst een theorie examen auto heeft gedaan: te horen krijgen dat je niet bent geslaagd. Je bent teleurgesteld in jezelf en had niet verwacht dat het examen echt zo moeilijk zou zijn. Toch hoef je niet boos te zijn op jezelf, want ergens voor zakken kan de besten overkomen. Je bent ook helemaal niet de enige: slechts 42 procent van de kandidaten van het theorie examen auto weet er in één keer voor te slagen. Het grootste gedeelte van de kandidaten slaagt dus niet in één keer. Het kan dus gebeuren, maar je kunt wel stappen ondernemen, zodat je de volgende keer wel slaagt.

Niet geslaagd voor het theorie examen auto?

Voor sommige kandidaten is het slechte nieuws wel even schrikken en het kan zelfs leiden tot slapeloze nachten. Komt het ooit nog goed, en waar ben ik aan begonnen? Geen zorgen, het theorie examen auto is namelijk ook behoorlijk moeilijk. De reden waarom je er niet voor geslaagd bent, kan verschillen per persoon. Sommige kandidaten denken dat ze er met kennis van de verkeersregels er wel zijn en doen weinig moeite om het online theorieboek aan te klikken. Maar er zijn ook kandidaten die iedere dag urenlang studeren, maar toch zakken op het echte examen. Dat betekent niet dat je niet goed geleerd hebt, maar waarschijnlijk waren het de zenuwen.

Eerst goed theorie examen leren

Hoe slaag je de volgende keer dan wel voor het theorie examen? Mocht je van jezelf al weten dat je eigenlijk weinig voorbereiding voor het examen hebt gedaan, dan wordt het tijd om het deze keer anders aan te pakken. Door theorie examen auto leren, leer je online alle ins en outs over de verkeersregels in Nederland. Maar je leert nog veel meer, want dankzij de foto’s en video’s krijg je ook meer inzicht van hoe het verkeer in ons land werkt. De kans is groot dat je bij de eerste keer vooral bent gestruikeld over het onderdeel gevaarherkenning.

Gevaarherkenning is een van de lastigste onderdelen van je theorie. Het is dan ook het onderdeel waar kandidaten de meeste moeite mee hebben. Je mag op dit onderdeel namelijk ook niet veel vragen fout hebben. Het CBR wil namelijk dat iedereen veilig een auto kan besturen en is daarom erg streng op dit onderdeel. Het kan gebeuren dat je het verschil tussen ‘remmen’ en ‘gas loslaten’ niet hebt begrepen. Want vaart minderen door met je voet de rem in te drukken, is ook remmen. De snelheid verminderen door je voet van het gaspedaal te halen, is ‘gas loslaten’. Dit soort zaken leer je als je je goed voorbereidt op het theorie examen.

Theorie examen auto oefenen

Heb je het gevoel dat je wel genoeg hebt geleerd en wil je de proef op de som nemen? Dan kun je uitproberen of je zou slagen voor het echte examen door een gratis oefenexamen auto theorie te maken. Je kunt dan soortgelijke vragen verwachten als je bij het echte examen zou krijgen. Natuurlijk krijg je niet precies dezelfde vragen, maar het geeft je wel een goede indruk van welke vragen je nog meer kunt verwachten op het theorie examen.

Blijkt dat het gratis oefenen opnieuw uitwijst dat je het echte examen niet zou halen, wacht dan nog even met reserveren. Het is dan beter om een betaald oefenexamen auto theorie te doen. Je krijgt dan ook precies te zien welke onderdelen van het examen wel goed gaan en op welke soort vragen je nog beter moet oefenen. Op die manier kom je er precies achter wat er fout ging tijdens de eerste keer examen doen.

Faalangst en theorie examen doen

Veel kandidaten hebben onbewust toch behoorlijk last van faalangst. Het is erg spannend om het examen voor het eerst af te leggen. Maar had je op de middelbare school ook angst voor ieder proefwerk en komen die gevoelens nu weer naar boven nu je theorie examen moet doen? Dan kun je voor je theorie examen een faalangst examen aanvragen. Het examen wordt dan voorgelezen door een begeleider en je krijgt ook nog eens 15 minuten extra tijd van het CBR.

Opnieuw theorie examen doen

Heb je inmiddels goed geleerd en geoefend en heb je er vertrouwen in dat je het theorie examen auto nu wel goed af kunt ronden? Dan kun je opnieuw een examen aanvragen via MijnCBR. Omdat het een nieuwe aanvraag is, moet je er wel weer opnieuw voor betalen. De wachttijden op het herexamen voor het theorie examen liggen op ongeveer 5 tot 7 weken. Meestal moet je zo’n 4 weken wachten totdat je weer terechtkunt. Succes!


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: