Gooi je theorieboek maar weg

Tijden veranderen. Zo ook het leren van de theorie rijbewijs B. Vroeger moest men boeken kopen en stonden er oefenexamens achterin het boek. Toen de computer zijn opmars maakte, bleef het theorieboek te koop, maar werd er een Cd-rom bijgeleverd. Tegenwoordig is het maken van theorie-examens op een Cd-rom achterhaald. Immers: de meeste Nederlanders hebben een internetaansluiting en kunnen de stof gemakkelijk online leren en oefenen.

Daarnaast heeft het online theorie leren een positief voordeel: men pakt de stof vaak sneller op en bovendien is het een stuk gemakkelijker dan het leren uit een boek. Vaak heb je minder het gevoel dat je echt iets aan het leren bent. Daardoor ben je actiever met de stof bezig en minder met de ergernissen van het leren uit een boek. Zo is de kans dat je steeds dezelfde zin leest, ook een stuk kleiner. Maar er zijn meer voordelen.

Nadelen theorieboek

Het nadeel van een theorieboek is dat de verkeersregels nog weleens willen veranderen. Van het theorieboek auto komt er bijna ieder jaar een nieuwe druk uit, waarin wijzigingen zijn doorgevoerd. Veel studenten kiezen ervoor een minder actueel boek te lezen, maar maken daardoor fouten op het echte examen.

Een actueel boek hebben is dus van groot belangrijk en is volgens velen geen overbodige luxe. Maar de aanschaf van zo’n boek is vaak erg prijzig: zo’n 40 tot 50 euro. De lezer blijft voortdurend bladeren en krijgt toch het gevoel dat hij ‘echt moet studeren’, in plaats van ontspannen alle stof tot zich te nemen. Bij het oefenen van het theorie-examen blader je steeds terug van het examen naar de antwoorden en is het nakijken van het oefenexamen vaak een hele klus. Daarom hebben uitgevers van deze boeken tegenwoordig een Cd-rom bijgeleverd, maar het nadeel daarvan is dat het vaak alleen voor Windows geschikt is en bovendien dat een dergelijk accessoire altijd zoekraakt.

Voordelen online theorie leren

Een betere manier om je voor te bereiden op het theorie examen auto, is het online leren van de theorie rijbewijs B. Dat gaat heel gemakkelijk: je koopt online een theoriepakket en kunt meteen aan de slag. Er zijn verschillende pakketten, waarbij je direct toegang krijgt tot het online theorieboek, of een theorieboek en een aantal uur examentraining. De examentrainingen zijn bedoeld voor mensen die meer moeite hebben met leren of graag zeker willen weten dat zij echt alle stof voor het theorie examen beheersen.

De voordelingen van online leren zijn daarnaast ook dat je een volwaardig theorieboek krijgt, de laatste verkeersregels kunt leren en bovendien is de stof uitgebreid met 3D-animaties, video’s en afbeeldingen. Daardoor krijgt de leerling doorgaans een beter beeld van de verkeersregels en situaties. Dit komt van pas op het echte examen, omdat daar vragen in zitten over wat je moet doen in een bepaalde verkeerssituatie.

Online theorie examen oefenen

Bij het fysieke theorieboek hoort een Cd-rom. De kans is vrij groot dat deze zoekraakt en bovendien kun je niet overal waar je wilt oefenen omdat je dan de CD bij je moet hebben. Daarom zijn er tegenwoordig veel online gratis theorie examens te vinden. Deze examens bevatten meestal 65 vragen. Het belangrijkste onderdeel op het examen is gevaarherkenning. De meeste vragen gaan over dit onderwerp. Om die reden wordt er ook bij het oefenexamen vooral ingegaan op de verkeersregels en gevaarherkenning. Na afloop van het examen krijg je vervolgens een uitgebreide persoonlijke foutanalyse en geven we een indicatie hoeveel examens je nog moet oefenen om een voldoende te halen.

De oefenexamens lijken op gebied van vraagstelling en vormgeving sterk op het echte examen van het CBR. Op die manier ben je zo goed mogelijk voorbereid op je theorie rijbewijs B.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: