Handige ezelsbruggetjes voor het theorie examen

Voordat je het praktijkexamen auto mag afleggen en je je rijbewijs haalt, moet je eerst het theorie examen auto afleggen. Het resultaat van het examen is anderhalf jaar geldig. Daarna moet je het praktijkexamen hebben gedaan. Om je theorie examen te kunnen halen, moet je een goede kennis hebben van de verkeersregels. Maar toch wordt de kennis over alle examenstof vaak overschat. Want in de praktijk weet minder dan de helft van de kandidaten in één keer te slagen voor het theorie examen. Daarom hebben we wat ezelsbruggetjes bedacht.

Ezelsbruggetjes theorie examen

In het theorie examen auto kom je regelmatig allerlei borden tegen. Het kan daarbij best lastig zijn om de betekenis van ieder verkeersbord te leren. Aan de hand van het online theorieboek kun je al een stuk eenvoudiger leren voor het theorie examen auto. Doordat het boek interactief is en is voorzien van plaatjes en video’s, kun je de stof beter begrijpen. Daarnaast is online theorie examen oefenen een goede manier om een indruk te krijgen van wat er op het theorie examen gevraagd wordt.

Een ezelsbruggetje betekent dat je aan de hand van een vuistregel of handigheid de regels en verkeersborden beter kunt onthouden. Zo kun je bijvoorbeeld onthouden wat je moet doen als je een bepaald bordt tegenkomt. Vaak bestaat zo’n ezelsbruggetje uit verschillende letters die een betekenis vormen. Zie je bijvoorbeeld een verkeersborg met een kruis erop? Dan weet je aan de hand van de letters ‘kruiS’, dat dit ‘verboden stil te staan’ betekent. Op die manier kun je stilstaan en parkeren uit elkaar houden. En er zijn nog meer handige ezelsbruggetjes.

Situaties onthouden aan de hand van ezelsbruggetjes theorie examen

Ook gevaarherkenning is een lastig onderdeel van het theorie examen auto. De meeste kandidaten die zakken voor het examen, hebben problemen gehad met dit onderdeel. Maar ook hiervoor zijn een aantal handige ezelsbruggetjes die je nooit meer zult vergeten. Want wat moet je doen op een kruispunt waar geen verkeerslichten staan? In zo’n geval heeft rechtdoor altijd voorrang. Dit kun je onthouden aan ‘rechtDOOR op dezelfde weg gaat VOOR’. De overheid heeft er bovendien ook een campagne ontwikkeld voor het rechts afslaan. “Geef het door, rechts gaat voor.”

Bovendien kun je onthouden dat als je rechtsaf wilt slaan en een fietser aan jouw kant van de weg rechtdoor rijdt, je deze fietser voor moet laten gaan. Als een bord een punt naar boven heeft, is dit altijd een waarschuwingsbord. Dat betekent dat je aan de hand van de vorm van het bord al kunt raden wat het doel van het bord is. Stel: twee auto’s staan op dezelfde weg. Beide auto’s moeten dezelfde bocht maken. Dan gaat de auto die een korte bocht moet maken voor. Daarna volgt de auto die een lange bocht moet maken.

Andere ezelsbruggetjes voor je theorie

Een theorie examen auto halen gaat een stuk gemakkelijker als je verschillende ezelsbruggetjes gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de handelingen die je moet doen tijdens het rijden. Een goed ezelsbruggetje is het woord: ‘SPOT’. Dat betekent: Spiegel kijken, Pijl, Opzij kijken en Tegenliggers. Op die manier kun je beslissen of je gemakkelijk over kunt steken met de auto.

Het gebruik van ezelsbruggetjes voor het theorie examen auto is niet vreemd. Veel kandidaten verzinnen handige ideeën om je beter voor het examen voor te bereiden. Is het gevaarlijk om over bladeren te rijden. Je kunt dan denken aan ‘nat blad maakt glad’, wat betekent dat er meer gevaar is in de herfst dan anders. Wil je weten of je bij een bord met een streep wel of niet mag parkeren? Kijk dan naar de laatste letter van het woord. Dat is de ‘P’, wat betekent dat je er niet mag parkeren.

Alle ezelsbruggetjes op een rijtje

Mocht je snel nog even de ezelsbruggetjes terug willen lezen, dan zetten we ze hier op een rijtje:

  • KruiS = verboden Stil te staan
  • rechtDOOR op dezelfde weg gaat voor
  • Geef het door, rechts gaat voor
  • Bij een punt naarboven gaat het om een waarschuwingsbord
  • De korte bocht gaat voor
  • SPOT: Spiegel kijken, Pijl, Opzij kijken, Tegenliggers
  • Blad maakt glad
  • StreeP: niet Parkeren

Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: