Het theorie examen van A tot Z

Als het goed is, hoef je maar één keer theorie examen te doen. Dat maakt het doen van het examen spannend, want voor de meeste mensen is het de eerste keer in het examencentrum van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Natuurlijk wil je goed voorbereid beginnen aan het examen en dus is het slim je alvast te verdiepen in de procedures van het CBR. Zo moet je natuurlijk je autotheorie leren en oefenen en een examen reserveren. Eenmaal binnen zijn er ook een aantal handelingen die je moet doen.

Uiteraard ben je niet de eerste deelnemer die zich afvraagt hoe het examen verder in zijn werk gaat. Daarom heeft het CBR er het volgende filmpje over gemaakt:In dit artikel gaan we dieper in op de vraagcategorieën en nieuwe soorten vragen die op het examen gebruikt worden. Op die manier kun je je optimaal voorbereiden voor je theorie examen auto!

Theorie leren

Ten eerste moet je natuurlijk theorie leren. Een goed begin is het halve werk. Daarom is het nodig een goede voorbereiding te treffen. Slechts 42 procent van de Nederlanders die in 2015 een theorie examen deed, wist in één keer te slagen. Dat is een laag percentage, wat al aangeeft dat de vragen wellicht moeilijker zijn dan men zal verwachten. Dit is een logisch resultaat, want het CBR heeft de vragen de afgelopen tijd weer flink geüpdatet. Vanaf 1 september 2016 zijn er nieuwe vragen bij het theorie-examen geïntroduceerd, die te maken hebben met de omstandigheden in het verkeer.

Per 1 november komt er weer een nieuwe manier van vragen stellen bij, waar we later dit artikel dieper op in zullen gaan. De vraag is namelijk eerst: hoe leer ik voor het theorie examen auto? Begin met een theorieboek. Niet een oud boek van je ouders, maar koop een online theorieboek! Je kan dan gewoon theorie leren terwijl je achter de computer zit, of op je smartphone in de trein. Het voordeel van zo’n online theorieboek is dat dit boek veel interactiever is. Zo zijn er in sommige gevallen video’s of 3D-animaties bijgeleverd om je zo beter te context te laten begrijpen. Daardoor kun je je inbeelden hoe een verkeerssituatie er uitziet en hoe je daarop zou moeten reageren. Zorg ervoor dat je ieder begrip en hoofdstuk snapt. Een belangrijke tip: blijf niet te lang hangen bij moeilijke begrippen en theorie. Als je iets niet begrijpt, lees dan eerst even verder en kijk vervolgens nog eens naar het begrip of hoofdstuk. Urenlang blijven hangen bij dezelfde stuk tekst heeft weinig zin. Je wordt alleen maar meer verveeld en kunt je daardoor niet concentreren. Kort gezegd leer je daar weinig van.

Nog niet gestart met leren?

Theorie oefenen

Na het leren volgt het maken van het (gratis) oefenexamen. Theorie examen oefenen gratis is mogelijk via onze website. In dit examen tref je ongeveer dezelfde vraagstelling als in het echte examen van het CBR. Aan het eind van het oefenexamen krijg je te zien of je gezakt of geslaagd bent en hoeveel oefenexamens je nog moet maken om een voldoende te halen op het echte theorie examen. Per categorie wordt wel aangegeven hoeveel vragen je goed en fout had, maar niet welke vragen dat precies waren en wat dan wel het goede antwoord had moeten zijn.

Op het echte examen krijg je dezelfde soort uitslag. Voor een volgende keer krijg je dus geen feedback mee, zodat je weet welke vragen fout waren en waar je nog aan moet werken. Dat is om fraude te voorkomen. In het verleden maakte men opzettelijk veel fouten in het echte examen, zodat men de vragen en antwoorden door kon spelen aan derden. Dit zijn bijvoorbeeld de theoriescholen die beweren binnen 1 dag deelnemers klaar te kunnen stomen voor het examen.

Tijdens het theorie oefenen krijg je bij de betaalde examens met examentraining wel feedback. Je krijgt dan dus te zien welke vragen je goed had en welke niet. Vervolgens wordt duidelijk wat het antwoord wel had moeten zijn. Deze antwoorden zijn op te slaan, zodat de deelnemer de volgende keer precies kan zien wat hij of zij nog moet leren om wel een voldoende te kunnen halen. Iedereen is een keer uitgeoefend en dan is het tijd om het theorie examen aan te vragen.

Nog geen theorie-examens geoefend?

Theorie examen reserveren

Veel rijscholen bieden hun leerlingen aan het theorie examen voor ze te regelen. Dat terwijl het reserveren van een theorie examen ook gemakkelijk zelf kan. Door het theorie examen zelf te reserveren, kun je flink besparen. Als een rijschoolhouder zo’n examen aanvraagt, kan de prijs tot wel twee keer zo hoog zijn als de prijs die je normaal gesproken aan het CBR betaalt. Daarmee is het theorie examen dus onnodig duur.

Zelf regelen kan eenvoudig via het portaal van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen. Dit klantenportaal heet Mijn CBR. Voor het inloggen op dit portaal heb je geen eigen gebruikersnaam en wachtwoord nodig; inloggen gaat aan de hand van DigiD. DigiD is het digitale paspoort van de overheid.

Een theorie examen werkt als volgt: ga naar mijn DigiD en log in op Mijn CBR. Houd er rekening mee dat het examen aanvragen niet gratis is. De kosten voor het theorie examen auto bedraagt 34,50 euro. Voor dit bedrag krijg je het standaard examen. Extra tijd aanvragen is gratis, als je daar tenminste een geldige reden voor hebt, zoals bijvoorbeeld dyslexie. In dat geval kun je de dyslexieverklaring opsturen naar het CBR middels een speciaal formulier. Het is op die manier mogelijk de toeslag op de aanvraag voor extra tijd terug te krijgen. Daarnaast is dit examen een individueel begeleid examen, als je al een keer eerder theorie-examen met extra tijd hebt gedaan. Bij deze prijs zitten geen extra’s, zoals een tolk, inbegrepen. Deze dien je zelf te regelen. Erkende tolken vind je via het speciaal daarvoor bestemde netwerk, TolkenNet. De kosten voor het inzetten van een tolk moet je zelf betalen.

Een individueel begeleid examen

Tegenwoordig zijn alle theorie examens van het CBR individueel. De klassikale examens zijn sinds een paar jaar vervallen, omdat hier regelmatig fraude mee werd gepleegd. Om die reden zijn de examens nu individueel en is geluid op het examen verplicht. Wel is het mogelijk persoonlijke begeleiding te krijgen bij het individuele examen. Dit heeft een ‘individueel begeleid examen’. Om dit examen aan te kunnen vragen, moet je eerder een examen met speciale voorwaarden hebben gedaan. Bijvoorbeeld een examen met extra tijd of een individueel begeleid examen. Daarnaast kun je dit examen ook aanvragen als je een toegestane verklaring van een specialist hebt. Op de website van het CBR kun je zien welk theorie-examen bij jouw persoonlijke omstandigheden past.

Theorie examen aanvragen

Het aanvragen van het auto theorie examen is heel eenvoudig. Ga naar de klantenomgeving van het CBR; mijn CBR en log in met DigiD. Klik vervolgens op ‘Theorie-examen reserveren’ en volg de instructies op het scherm. Daarna kies je voor welk voertuig je het theorie examen wilt doen. Bijvoorbeeld ‘theorie examen auto’. Vervolgens kies je de taal en waar en wanneer je het examen wilt doen.

Daarna wordt het examen direct in rekening gebracht. Betalen kan via internetbankieren (iDEAL). Daarna volgt de bevestiging van de aanvraag per e-mail. Een tip van ons: noteer gelijk de examendatum in de agenda! Zet daarnaast ook het tijdstip als herinnering in de mobiele telefoon. Het is belangrijk dat je (op tijd) komt opdagen voor het examen. Wie niet komt, is zijn geld kwijt. Twijfel je aan de datum? Dan kun je deze nog eens opvragen via Mijn CBR.

Voor deelname aan het theorie examen is een geldig identiteitsbewijs nodig. Deze moet ook nog geldig zijn op de dag dat je examen doet. Controleer dus de geldigheid van het bewijs voordat je het theorie-examen aanvraagt! Wie de examendatum wil veranderen, kan dit zelf regelen via Mijn CBR. Daarvoor is DigiD benodigd. Als de examendatum volgende week al is, dan kun je de datum wel veranderen, maar alleen naar voren. Daarvoor moet er nog wel plaats zijn. Als je de datum wilt laten veranderen en het examen hebt aangevraagd bij je rijschool, neem dan contact met deze partij op.

Bij het examencentrum

Het is eindelijk zo ver! Je gaat theorie examen doen. Dat is best een spannende gelegenheid, zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Daarom leggen we uit hoe het proces nu verder in zijn werk gaat. De deelnemer moet tenminste een kwartier van tevoren aanwezig zijn om te mogen deelnemen. Zorg er dus voor dat je op tijd komt. Verder moet je in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs en dien je je reserveringsnummer mee te nemen.

Eenmaal in het examencentrum, kun je je op locatie aanmelden bij de aanmeldzuil. Daarna leg je al je spullen in een van de lockers in de wachtruimte. Het is dus niet toegestaan bijvoorbeeld je telefoon of portemonnee mee naar binnen te nemen! Dit om de kans op fraude zoveel mogelijk tegen te gaan. Vervolgens ga je in de wachtruimte zitten. Daar hangt een oproepscherm. Dit scherm geeft aan wanneer je je examen mag maken. Er verschijnt dan de tekst ‘start theorie examen’. Ga dan naar de balie om je te melden. Vervolgens kun je naar de ingang van de examenzaal.

Voor de ingang controleert de medewerker nogmaals het identiteitsbewijs. Daarna wordt een plek toegewezen. Het examen moet afgelegd worden aan de aangewezen examentafel.

Theorie examen doen

Neem plaats aan de tafel met het juiste nummer. Vervolgens leg je je ID-bewijs op tafel en voer je je persoonlijke reserveringsnummer in. Controleer of het e-mailadres klopt en druk op ‘Start’. Daanr avolgen er instructies op de schermen.

Het examen moet afgelegd worden in de eigen afgezonderde unit op een touchscreen. Het theorie-examen duurt 20 tot 30 minuten. Meestal is er geen geluid beschikbaar, maar het CBR doet op dit moment proeven met geluid tijdens het examen. Eerst krijg je uitleg op het scherm door middel van een oefenvraag. Daarna volgt het echte examen met ja/nee-vragen en invulvragen. Zolang de tijdbalk loopt mag je antwoord geven op de vraag. Het is niet mogelijk terug te gaan in het examen, al doet het CBR momenteel wel proeven met vrij bladeren. Het is mogelijk sneller door het examen te gaan door op ‘Volgende’ te drukken. Als je dit niet doet, krijg je vanzelf de volgende vraag te zien als de tijd verstreken is. Geef op tijd antwoord; anders is het antwoord fout.

Soms zie je een verkeerssituatie uitgebeeld. Deze vragen worden altijd gesteld uit het oogpunt van de bestuurder. De bestuurder is in dit geval altijd de deelnemer!

De vraagcategorieën

Er zijn drie verschillende vraagcategorieën en twee delen in het examen. 25 vragen gaan over gevaarherkenning en vormen de eerste helft van het theorie examen auto. Je hebt vijf seconden de tijd om te antwoorden. Dat lijkt kort, maar op de weg moet men nog sneller beslissen. Van het onderdeel Gevaarherkenning moeten er 13 vragen of meer juist beantwoord zijn.

Het tweede onderdeel bestaat uit Verkeersregels en Verkeersinzicht. 30 vragen gaan over Verkeersregels, 10 over Verkeersinzicht. Beide categorieën vormen samen het tweede onderdeel. Je moet tenminste 35 vragen van het tweede onderdeel goed hebben.

Individueel begeleid examen doen

Als je individueel examen doet, is dit altijd onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud is gewoon gelijk aan het normale examen, maar de vragen worden voorgelezen door een computerstem. Soms worden deze voorgelezen door de theoriemedewerker. Als je een tolk hebt geregeld, kan deze de vraag en het antwoord vertalen. De theoriemedewerker houdt de tijd streng in de gaten. Dit geldt alleen voor het onderdeel ‘verkeersvragen’ en niet bij ‘gevaarherkenning’.

Nieuwe vragen

Per 1 november bestaat het examen uit ook uit sleepvragen. Dit betekent dat je het juiste antwoord naar de juiste situatie in een plaatje moet slepen. Daarmee wil het CBR het theorie examen moderniseren en gemakkelijker maken voor mensen die wat meer moeite hebben met lezen, maar geen dyslexie hebben.

Extra tijd voor het theorie examen Bij het theorie-examen extra tijd is geluid bij het examen. Een computerstem leest de vragen voor, maar niet voor het onderdeel gevaarherkenning. Dyslexie? Dan kun je meer tijd aanvragen. Per vragen krijg je dan meer antwoord tijd. De auto theorie duurt dan zo’n 15 minuten langer, maar niet voor het onderdeel gevaarherkenning. De extra kosten bedragen 10,30 euro bovenop het bedrag van 34,50 euro.

De uitslag

Ten slotte krijg je de uitslag meteen op je scherm te zien. Het is ook mogelijk de fout beantwoorde vragen in te zien; klik daarvoor op het vraagnummer. Je hebt kort de tijd om de vraag in te zien, maar het juiste antwoord staat er niet bij! Dit is om fraude te voorkomen.

De uitslag wordt binnen 24 uur per mail toegestuurd. Daarom is het zo belangrijk dat je voor aanvang van het theorie examen je e-mailadres controleert. Als je geslaagd bent, wordt dat geregistreerd in het systeem van het CBR. De uitslag is 1,5 jaar geldig. Dit betekent dat je binnen 1,5 jaar moet afrijden. Als je gezakt bent, staat er in de e-mail waar je aan moet werken om de volgende keer wel een voldoende te halen. Daarna kun je een nieuwe afspraak maken.

Heb je het theorie-examen nog niet geleerd? Start hier met leren of ga verder met het oefenen van een gratis theorie-examen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: