Hoe haal je je theorie examen motor?

Iedereen droomt ervan: lekker toeren op de motor. Maar voordat het zover is, is het nodig om een rijbewijs voor te halen om de motor te mogen besturen. Daarvoor gelden er twee examens: het praktijkexamen motor en het theorie examen motor. Met name het theorie examen is het onderdeel waar veel kandidaten over struikelen. Voor veel kandidaten is het leren van het theorie examen dan ook niet het leukste onderdeel. Toch is het verplicht om kans te maken op het rijbewijs. We hebben wat goede tips op een rijtje gezet om de kans dat je al je examens snel haalt te vergroten.

Theorie examen motor leren

Vergis je niet; zelfs als je al een rijbewijs hebt voor de auto, wil dat niet zeggen dat je ook al alle kennis in huis hebt om het theorie examen motor te kunnen halen. De lesstof is net even anders en dat betekent dat je het best dus nog eens het online theorieboek kunt openen om de stof goed door te nemen. Hoe je het best voor het examen kunt gaan leren, verschilt per persoon. Besef je wel dat je het liefst het examen in één keer haalt. Dat betekent dus dat je je ervoor moet inzetten om minimaal 44 van de 50 gestelde vragen goed te beantwoorden.

Je hoeft er geen maanden voor uit te trekken om de stof onder de knie te krijgen. Zeker als je al een autorijbewijs hebt. Heb je nog geen enkel rijbewijs en nog nooit een theorie examen gedaan? Dan is het goed om wat langer de tijd te nemen om het online theorieboek goed te bestuderen. Er is een groot voordeel aan het online boek gebruiken. Deze is namelijk volledig interactief, zodat je niet alleen foto’s en tekst te zien krijgt, maar ook video’s. Zo krijg je een beter beeld van de behandelde stof.

Over het algemeen ben je binnen twee weken klaar met het lezen van het theorieboek, als je er elke dag een uurtje aandacht aan besteedt. Daarna kun je beginnen met het maken van de oefenexamens.

Oefenexamen motor maken

Er zijn verschillende oefenexamens die je kunt bestellen. Op die manier krijg je een vergelijkbaar oefenexamen motor als het examen dat je van het CBR kunt verwachten. De vragen zijn weliswaar anders geformuleerd, maar de methode is wel hetzelfde. Dat betekent dat als je glansrijk weet te slagen voor het oefenexamen, het waarschijnlijk ook goed komt met het echte examen.

De oefenexamens zijn niet gratis, maar je krijgt wel precies te zien of je geslaagd zou zijn of niet. Daarnaast krijg je te zien welke foutjes je hebt gemaakt en waar je meer aandacht aan moet besteden. Dat krijg je bij het gratis oefenexamen niet te zien. Deze vertelt je alleen of je gezakt of geslaagd zou zijn. Bestudeer de fouten die je maakt en duik daarna nog eens je theorieboek in. Ook als je niet zo’n studiebol bent, heb je dankzij deze methode een grote kans om toch het examen te halen.

Een theorie auto is niet hetzelfde als een theorie motor

Je zou zeggen dat als je al je autorijbewijs hebt, het theorie examen motor gemakkelijk zou moeten zijn. In de praktijk is dat vaak niet het geval. Iets meer dan de helft van de deelnemers weet te slagen voor het examen. Je kent de verkeersregels al, maar motoren zitten toch anders in elkaar dan auto’s. Om deze reden is het belangrijk genoeg tijd te nemen om alle stof nog eens door te nemen. Zorg ervoor dat je weet wanneer je het examen gaat doen en neem voldoende de tijd om de stof te leren. Zorg ervoor dat je met een fijn gevoel en vertrouwen naar het echte examen gaat.

Hoe schrijf ik me in voor het theorie examen motor?

Je inschrijven voor het theorie examen motor van het CBR is niet erg moeilijk. Je kunt deze zelf inschrijven. Vaak is dat een stuk goedkoper dan als de rijschool dat voor je doet. Je hoeft alleen te reserveren via de website van het CBR aan de hand van je DigiD. Je kunt kiezen voor het standaard theorie examen motor, het examen met extra tijd om met tolk. Tijdens het examen krijg je 50 meer keuzevragen, die bestaan uit multiple choice, invulvragen, hotspotvragen en sleepvragen. Neem je reserveringsnummer en je identiteitsbewijs altijd mee naar de examenlocatie.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: