CBR houdt inhaalplekken tot en met mei vrij

Geen zorgen als je nog geen theorie examen of praktijkexamen bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebt kunnen doen. Het rijbewijzenbureau houdt plekken tot en met de maand mei vrij. Dit omdat de lockdown steeds opnieuw verlengd wordt en het CBR daardoor niet of nauwelijks examens af kan nemen. Uit voorzorg heeft het CBR daarom besloten om plekken tot en met mei vrij te houden. Deze plekken zijn speciaal bedoeld voor kandidaten wiens examen als gevolg van de coronamaatregelen steeds niet door konden gaan. Inmiddels heeft het CBR een achterstand van 600.000 examens die door corona niet door zijn gegaan. De komende maanden worden gebruikt om de achterstanden weg te werken.

Meer tijd voor wegwerken achterstanden

Bij het CBR komen er jaarlijks anderhalf miljoen verzoeken voor het afleggen van een theorie examen, een praktijkexamen of een test binnen. Inmiddels is door de lockdown de achterstand van niet afgelegde examens opgelopen tot 600.000. Het CBR zal meer capaciteit inzetten om alle achterstanden weg te werken. Toch is het niet te voorkomen dat nieuwe kandidaten zich niet onmiddellijk aan kunnen melden om een nieuw examen aan te vragen. Zij zullen tot tenminste juni moeten wachten voordat zij een examen af kunnen leggen. De wachttijd is dus opgelopen tot maanden. Maar voordat er nieuwe kandidaten kunnen worden ingeboekt, moeten eerst de kandidaten wiens examens niet doorgingen ingeboekt worden voor een inhaalexamen.

Het inhaalexamen zal vanaf 13 maart tot en met de maand mei plaatsvinden. Deze periode is nodig om bijvoorbeeld rijexamens, toetsen en rijtesten voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen in te halen. Die plekken kunnen worden gebruikt als blijkt dat ook na 13 maart een deel van de examens niet door kunnen gaan.

Versoepelingen zijn nog niet voldoende

Het kabinet heeft onlangs versoepelingen aangekondigd die ook positieve gevolgen zullen hebben voor het CBR. Het CBR mag inmiddels weer praktijkexamens afnemen, maar dan wel onder strenge voorwaarden. Zo is er een checkgesprek, moeten zowel de examinator als de kandidaat een mondkapje dragen en mag er verder niemand anders in de auto zitten.

Bij het afleggen van het theorie examen worden meestal meerdere kandidaten in één ruimte geplaatst om individueel een theorie examen af te leggen. Dit is onder de huidige coronamaatregelen nog verboden, omdat dit wordt gezien als groepsvorming. Daarom gaan de praktijkexamens inmiddels weer mondjesmaat door, maar is nog niet duidelijk wanneer ook de theorie examens weer worden ingehaald. Daarvoor zijn verdere versoepelingen nodig. Met het oplopen van het aantal besmettingen lijkt het er niet op dat het CBR binnen korte tijd de mogelijkheid zal krijgen om weer theorie examens af te nemen. Daarmee is de extra tijd in mei hard nodig.

Aantal beschikbare plekken neemt af

Doordat het CBR de volledige maand mei ook nog zal gaan gebruiken om de achterstand van 600.000 examens weg te werken, neemt het aantal beschikbare plekken in een rap tempo verder af. Dat komt doordat de plekken worden ingezet om examens in te halen. En bovendien is er een run ontstaan op plekken na 1 juni, zodat ook nieuwe kandidaten zich weer aan kunnen melden. Het blijft wel mogelijk om een plek te reserveren voor alles wat moet worden uitgesteld moet worden tijdens de huidige lockdown. Voor het inhalen kan na de dag van uitstel al een nieuwe reservering worden aangevraagd. Voor nieuwe kandidaten betekent dat het onduidelijk is wanneer zij een theorie examen of een praktijkexamen kunnen doen.

Dit is een extra reden om goed voorbereid naar het theorie examen auto te komen. Er is immers een grote kans dat wanneer men zakt, er niet meteen meer plek zal zijn om een herkansing te doen. Om deze reden raden we aan van tevoren een gratis oefen theorie examen te maken. Blijkt je kennis te ver weggezakt? Dan kun je het best een online theorieboek aanschaffen zodat je je kennis weer kunt bijhouden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: