Waarom je gemakkelijk zakt door instinkers bij het theorie examen auto

Als je ooit het theorie examen auto van het CBR hebt gedaan, weet je dat sommige antwoordmogelijkheden op elkaar kunnen lijken. Daardoor ga je twijfelen en kun je op het verkeerde been worden gezet. Het gevolg is dat je daardoor de vraag verkeerd beantwoordt. Dat zijn dure fouten, want als je te veel vragen fout hebt, zak je voor het examen. Je bent niet de eerste die zijn examen niet in één keer weet te halen. Slechts 42 procent van de kandidaten die voor het eerst het theorie examen auto aflegt, weet deze ook in één keer met succes te behalen. Dat komt vooral door vragen die verkeerd worden begrepen.

Instinkers op het theorie examen auto

Het CBR zegt zelf dat er geen instinkers op het auto theorie examen zijn en dat vooral kennis en vaardigheden worden getoetst. Toch zijn er wel vragen die je door te snel lezen niet goed zult begrijpen, waardoor je voor het verkeerde antwoord kiest. Of het echt instinkers zijn, is per mens verschillen. Sommige kandidaten en instructeurs zeggen van wel, terwijl het CBR het goede vragen zijn.

In ieder geval is duidelijk dat veel kandidaten er wel over struikelen. Deze moeilijke vragen hebben we verzameld. De vragen gaan vooral om weetjes. Het is belangrijk dat je goed voorbereidt op het examen door auto theorie leren. Dat is namelijk de eerste stap op weg naar je rijbewijs. Het theorie examen auto bestaat uit drie onderdelen: verkeersregels, verkeersinzicht en gevaarherkenning. Met name dat laatste onderdeel is een probleem voor een groot deel van de kandidaten.

Welke instinkers zijn er?

Het theorie examen auto bestaat volgens het CBR niet uit instinkers, maar uit uitdagingen. Wat je ook van deze vragen vindt, je kunt je er maar beter goed op voorbereiden. Het zijn vaak vragen waarvan je snel het antwoord al weet. Maar als je de vraag niet goed leest, kies je gemakkelijk het verkeerde antwoord. Bij deze vragen gaat het niet alleen om het testen van je kennis van de verkeersregels, maar ook je analytisch vermogen. Met andere woorden: of je in bepaalde situaties wel de juiste beslissingen kunt nemen.

Juist bij deze vragen gaat het vaak fout. Je kunt dit voorkomen door de vraag goed te lezen en even na te denken voordat je het antwoord aanklikt. Deze vragen vormen een groot deel van het auto theorie examen. Als je de vragen verkeerd beantwoordt, zak je voor het examen. Ook als je de andere onderdelen wel foutloos doet.

Deze vragen zijn er natuurlijk niet voor bedoeld om veel kandidaten expres te laten zakken. Ze zijn ervoor bedoeld om te testen of je wel kritisch genoeg kunt denken en of je iedere situatie kunt begrijpen. Je hebt die vaardigheden nodig als je straks je rijbewijs hebt en echt de weg op mag. Het theorie examen oefenen gaat dus niet alleen om het kennen van de regels, maar ook om het oefenen van inzicht. Deze vaardigheid heb je nodig in de praktijk, ook bij het afrijden.

Voorbereiding theorie examen

Een typische vraag die je vaak voorbij ziet komen bij het theorie examen auto van het CBR, is een situatie waarbij de voetganger wil oversteken over dezelfde weg waar jij net op af wilt slaan. Moet je dan de voetganger voor laten gaan? Het antwoord is ‘ja’. Als de voetganger rechtdoor loopt op de weg die jij wilt afslaan, moet je de voetganger voor laten gaan. Voetgangers nemen namelijk ook deel aan het verkeer. Toch zijn kandidaten vaak geneigd om dat te vergeten.

Voorkom zulke missers door je goed voor te bereiden op examen. De beste manier is eindeloos oefenen, totdat je dit soort fouten niet meer maakt. Gelukkig kun je het gratis oefenexamen gebruiken om te weten te komen of je geslaagd zou zijn voor het echte examen. Je kunt ook betaalde oefenexamens afnemen. Daarbij krijg je dezelfde instinkervragen als op het echte examen. Zo kun je deze vragen gemakkelijk spotten als je straks echt het examen af gaat leggen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: