CBR voert testvragen in theorie examen auto in

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft sinds 1 oktober 2018 nieuwe vragen ingevoerd in het theorie examen. Het gaat om een proef, waarbij potentiële nieuwe vragen alvast aan het theorie examen worden toegevoegd.

De kandidaat weet niet welke vragen al behoren tot het theorie examen, en welke vragen zogenaamde test-vragen zijn. Kandidaten krijgen daardoor te maken met een langer theorie examen voor zowel auto, motor en bromfiets. Er worden bij het theorie examen twee extra vragen toegevoegd.

Testvragen in het theorie examen

Kandidaten krijgen te maken met zogenaamde testvragen in het theorie examen auto. Het zijn twee extra vragen in het examen, die niet meetellen voor het eindresultaat. Wanneer kandidaten de vragen fout beantwoorden, kunnen ze dus toch nog geslaagd zijn. Kandidaten krijgen van tevoren niet te weten welke vragen echte vragen zijn, en welke vragen testvragen zijn.

Testvragen zijn er niet voor bedoeld om specifiek de kennis van de kandidaat te testen, maar om de kwaliteit van de vragen te testen. Het CBR kan met testvragen meten of de potentiële nieuwe theorie examenvragen ook daadwerkelijk meten wat het CBR wil meten. Daarmee wordt vastgesteld of de vragen voldoende geschikt zijn om in een nieuw theorie examen auto op te nemen.

Hoe weet ik of ik een testvraag heb?

Examenkandidaten voor het theorie examen auto krijgen dus te maken met twee exta vragen. De vragen worden niet per se aan het einde van het examen toegevoegd; ze worden over het examen verdeeld. Daardoor weet de kandidaat niet of hij te maken heeft met een echte vraag van het theorie examen, of dat het om een nieuwe testvraag gaat.

Met een testvraag meet het CBR onder meer of de vraag wel voldoende onderscheid maakt tussen kandidaten die de examenstof wel of niet onder de knie hebben. In het verleden kreeg het CBR te maken met vragen die te doorzichtig waren. Daardoor konden kandidaten aan de hand van formuleringen en context al opmaken wat het antwoord op de vraag moest zijn. Het CBR wil herhaling van een dergelijke situatie voorkomen, door de vragen tijdelijk als testvraag op te nemen in het theorie examen.

Wanneer een vraag te vaak fout beantwoord wordt, wordt bekeken of de vraag echt onderdeel is van de essentiële examenstof. Het is ook mogelijk dat een vraag te vaak goed beantwoord wordt, bijvoorbeeld doordat de context het antwoord op de vraag al weggeeft. Dit is de reden dat het CBR aan de hand van testvragen in het theorie examen de nieuwe vragen gaat meten.

Proef testvragen theorie examen

De proef met testvragen in het theorie examen is gestart op 1 oktober 2018. Kandidaten die na deze datum een theorie examen auto doen, krijgen te maken met de nieuwe testvragen. Er is geen reden om zenuwachtig te worden; wanneer je de testvragen fout beantwoordt, tellen deze fouten niet meer voor het eindresultaat van het examen. De proef met de testvragen duurt drie maanden. Het CBR besteedt aandacht aan de kwaliteit van het theorie-examen. Het instituut verzint ieder jaar honderden nieuwe examenvragen. Veel van die vragen halen het echte examen niet, omdat ze aan strenge eisen moeten voldoen. Wanneer de vraag wel aan het theorie examen wordt toegevoegd, blijft het CBR het effect van de vraag monitoren.

Zo bereid je je voor op het theorie examen

Je kunt je gemakkelijk voorbereiden op het theorie examen auto. Dit is mogelijk door eerst een online theorie auto te volgen. Dit kan middels het online theorieboek. Daarnaast is het mogelijk om een gratis theorie examen auto te oefenen. Zo kun je meten wat je al weet. Meer oefening nodig? Ga dan voor de oefenexamens theorie auto. Je krijgt aan het einde van het oefenexamen te weten welke onderdelen je nog moet oefenen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: