Jonge automobilist staat voor torenhoge kosten bij halen rijbewijs

Het halen van een rijbewijs is weer duurder geworden. Niet alleen moet er betaald worden voor het doen van een theorie examen auto en ook is afrijden niet gratis, maar als de kandidaat eenmaal in het bezit is van een rijbewijs, lopen de kosten nog verder op. Zo betaalt een beginnende jonge bestuurder gemiddeld wel twee maandsalarissen. Ook de benzineprijzen zijn verder gestegen. Daardoor wordt het halen van een rijbewijs en het autorijden voor jonge automobilisten vrijwel onbetaalbaar.

Kosten voor jonge automobilisten

Om een rijbewijs te kunnen halen, moet de kandidaat eerst een theorie examen auto doen. Daarvoor is het belangrijk om eerst goed auto theorie te gaan leren. Dit kan middels de aanschaf van een online theorieboek. Het theorieboek kent lage kosten; voor 30 euro heb je al zo’n online theorieboek. Daarna is het mogelijk om een gratis oefenexamen te doen.

Heeft de kandidaat meer oefenexamens nodig, dan kan hij vanaf 10 euro al een pakket aan oefenexamens kopen. Deze oefenexamens zijn gebaseerd op de laatste methodes van het CBR, waardoor het mogelijk is om een goede inzicht te krijgen van wat er valt te verwachten. Daarna kost het ongeveer 38 euro om een theorie examen auto af te leggen. Deze is te boeken via de klantenomgeving van het CBR, dat MijnCBR heet. Maar daarna komen er nog meer kosten bij.

Kosten voor rijlessen

Zo heeft de kandidaat te maken met de kosten van rijlessen nadat het theorie examen auto succesvol is afgelegd. Deze kosten bedragen ongeveer tussen de 30 en 50 euro per rijles. Dat betekent dat een gemiddeld aantal rijlessen ongeveer 1600 euro zal gaan kosten. Over het algemeen zijn pakketten vaak voordeliger. De kosten liggen daarvoor op tussen de 1000 en 2000 euro.

In het meest ongunstige geval kost het dus al bijna 2100 euro om te mogen afrijden. Daar komen ook nog de kosten van de Gezondheidsverklaring van het CBR nog bij. Deze bedragen in 2022 41,50 euro, waarmee de grens van 2100 euro bereikt is. Daarna is het tijd om af te rijden.

Kosten afrijden

De kosten van een praktijkexamen bij het CBR liggen op 122,50 euro per keer. Het is dus belangrijk om zowel theorie examen als praktijkexamen in één keer te halen. Anders lopen de kosten nog verder op. Bij elkaar opgeteld ben je dus al ruim 2200 euro kwijt voor één keer theorie examen, een gemiddeld pakket aan rijlessen en één keer een praktijkexamen halen. Daarbij komen nog kosten van de rijschool bij voor administratiekosten. Er moet ook nog een vergoeding betaald worden voor het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur tijdens het rijexamen.

Kosten auto

Om te kunnen rijden heb je uiteraard ook nog een auto nodig. Deze kosten liggen voor een tweedehands startersauto op ongeveer 4000 euro. Dat betekent dat je dan al zo’n 6000 euro aan kosten kwijt bent. De kosten kunnen nog verder oplopen als je kiest voor een duurder model. Je hebt dan mogelijk een autolening nodig om de kosten voor de aanschaf van een auto te kunnen betalen.

Kosten autoverzekering

Ook dan ben je er nog niet. Voor 10,40 dien je je auto nog op naam te zetten op het kentekenbewijs. Dit kun je laten doen bij het postkantoor. De kosten daarvan liggen dus vrij laag, maar je bent inmiddels wel al bijna 6300 euro verder voor een rijbewijs en een auto. Je mag alleen nog steeds niet de weg op, want daarvoor dien je ook nog een autoverzekering aan te schaffen.

Als onervaren jonge bestuurder is de kans groot dat je flink zal schrikken van de premie van een autoverzekering. Als je buiten de Randstad woont en een oude tweedehands auto rijdt, betaal je als jongere op jaarbasis ruim meer dan het netto minimum maandloon. Daardoor zullen veel jongeren af moeten zien van het halen van een rijbewijs. Zo ben je als beginnende bestuurder tot en met 20 jaar zo’n 2180 euro per jaar aan je autoverzekering kwijt. In het eerste jaar liggen de kosten daardoor al snel op zo’n 8000 euro op jaarbasis. De komende jaren ben je dus twee keer een maandsalaris aan alleen je autoverzekering kwijt, totdat je vijf jaar aan rijervaring hebt.

Benzinekosten

Ten slotte zijn ook de benzinekosten momenteel niet erg aantrekkelijk. Je betaalt namelijk 2,18 euro per liter benzine. Dat komt onder meer door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. In de praktijk is een benzinetank ongeveer 45 liter. Je betaalt voor één tankbeurt dan al snel 100 euro. Ga je twee keer per maand tanken, dan ben je 200 euro per maand ofwel 2400 euro op jaarbasis kwijt. Daarmee staan jonge automobilisten voor torenhoge kosten in het eerste jaar.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: