Wat kost het halen van een rijbewijs in 2023?

Iemand die een rijbewijs in Nederland wil halen, betaalt daar gemiddeld 3060 euro voor. Dat is ruim 600 meer dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR hield een onderzoek onder kandidaten van het theorie examen auto tot het praktijkexamen. Het instituut wilde weten hoeveel een kandidaat had betaald van begin tot eind. Op die manier wil het instituut een beter beeld krijgen van de actuele rijbewijskosten. Zo weten jongeren en hun ouders beter waar ze aan toe zijn. Met name de kosten voor de rijopleiding zijn fors gestegen.

Kosten rijbewijs 2023

Een rijbewijs halen is in twee jaar tijd flink duurder geworden. Volgens het CBR betaal je in 2023 bijna 600 euro meer voor een rijbewijs. Dat betekent dat je meer dan 3000 euro kwijt bent als je je rijbewijs wilt halen. Met name de rijlessen maken het kostenplaatje behoorlijk prijzig. Het grootste gedeelte van de kosten bestaat namelijk uit rijlessen. Het CBR hield een onderzoek en maakt nu een schatting van de totale kosten van de rijopleiding.

Gemiddeld betaalden kandidaten voor een rijbewijs tussen de 41 en 65 euro per rijles. Over het algemeen heeft een kandidaat 43 rijlessen nodig voordat hij vaardig genoeg is om succes te behalen bij het praktijkexamen. Dat betekent dat de totale kosten aan rijlessen op bijna 2300 euro liggen. Om aan de 3060 euro te komen, zijn er ook nog andere kosten die de kandidaat moet maken. Zo is het afnemen van een theorie examen auto niet gratis, moet er ook betaald worden voor het praktijkexamen en zijn er kosten voor de eigen verklaring. Deze tarieven staan vast. Kandidaten weten dus van tevoren waar ze aan toe zijn.

Kosten theorie examen auto

Naast de 2300 euro aan rijlessen, betalen kandidaten ook een vergoeding voor het afnemen van een theorie examen auto. Bij het CBR kost het in 2023 41 euro om een theorie examen te boeken. Daarbij moet worden opgemerkt dat het slagingspercentage op slechts 36 procent ligt. Dit betekent dat maar 36 procent van de kandidaten in één keer weet te slagen voor het theorie examen. Voor een herexamen moet weer opnieuw betaald worden. Daarnaast moet er nog een lesmethode worden aangeschaft. Het online theorieboek kost 24,95 euro, eventueel in combinatie met 10 uur of 20 uur examentraining. De duurste variant is 39,95 euro.

Kosten rijlessen

De rijlessen kosten in totaal 2300 euro. Bij een rijschool betaal je gemiddeld tussen de 41 en 65 euro per rijles. De kosten verschillen per rijschool. Bovendien zeggen sommige rijschoolhouders dat de prijzen nog steeds niet kostendekkend zijn en dat de prijs voor een uur rijles naar 70 euro per les moet. Dat betekent dat de kosten in 2024 mogelijk nog verder zullen stijgen.

Kosten praktijkexamen

Als het theorie examen is behaald en de rijlessen achter de rug zijn, is het tijd om het praktijkexamen af te leggen. Dit is het rijexamen auto. Ook het praktijkexamen is niet gratis. Je kunt het examen zelf boeken bij het CBR via MijnCBR. Je betaalt dan 125,75 euro in één keer. Het is ook mogelijk om de boeking te laten doen via je rijschool, maar daarvoor betaal je een extra vergoeding. Om het praktijkexamen te mogen doen, is het belangrijk om een Gezondheidsverklaring te hebben. Deze verklaring kost in 2023 41 euro en is verplicht. Daarmee betaal je vooral voor de beoordeling van je rijgeschiktheid. Kosten voor een rijtest en aanpassingen aan een auto komen daar nog bij, als je een handicap hebt.

Bijkomende kosten

Als je al deze kosten bij elkaar op telt, kom je op ongeveer 3060 euro aan totale kosten uit. Maar het is ook mogelijk dat je nog meer kosten maakt. Bijvoorbeeld als je de Nederlandse taal niet of onvoldoende spreekt. Je moet dan zelf nog een tolk regelen. In 2023 betaal je voor een theorie examen met tolk 99 euro.

Voorkom onnodige kosten: leer het theorie examen auto

Het halen van je rijbewijs kan dus al snel een kostbare onderneming worden. Daarom doe je er goed aan de kosten zo laag mogelijk te houden door een online theorieboek aan te schaffen en met het theorie examen auto leren te beginnen. Je kunt eventueel ook een gratis oefenexamen auto doen om te weten te komen of je geslaagd zou zijn. Wil je weten welke vragen je fout had? Dan kun je ook het betaalde oefenexamen afnemen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: