De kosten van een rijbewijs in 2020

Ieder jaar haalt een groot aantal mensen hun rijbewijs. Daaraan zijn kosten verbonden. De kosten kunnen ieder jaar verschillen. Het halen van een rijbewijs is voor de meeste mensen een behoorlijke investering, maar het is wel een goede investering. Voor het behalen van een rijbewijs moet flink wat geld betaald worden. Toch is het halen van je rijbewijs wel een goede investering, omdat je er lang plezier van zult hebben.

De meeste mensen die een rijbewijs willen gaan halen, willen vaak eerst weten wat de kosten van het halen van een rijbewijs precies zijn. Wij hebben de kosten van een rijbewijs in 2020 onderzocht.

Verschillende kosten rijbewijs in 2020

Het halen van je rijbewijs in 2020 is een kostbare zaak. Je bent meestal een paar duizend euro verder. Het halen van je rijbewijs is wel een goede investering. Voor de meeste banen in Nederland heb je immers een rijbewijs nodig. Zeker als je in een industrie wilt gaan werken waar je mobiel moet zijn, is een rijbewijs zeker noodzakelijk. De kosten van het halen van een rijbewijs kunnen uiteenlopen.

We hebben gekeken naar de verschillende kosten. Zo moet je een theorie boek aanschaffen, theorie examens maken en uiteraard is het boeken van een theorie examen niet gratis. Daarnaast krijg je te maken met de kosten van rijlessen, bijkomende kosten van het rijbewijs en kosten van praktijkexamens. We raden aan je daarom zo goed mogelijk voor te bereiden.

Kosten van het theorie boek en examen

Om een rijbewijs te kunnen halen, moet je eerst het theorie examen gedaan hebben. Je moet altijd eerst het theorie examen hebben behaald, voordat je het praktijkexamen mag afleggen. Wel mag je ondertussen alvast beginnen met de rijlessen onder begeleiding van een ervaren instructeur. Het kan zeker lonen om je theorie examen te leren en alvast wat rijlessen te volgen, want op die manier krijg je een nog duidelijker beeld van wat er van je gevraagd wordt op het theorie examen.

Veel mensen beginnen met een verouderd theorie examen boek. Dit raden we zeker niet aan, want de methodes van het CBR zijn altijd in ontwikkeling. Bovendien kan het lezen van een theorie examen boek behoorlijk lastig zijn. Daarom raden we aan gebruik te maken van een online theorieboek. Dit theorieboek kost 24,95 euro. Je hebt dan drie maanden toegang tot de leerstof en kunt deze eventueel nog verlengen. Bovendien bestaat het online boek uit bijvoorbeeld foto’s en video’s, zodat je nog beter weet wat er met de stof bedoeld wordt.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een theorieboek plus 10 uur examen training. Je mag dan dus tien uur lang oefen examens maken. Op deze manier kun je alvast theorie examen auto oefenen. Het is ook mogelijk eerst een gratis examen af te leggen. Dit pakket kost 34,95 euro. Voor 39,95 euro krijg je zelfs 20 uur examentraining.

Het afleggen van het theorie examen bij het CBR is bovendien niet gratis. Hiervoor berekent het CBR 34,50 euro aan kosten.

Kosten van rijlessen

De grootste kostenpost zijn de rijlessen zelf. De rijlessen zijn vaak best prijzig. De prijzen lopen ook uiteen, doordat de rijscholen zelf hun tarieven mogen bepalen. Dit kan dus ook per regio verschillen. De gemiddelde prijs van één rijles ligt in 2020 rond de 45 euro. Door het aantal lessen dat je moet volgen lopen de kosten al snel op. Gemiddeld heeft een kandidaat 39 lessen nodig. Je bent dan dus bijna 1800 euro kwijt aan alleen de lessen.

Bijkomende kosten van het rijbewijs

Denk ook aan de bijkomende kosten van het rijbewijs. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tussentijdse toets zodat je je vaardigheden kunt testen. Deze toets is niet verplicht, maar 40 procent van de kandidaten legt de toets wel af. De kosten daarvan bedragen in 2020 84,30 euro. Verder moet je kosten betalen voor het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente. De prijzen liggen dan rond de 40 euro, afhankelijk van de gemeente. Als je geen pasfoto’s hebt voor je rijbewijs, moet je deze laten maken voor ongeveer 8 euro.

Kosten praktijkexamen

Het afleggen van het praktijkexamen bij het CBR is niet gratis. Daarvoor rekent het CBR een tarief van 112,75 euro. Daarmee zijn de kosten iets gestegen in vergelijking met vorig jaar. Je moet ook een gezondheidsverklaring aanschaffen. Deze kosten liggen in 2020 op 37,80 euro.

Als je alle kosten bij elkaar optelt, heb je dus ongeveer 2000 euro nodig om in 2020 je rijbewijs te kunnen halen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: