Lang wachten op theorie examen auto verleden tijd

Als gevolg van de coronapandemie en de maatregelen van vorig jaar hebben veel organisaties nog te maken met achterstanden en lange wachttijden. Ook het praktijkexamen bij het CBR laat behoorlijk op zich wachten. Gemiddeld ben je nu 13 weken verder totdat je mag afrijden. Maar er is ook goed nieuws. Langere tijd duurde het lang totdat deelnemers het theorie examen auto mochten afleggen. Het theorie examen moet eerst worden behaald voordat het praktijkexamen afgelegd kan worden. Inmiddels is duidelijk dat de tijd van lang wachten op een theorie examen wel voorbij is.

Wachttijden theorie examens nemen vlucht

De wachttijden voor theorie examens zoals het theorie examen auto of theorie examen motor, zijn flink gedaald. Inmiddels hoef je niet meer al te lang te wachten totdat je aan de beurt bent. Wel duurt het nog lang totdat je het praktijkexamen kunt gaan doen. Voor een praktijkexamen geldt nog altijd een gemiddelde wachttijd van 13 weken. Bij sommige examencentra in ons land kan het tot wel 20 weken duren totdat je af mag rijden. Het theorie examen auto kun je daarentegen snel en eenvoudig afleggen. De wachttijden voor dat examen liggen ver binnen de norm en zijn zo goed als verdwenen.

Als je nu een theorie examen wilt afleggen, hoef je er niet lang op te wachten. Gemiddeld ben je binnen twee weken aan de beurt totdat je een theorie examen auto, motor of bromfiets kunt gaan doen. Ook hier geldt weer dat het gaat om een gemiddelde. In sommige examencentra is het iets drukker dan bij andere centra. Volgens het kaartje dat je kunt vinden op de website van het CBR ben je vrijwel overal wel binnen twee weken aan de beurt. De wachttijd wordt beïnvloed door tussentijdse reserveringen. Maar dat de wachttijd zakt, komt deels ook door deelnemers die tussentijds afzeggen. In Mijn CBR kun je de meest actuele informatie vinden over wanneer je het theorie examen kunt doen. Moet je lang wachten? Probeer dan eens een examen in te plannen bij een ander examencentrum.

Lang wachten op praktijkexamen

Als je je theorie examen met succes hebt behaald, kun je beginnen aan het afrijden. De meeste kandidaten die voor het rijbewijs gaan, hebben in de tussentijd al rijlessen nodig. Gelukkig is het theorie examen auto anderhalf jaar geldig, want je hebt wel even tijd nodig totdat je aan de beurt bent. Het CBR heeft nog steeds last van de nasleep van corona als het gaat om het praktijkexamen. Daarnaast heeft het CBR een tekort aan personeel en vooral aan examinatoren. Dat leidt ertoe dat de wachttijden nog steeds op een gemiddelde van 13 weken ligt.

Daarnaast moet je zo’n 5,5 weken wachten totdat je aan de beurt bent voor een herexamen. Ook hier gaat het om gemiddeldes; bij sommige examencentra moet je tot wel 20 weken wachten. Daarnaast gaan sommige examens niet door vanwege een personeelstekort. Het kan daardoor voorkomen dat je eerst 14 weken, maar later wel 26 weken moet wachten. Dat schrijft het CBR op de eigen website. Je kunt eventueel proberen om in een andere plaats examen te doen, zo adviseert de organisatie.

Voorbereiding theorie halen

Als je je theorie examen wilt halen, is het goed om je er goed op voor te bereiden. Ondanks dat je niet lang hoef te wachten, is het vervelend als je het examen niet in één keer haalt. Daarom raden we aan gebruik te maken van het interactieve online theorieboek.

Daarnaast kun je na het leren ook theorie examen oefenen aan de hand van de gratis of betaalde oefenexamens. Op die manier weet je precies of je het examen van het CBR gehaald zou hebben. Gezien de wachttijd is het verstandig ook na het halen van je theorie te blijven oefenen, omdat je soms tot wel 20 weken moet wachten totdat je af mag rijden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: