CBR neemt maatregelen tegen kapen theorie examen

Het CBR gaat maatregelen nemen tegen bedrijven die de beste plekken voor het afleggen van het theorie examen auto kapen. Het gaat in veel gevallen op bedrijven die eendaagse theoriecursussen aanbieden. Het probleem van eendaagse cursussen bestaat al jaren en is tegen de wil van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en rijscholen.

In veel gevallen leiden deze cursussen kandidaten op om zonder goede kennis van de verkeersregels alsnog het theorie examen te kunnen halen. Een ander probleem van deze bedrijven is dat zij vaak de beste plekken in het reserveringssysteem weten te claimen. Soms wordt er gebruikgemaakt van geautomatiseerde programma’s om dit te doen. Daarom neemt het CBR binnenkort maatregelen tegen deze bedrijven.

Trucjescursus theorie examen

Bedrijven die een eendaagse cursus aanbieden, bestaan al langer. Over het algemeen leren kandidaten weinig tot niets van de verkeersregels en leren zij enkel hoe zij een paar trucjes kunnen toepassen om het theorie examen te kunnen halen. Het CBR raadt aan om de kennis van verkeersregels en gevaarherkenning goed door te nemen. Dit kan door theorie examen te leren.

Eenmaal de kandidaat de theorie op orde heeft, kan hij gratis theorie examen oefenen. Wanneer hij er klaar voor is, kan hij naar het echte examen van het CBR. Bij bedrijven die een eendaagse cursus aanbieden, wordt de lesstof in één ochtend doorgenomen. De cursus bestaat vooral uit trucjes om het juiste antwoord eruit te kunnen pikken. Vervolgens gaat de kandidaat nog dezelfde middag theorie examen auto doen.

In Nederland zijn er veel aanbieders van dergelijke theoriecursussen. Het is een landelijk probleem. Het probleem van dergelijke bedrijven is bovendien dat zij vrijwel altijd de beste plekjes in het reserveringssysteem weten te kapen. Daarom wil het CBR nu maatregelen nemen. Het probleem werd eerder dit jaar al aangekaart tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Rijschool Belang (VRB).

Klachten ontvangen op theorie

De leden van de VRB klaagden tijdens de algemene ledenvergadering al over het feit dat bedrijven de beste plekken weten weg te kapen. Een van de leden gaf tijdens de vergadering aan op vrijdagmiddag na 13:00 geen theorie examen meer te kunnen reserveren. Daartoe hebben verschillende leden klachten ingediend bij het CBR. Volgens het CBR maken de bedrijven gebruik van speciale software om zo de beste plekken te kunnen kapen.

Als er een plek in het systeem vrijkomt, koopt de computer de plek automatisch in. Het theorie examen is dan gereserveerd voor de klant van de eendaagse cursus. Volgens de leden van de VRB hebben rijschoolhouders die op een nette manier zaken proberen te doen, daar last van. Het is vrijwel onmogelijk om een theorie examen in de middag te kunnen plannen. De leden noemen dat “een kwalijke zaak.”

Maatregelen gaan pijn doen

Het CBR gaat dit jaar actie ondernemen tegen bedrijven die speciale software gebruiken om de beste plekjes te kapen. Volgens het CBR wordt hard gewerkt aan maatregelen om eendaagse cursussen en hun speciale systemen een halt toe te roepen. Het CBR en het VRB hebben de problemen besproken en kwamen tot de conclusie dat de nieuwe maatregelen niet alleen pijn gaan doen voor louche bedrijven, maar ook voor leden die zich aan de regels houden.

Wat de maatregelen precies in zullen houden, is nog niet bekend. Er zijn vier verschillende manieren om het probleem aan te pakken, stelt het CBR. Het CBR heeft daarvoor contact gelegd met drie verschillende brancheverenigingen. Daaruit wordt de beste oplossing gekozen. Volgens het CBR gaan er maatregelen genomen worden “die ten koste gaan van de goede mensen.” Wel zet het CBR in op maatregelen die de goede rijscholen zo min mogelijk zullen raken. Volgens het CBR zijn de rijschoolhouders en leden van de VRB blij met de aangekondigde maatregelen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: