Meer Nederlanders op de motor, meer theorie examen

Naast dat veel Nederlanders een rijbewijs voor de auto halen, is ook het halen van het rijbewijs voor het besturen van de motor de laatste jaren flink in opkomst. Nog nooit hadden zoveel Nederlanders een motorrijbewijs. Inmiddels zijn er anderhalf miljoen Nederlanders die het rijbewijs hebben. Dat is een recordaantal, zo blijkt uit cijfers van BOVAG en dataverzamelaar RDC. Om het motorrijbewijs te kunnen halen, is het net als bij het rijbewijs voor het besturen van een auto nodig om eerst een theorie examen af te leggen.

Motorrijden fors populairder

Nog nooit was het rijden van een motor zo populair in Nederland. Inmiddels zijn er meer dan anderhalf miljoen mensen die een motorrijbewijs hebben en dus een motor mogen besturen. Dat is een absoluut recordaantal. Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat motorrijden vooral in de provincie Drenthe erg populair is. Er werden in februari al meer dan 800.000 motoren verkocht. Om een motorrijbewijs te kunnen halen, geldt eenzelfde procedure als bij het halen van het rijbewijs voor het besturen van een auto. Het is nodig om eerst een theorie examen motor te leren en vervolgens af te leggen. Daarna is het mogelijk om af te rijden op het praktijkexamen. In de tussentijd is het mogelijk om motorrijlessen te volgen.

Oorzaak populariteit

Dat steeds meer Nederlanders een motorrijbewijs willen, heeft een oorzaak die gezocht kan worden in de coronapandemie. Door de lockdowns waren er steeds meer mensen die wilden motorrijden. In de laatste drie jaar werden er 50.000 motors verkocht. Dat terwijl het er voor de pandemie om maar 33.000 ging. De BOVAG stelt dat dit vooral komt doordat meer Nederlanders tijdens de coronacrisis het openbaar vervoer wilden mijden.

Tijdens de coronacrisis was er een grote kans op besmetting in de bus of de trein. Er gold een verplichting om een mondkapje te dragen, maar veel Nederlanders zagen dat niet als een voldoende maatregel om zichzelf goed te beschermen tegen een besmetting. Bovendien waren er ook veel mensen die een dagje uit wilden. Zij zagen de motor als een goed alternatief voor de auto.

Meer rijbewijsbezitters dan motoren

Er zijn in Nederland meer mensen die het rijbewijs om een motor te mogen besturen bezitten, dan dat er motoren in ons land zijn. Er zijn ruim anderhalf miljoen mensen in Nederland die een motor mogen besturen, maar er zijn minder dan een miljoen motoren in ons land. In Zuid-Holland wonen de meeste mensen met een motorrijbewijs. Daarnaast is het halen van een motorrijbewijs ook populair in Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

In verhouding op het aantal inwoners heeft de provincie Drenthe de meeste mensen die in het bezit zijn van een motorrijbewijs. Bijna 60.000 inwoners van de provincie hebben het bewijs om met een motor te mogen rijden in bezit. Dat komt volgens de BOVAG vooral doordat in de provincie de TT in Assen wordt gehouden. Dat trekt jaarlijks veel bekijks, waardoor ook meer mensen zin hebben om zelf op een motor te gaan rijden.

Motortheorie nodig

Het is nodig om bij het halen van een motorrijbewijs een theorie examen motor af te leggen. Daarmee geldt dezelfde procedure als voor het halen van een rijbewijs voor het besturen van een auto. Eerst moet de kandidaat een motor theorie examen doen. In de tussentijd is het wel al mogelijk om motorrijlessen te volgen. Na het halen van het theorie examen motor is het mogelijk om het praktijkexamen aan te vragen. Dit moet binnen anderhalf jaar na het succesvol behalen van het theorie examen gebeuren.

Mocht je zelf ook zin hebben om je motorrijbewijs te gaan halen, dan kun je beginnen door een online theorieboek motor aan te schaffen. Daarin staat alles wat je nodig hebt om het theorie examen succesvol af te kunnen leggen. Je kunt eventueel ook nog een theorie-examen oefenen voor de motor om te weten te komen of je zou slagen voor het echte examen. Met de extra oefenexamens kun je verder nog meer leren over de onderdelen die je nog niet voldoende onder de knie hebt. Op die manier is de kans op het halen van een motorrijbewijs een stuk groter.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: