Steeds meer Nederlanders hebben rijbewijs

Steeds meer Nederlanders halen hun rijbewijs. Sterker nog; er waren nog nooit eerder zoveel mensen met een rijbewijs als dit jaar. Meer dan 11,6 miljoen Nederlanders zijn op dit moment in het bezit van een geldig rijbewijs. Dat heeft nieuwssite NU.nl uitgezocht. Volgens de site gaat het om een recordaantal. Oudere verkeersdeelnemers zijn vaak bang om hun rijbewijs op latere leeftijd kwijt te raken door een strengere keuring van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In de praktijk blijkt dat bij zo’n keuring vaak aanpassingen worden gemaakt. Een rijbewijs afpakken gebeurt zelden. Daardoor is de oudste persoon met een rijbewijs nu maar liefst 106 jaar oud.

Totaal aantal mensen met rijbewijs stijgt fors

Het totaal aantal mensen met een rijbewijs in Nederland stijgt fors. Niet het CBR maar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) houdt bij hoeveel mensen met rijbewijzen er in Nederland zijn. Om tot een totaal aantal te komen, kijkt de RDW niet alleen naar mensen met een auto rijbewijs. Ook motor rijbewijzen, scooterrijbewijzen en bijvoorbeeld een rijbewijs voor groot vervoer worden er bij opgeteld. Het gaat in dit geval om de houder van het rijbewijs. Dat betekent dat als je meerdere rijbewijzen je hebt, je toch voor één persoon telt.

Volgens de RDW hebben nu 11,6 miljoen één of meer rijbewijzen. Daarmee is het aantal mensen dat een theorie examen auto weet te halen en daarna het praktijkexamen succesvol aflegt behoorlijk aan het stijgen. Begin dit jaar waren er nog 11,1 miljoen mensen met een rijbewijs. In nog geen jaar tijd kregen dus een half miljoen mensen hun rijbewijs. Dat is een vrij forse toename. Toch is de stijging wel goed te verklaren.

Verklaring forse stijging aantal personen met rijbewijs

Steeds meer personen in Nederland hebben een rijbewijs. De oorzaak van de stijging is waarschijnlijk te verklaren met de coronapandemie in ons land. In 2020 en 2021 lagen rijlessen langere tijd stil in verband met de coronamaatregelen. Ook duurde het veel langer om een auto theorie examen te behalen, omdat door de 1,5-meterregel minder mensen tegelijkertijd het examen mochten afleggen. Door de lockdowns was er een langere periode waarin deelnemers helemaal geen examens meer mochten afleggen.

Het grootste deel van 2022 hebben we zonder al te veel coronamaatregelen doorgebracht. Daardoor was het volgen van rijlessen en het doen van examens zoals een motor theorie examen of een praktijkexamen weer volop mogelijk. Er is ook nog een andere verklaring voor het groeiende aandeel van het aantal mensen met een rijbewijs.

Vergrijzing leidt tot meer rijbewijshouders

Naast corona kunnen we ook vergrijzing aanwijzen als oorzaak van het stijgende aantal rijbewijshouders. Het grootste aandeel rijbewijshouders die in relatieve zin het harst stijgt is 75-plussers. Dat komt vooral door vergrijzing in ons land. Ouderen zijn vaak bang om naar de keuring van het CBR te moeten, omdat zij vrezen hun rijbewijs in te moeten leveren. In de praktijk komt dit niet vaak voor. Er worden meestal aanpassingen in de auto gemaakt, of de deelnemer moet vaker langskomen voor controle. Daardoor is de oudste persoon met een rijbewijs in ons land nu maar liefst 106 jaar oud. Het is niet duidelijk hoe lang deze rijbewijshouder al in bezit is van het rijbewijs. Het is sinds 1905 verplicht om een rijbewijs te hebben om met een auto de weg op te mogen.

Zo haal je je rijbewijs

Je moet wel een aantal trajecten doorlopen om een rijbewijs in ons land te kunnen halen. Het maakt niet uit of je gaat voor een auto, motor of brommer rijbewijs. In alle gevallen begint het bij het leren van de theorie. Het leren voor een auto theorie examen gaat het gemakkelijkst als je een online theorieboek bestelt inclusief oefen theorie-examens. Daarin kun je niet alleen lezen, maar zie je ook foto’s en video’s, zodat je beter begrijpt waar de tekst over gaat.

Daarnaast is het mogelijk om een gratis oefenexamen theorie te maken. Als je voldoende kennis hebt, kun je een theorie examen boeken bij het CBR. De uitslag is 1,5 jaar geldig. Daarna kun je beginnen aan het praktijkexamen. Als je succesvol afrijdt, heb je binnen een mum van tijd je rijbewijs.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: