Met deze trucs slaag je wel voor je theorie examen

Veel kandidaten die een rijbewijs willen halen, zien er tegenop: het theorie examen auto halen. Niet voor niets, want minder dan de helft van de kandidaten die voor het eerst een theorie examen aflegt, weet er ook voor te slagen. Dat betekent dat de kans dat je je theorie in één keer haalt een stuk kleiner is dan je verwacht. Daarom is voor veel kandidaten niet het praktijkexamen maar het theorie examen auto het probleem. Waar je bij proefwerken en tentamens altijd gemakkelijk voor A of B kon kiezen, zijn er bij de examens van het CBR geen voorspelbaarheden. Je hebt dus echt de kennis van de lesstof nodig om het examen te kunnen halen. Maar we hebben wel wat goede trucs om te slagen voor het theorie examen.

Voorbereiding theorie examen

Het is goed om te onthouden dat je met wat trucjes alleen niet zult slagen voor het theorie examen auto. Je moet er echt iets voor doen. Zo moet je bijvoorbeeld de lesstof kennen. Er bestaan geen trucjes waarbij standaard de langste zin altijd het goede antwoord is of waarbij je soms A en soms B moet kiezen. Deze voorspelbaarheden vind je niet in het examen en daardoor ga je je theoriecertificaat ook niet halen. Maar wat kun je dan wel doen?

Weet hoe het theorie examen auto eruit ziet

Als je kiest voor een gratis oefenexamen theorie auto, krijg je al een beter beeld van wat er precies gevraagd wordt op het theorie examen. De vragen die je bij dit oefenexamen krijgt, zijn gebaseerd op de methodes van het CBR. Het zijn dus niet precies dezelfde vragen. Maar zo begrijp je wel hoe het examen is opgebouwd. Je moet drie onderdelen van het examen correct afleggen om het theorie examen auto met succes af te leggen: gevarenherkenning, kennis en verkeersinzicht. Gevaarherkenning is het belangrijkste onderdeel van het examen. 25 vragen gaan over dit onderdeel en je moet er minimaal 13 van goed beantwoorden. Bij het kennisonderdeel krijg je 12 vragen en mag je er maar 2 fout hebben.

Het laatste onderdeel gaat over verkeersinzicht. Daarover krijg je 28 vragen en mag je er maar drie fout hebben. Dit betekent dus dat je maar weinig ruimte hebt om fouten te maken. Goed om te weten: de meeste kandidaten weten niet te slagen op gevaarherkenning, omdat dit het moeilijkste deel van het theorie examen is.

Oefen met verschillende soorten vragen

Heb je aan de hand van het online theorieboek de lesstof geleerd en wil je gaan oefenen met verschillende soorten vragen? Dan is het goed om te weten welke soort vragen je kunt verwachten op het examen. Door theorie examen auto oefenen kun je alvast een indruk krijgen van de verschillende vragen. Zo kun je gesloten vragen krijgen waarbij je alleen kunt kiezen tussen ‘ja’ en ‘nee’.

Daarnaast werkt het CBR met meerkeuzevragen, waarbij je het correcte antwoord uit verschillende mogelijkheden moet kiezen. De antwoorden gaan meestal van A tot en met D. Er zijn ook invulvragen, waarbij je meestal het juiste cijfer moet invullen. Bijvoorbeeld hoe diep het bandenprofiel van een winterband moet zijn.

Andere soorten vragen die je vaak tegenkomt zijn de sleepvragen. Je krijgt dan een plaatje te zien van een situatie. De bedoeling is dat je met de sleepvraag aangeeft wie er als eerste voorrang krijgt. Sleep de cijfertjes in beeld naar de juiste bestuurder of voetganger. Bij sommige sleepvragen hoef je maar één antwoord te geven. Een van de nieuwste vragen is de hotspotvraag. Er zijn meerdere afbeeldingen waaruit je moet kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een omschrijving van een verkeersregel krijgen, waarbij je het juiste verkeersbord moet zoeken.

Maak gebruik van het online theorieboek

Als je de lesstof van het theorie examen auto goed wilt kennen, heb je ook een goede lesmethode nodig. Veel kandidaten gebruiken vaak het oude theorieboek van hun ouders. Helaas zijn de regels behoorlijk veranderd en gelden er nu ook andere situaties dan vroeger. Aan een verouderd theorieboek heb je daarom weinig. Maak gebruik van het online theorieboek op onze website. Dit theorieboek wordt steeds weer bijgewerkt volgens de laatste methode van het CBR. In het interactieve theorieboek vind je alle informatie die je moet kennen voor het theorie examen. Bovendien zie je niet alleen tekst en foto’s, maar ook video’s. Zo heb je sneller door wat er met de tekst bedoeld wordt.

Doe regelmatig oefenexamens

De laatste truc kunnen we niet vaak genoeg herhalen: oefenen! Maak dus niet alleen één keer een oefenexamen auto theorie, maar maak gebruik van meerdere examens. Op die manier krijg je een beter beeld van welke onderdelen je al goed kent en wat je nog moet verbeteren. De vragen zijn gebaseerd op de vragen van het CBR. Ook als je de lesstof al goed kent, doe je er goed aan te blijven oefenen. Zo zorg je ervoor dat je de kennis nog paraat hebt als je over een paar weken het echte examen gaat doen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: