Minister overweegt afschaffen theorie motor voor automobilisten

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen gaat kijken of het mogelijk is om het motor theorie examen niet meer verplicht te stellen voor ervaren automobilisten. Daarmee moet de drempel voor het rijden van een motor verlaagd worden. De verwachting is dat het de komende tijd drukker op de weg zal worden vanwege de versoepeling van coronamaatregelen in Nederland. De overheid ziet graag dat meer mensen de motor nemen, omdat dit filevorming tegen kan gaan. Dat zei de minister in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

Theorie examen motor voor ervaren automobilisten

Nu is het nog noodzakelijk dat alle automobilisten die een motor willen gaan rijden, daarvoor eerst het theorie examen motor moeten behalen. Dit geldt ook voor automobilisten met jarenlange rijervaring. Eerder hadden verschillende verkeersscholen zich al hard gemaakt voor het afschaffen van het motor theorie examen voor ervaren automobilisten. De verkeersscholen zijn van mening dat veel automobilisten al veel rijervaring hebben. Het theorie examen motor gaat over verkeersinzicht, terwijl er juist meer aandacht nodig is voor voertuigbeheersing. Als men eenmaal onder de knie heeft hoe de motor werkt, kan men de jaren als automobilist prima inzetten op de motor, is de gedachte.

Volgens de rijscholen past de motor bij uitstek in de anderhalvemetersamenleving die het kabinet voor ogen heeft. De perrons en bushaltes zullen steeds drukker worden, nu het openbaar vervoer weer op volledige capaciteit rijdt en ook niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan. De motor is een compact voertuig en kan daarmee de vorming van files voorkomen. Bovendien stoot een motor lang niet zoveel schadelijke stoffen uit als een personenauto, zegt Ernest Alvares, verkeersschooleigenaar in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

Geen theorie examen motor meer nodig

Verkeersminister Van Nieuwenhuizen is het eens met deze gedachte. Volgens haar zouden automobilisten hun jarenlange ervaring in moeten kunnen zetten op de motor, zonder dat het noodzakelijk is om daarvoor het theorie examen motor af te leggen. Er moet meer focus komen op de praktijkvaardigheden die komen kijken bij het bedienen van een motor, zegt Van Nieuwenhuizen. De minister wijst erop dat een motor een balansvoertuig is. Volgens haar is het nodig om defensief te rijden. Dat is iets wat de kandidaat vooral leert in het praktijkdeel en niet zo zeer in het theoriedeel, stelt de minister.

Rijbewijs auto geldig voor motor

Een rijbewijs voor de auto zou straks voldoende moeten zijn om deel te mogen nemen aan het praktijkexamen voor de motor. Veel kandidaten kijken er tegenop om het theorie examen motor te moeten doen, terwijl zij al jarenlange ervaring als automobilist hebben. Door de afschaffing van het theorie examen motor te realiseren, zal dit het laatste zetje kinnen zijn om mensen aan te sporen hun motorrijbewijs te gaan halen. De minister zegt ‘serieus naar het voorstel te willen kijken’. Daarbij is het wel belangrijk dat er geen belangrijke elementen ontbreken. Volgens de minister is het belangrijk te onthouden dat verkeersveiligheid voorop staat.

Theorie examen auto of motor?

Ervaren automobilisten hoeven mogelijk in de toekomst geen theorie examen motor meer af te leggen. Wie nog geen autorijbewijs heeft, doet er goed aan om eerst het theorie examen auto te leren. Dit is mogelijk door het online theorieboek aan te schaffen en vervolgens een aantal gratis theorie examen auto te maken. Hierbij wordt altijd de methode van het CBR gevolgd. Zo weet de kandidaat ongeveer wat hij kan verwachten op het echte examen. Alleen ervaren automobilisten zouden mogelijk in de toekomst geen theorie examen motor meer hoeven te doen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: