Mogelijk in de toekomst geluid in het theorie-examen

Mogelijk in de toekomst geluid in het theorie-examen

Het CBR gaat een test starten waarbij geluid toegevoegd zal worden aan het theorie-examen. Dit gaan ze in een zogenoemde pilot testen. Na deze pilot zal worden bekeken of er definitief geluid zal worden toegevoegd aan het theorie-examen. Daarnaast is het CBR aan het experimenteren met bewegende beelden. Ook het theorie-examen moet met de tijd mee. Stilstand is achteruitgang.

Geluid in het theorie-examen

Het CBR lag een tijd geleden onder vuur omdat de CBR theorie-examens fraude gevoelig waren. Er waren partijen waar je je theorie-examen kon leren waarbij het de bedoeling was dat je letterlijk vragen uit je hoofd diende te leren, in plaats van dat je daadwerkelijk de stof leerde en ook onder de knie had. Volgens het CBR zijn er inmiddels sprongen vooruit gemaakt.

In de pilot zal dus geluid worden toegevoegd. Een stem zal de vragen voor gaan lezen, zoals een navigatiesysteem werkt. Belangrijk is dat daarbij niet te veel prikkels worden gegeven aan de examenkandidaten. Het theorie-examen is al spannend voor veel kandidaten. Beeld, tekst en geluid kan bij sommige examenkandidaten ervoor zorgen dat ze dan het overzicht kwijt raken.

Bladeren door het theorie-examen

Een andere ontwikkeling die het CBR voorstelt is dat examenkandidaten straks door het theorie-examen moeten kunnen gaan bladeren. Dat betekend dat je zelf de volgorde van vragen kan gaan bepalen die je zal doorlopen tijdens het theorie-examen. Dit zal echter niet gelden voor de gevaarherkenningsvragen, deze zullen in een vaste volgorde worden voorgelegd aan de examenkandidaat.

Bewegende beelden zijn de toekomst

Het verkeer wordt steeds complexer, tijdens het rijden wordt je steeds meer afgeleid. Steeds meer worden mensen worden bijvoorbeeld afgeleid door social media tijdens het rijden. Vandaar dat het onderdeel gevaarherkenning ook door het CBR zal worden doorontwikkeld. Bewegende beelden zeggen meer dan een stilstaand beeld, examenkandidaten zullen zo dus beter kunnen inschatten wat de juiste handeling is op het mogelijke gevaar. Het CBR zit niet stil. Zols je ziet doet het CBR er alles aan om met de tijd mee te gaan om zo jou optimaal voor te bereiden op je deelname in het verkeer.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: