Motorrijbewijs

De temperatuur stijgt weer waardoor steeds meer mensen geïnteresseerd raken om motor te rijden. Ook de noodzakelijke kilometers naar het werk wil men zo aantrekkelijk mogelijk maken. Wat je reden ook is. Motor rijden is leuk, maar hoe behaal je je motorrijbewijs? In dit artikel leggen we je uit wat er allemaal benodigd is om het rijbewijs voor de motor te behalen.

Type motorrijbewijs

Mocht je jonger zijn dan 20 jaar, dan kun je alleen het lichte motorrijbewijs behalen. Dit lichte motorrijbewijs noemen ze ook wel het rijbewijs A1. Vanaf je 18e mag je het praktijkexamen doen, het theorie-examen kun je al maken vanaf je 17e. Als je vervolgens minimaal 2 jaar dit rijbewijs bezit kun je overstappen naar het middelzware motorrijbewijs, het rijbewijs A2. Als je ook deze weer minimaal 2 jaar in bezig weet te houden, kun je het motorrijbewijs gaan behalen waarbij je een motor kunt gaan rijden met onbeperkt vermogen. Dit rijbewijs heet ook wel rijbewijs A.

Soort voertuig Vermogen motor Rijbewijs
Lichte motor 125 cc en maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW) Rijbewijs A1
Middelzware motor Maximaal vermogen van 35 kW Rijbewijs A2
Zware motor Onbeperkt vermogen Rijbewijs A

Je kunt ook rijbewijs A2 direct behalen, hiervoor dien je wel 20 jaar te zijn. Ook rijbewijs A kun je eerder behalen als je minimaal 24 jaar bent.

Motorrijles nemen

Als je weet welk motorrijbewijs je wilt gaan behalen kun je op zoek naar een motorrijschool. Tegenwoordig kun je al starten vanaf je 17e met het volgen van motorrijlessen (wel dus alleen voor het motorrijbewijs A1).

Het is aan te raden om al snel na het volgen van de motorrijlessen ook de benodigde motor theorie te gaan leren. Zo kun je namelijk eerder de theorie ook in de praktijk toepassen, wat je wellicht motorrijlessen en dus kosten scheelt!

Motor theorie-examen

Het motor theorie-examen bestaat uit 50 vragen welke voorzien zijn van afbeeldingen, vragen en antwoorden. Er zijn drie soorten vragen die je kunt tegen komen: ja/nee vragen, meerkeuze vragen en open vragen. Voor elke vraag heb je een bepaalde tijd om deze te beantwoorden. Belangrijk is dat je niet meer dan 6 fouten maakt, want om te slagen dien je minimaal 44 van de 50 vragen correct te beantwoorden.

Uitslag

Na afloop krijg je direct de uitslag. Zo weet jij dus direct of je geslaagd of gezakt bent voor het motor theorie-examen. Mocht je gezakt zijn, dan kun je precies zien op welke onderdelen je gezakt bent en welke onderdelen dus nog eens extra je aandacht vereisten om hij het volgende theorie herexamen wel te slagen. Mocht je geslaagd zijn, dan is deze uitslag 1,5 jaar geldig.

Theorie

Zorg dat je de theorie goed kent! Hoe goed je de theorie in de vingers hebt bepaal jij helemaal zelf. Leer daarom de motor theorie goed, en slaag in één keer! Wij bieden een pakket aan waarmee jij je optimaal voorbereidt op het motor theorie-examen: https://www.theorieexamenoefenen.nl/theorie-examen-leren/motor. Dit pakket biedt je een online motor theorieboek waarmee je de theorie leert waarna je vervolgens de theorie zult oefenen aan de hand van simulaties van motor theorie-examens. Dit pakket is vergelijkbaar met een complete motor theoriecursus en wordt door het hoge slagingspercentage dan ook uitstekend beoordeeld door onze klanten.

Eigen verklaring

Als je motorrijinstructeur aangeeft dat je zo goed als klaar bent voor het motor examen, kun je je eigen verklaring invullen. Met deze eigen verklaring beoordeeld het CBR of je wel of niet geschikt bent om motor te rijden doordat ze kijken of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden, om zo veilig in het verkeer deel te nemen.

Motor praktijkexamen

Als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen en in de praktijk klaar bent om op de motor deel te gaan nemen in het verkeer, dan ben je klaar voor je praktijkexamen! In de volgende video wordt uitgeleged hoe dit motor praktijkexamen in zijn werk gaat:

Motorrijbewijs ophalen!

Als je geslaagd bent voor het motor theorie-examen en motor praktijkexamen kun je je rijbewijs gaan ophalen op het gemeentehuis. Ga hiervoor naar de website van je gemeente om meer informatie over hoe jij precies je rijbewijs kunt ophalen. In sommige gemeentes is er zelfs een voorlopige pilot waarmee je rijbewijs zelfs opgestuurd wordt.

Let op: zorg ervoor dat je het motorrijbewijs op tijd aanvraagt. Gemiddeld zitten er 5 werkdagen tussen de aanvraag en het daadwerkelijk krijgen van het motorrijbewijs. Vergeet ook niet bij je rijbewijsaanvraag een pasfoto, geldig identiteitsbewijs en pinpas om de kosten voor het motorrijbewijs bij de gemeente te betalen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: