Nederland in lockdown: CBR schrapt 120.000 theorie examens

Nederland is sinds december in een harde lockdown en dat heeft gevolgen voor iedereen die een theorie examen bij het CBR heeft geboekt. Het CBR neemt tijdens de lockdown helemaal geen examens meer af. Dat geldt voor zowel de theorie examens als de praktijkexamens. Door de lockdown worden 120.0000 theorie examens geschrapt. Ook gaan 60.000 praktijkexamens niet door tot aan het einde van de lockdown. Daardoor moeten kandidaten die een theorie examen auto wilden afleggen langer wachten.

CBR schrapt alle examens

Alle examens die tussen december en 19 januari stonden gepland, worden door het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geschrapt. Deze examens worden op een later moment, zodra dat weer verantwoord is, ingehaald. Het enige wat het CBR wel door laat gaan is de medische beoordeling voor het verlengen van een rijbewijs. Het rijbewijs blijft negen maanden langer gelden voor eenieder die door de coronacrisis niet gezien kan worden door een medisch specialist voor de keuring.

Kandidaten die mee zouden doen aan het theorie examen auto kregen meteen na de lockdown al bericht dat hun examen niet door zou gaan. In het bericht is onder meer aangegeven dat ze niet hoeven te komen, omdat hun afspraak niet meer doorgaat. De examens zijn geschrapt en worden dus niet volledig uitgesteld. Dat betekent dat kandidaten zelf een nieuwe afspraak moeten maken, de dag nadat zij het examen eigenlijk af zouden leggen.

Wanneer moet ik mijn theorie examen opnieuw aanvragen?

Als je het theorie examen op 11 januari af zou leggen, dien je 12 januari 2021 weer een nieuwe aanvraag in te dienen. Dat is de dag nadat men het examen af zou leggen. Het is altijd erg druk bij het CBR waardoor er regelmatig lange wachttijden ontstaan. Toch belooft het instituut dat kandidaten die al een afspraak hadden een voorrangspositie krijgen bij het heraanvragen van hun theorie examen.

Het theorie examen auto vindt bijvoorbeeld plaats na het verlopen van de strenge lockdown. De lockdown duurt in ieder geval tot 19 januari. Daarna wordt bekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden en de theorie examens weer door kunnen gaan. Wie een afspraak na 19 januari 2021 heeft, hoeft het examen niet opnieuw aan te vragen. De afspraken blijven dan staan.

Ook rijlessen geschrapt

Het CBR schrapt niet alleen 120.000 theorie examens, maar ook praktijkexamens gaan niet door. En dat is niet het enige, want de rijschoolhouders moeten hun zaak sluiten. Zij mogen tijdens de lockdown geen rijlessen meer geven, omdat rijschoolhouders een niet-essentieel beroep hebben. Volgens de Federatie Autorijschool Management (FAM) loopt de schade op tot de tientallen miljoenen euro’s.

Het is niet voor het eerst dat examens niet doorgaan of rijlessen worden geschrapt. Na het uitbreken van een wereldwijde pandemie in het voorjaar van 2020 werden alle activiteiten ook al gestaakt. Kandidaten moeten zelf nieuwe afspraken maken voor het theorie examen, praktijkexamen of rijlessen.

Een goede voorbereiding na de lockdown

Dat betekent niet dat er tijd verloren gaat tijdens de lockdown. Het is mogelijk alvast een goede voorbereiding voor het theorie examen te treffen. Dit is mogelijk door het theorie examen auto van tevoren goed te leren. Een auto theorie leren is het gemakkelijkst wanneer dit via het theorie examen auto gebeurt.

Bovendien is het mogelijk na het leren gratis oefenexamens te maken. Op die manier wordt duidelijk of de kandidaat de stof al voldoende beheerst om in één keer te slagen voor het theorie examen. Wie meer oefening nodig heeft kan extra oefenexamens aanschaffen. Bij deze oefenexamens wordt ook meteen de uitslag gedeeld en is het mogelijk in te zien welke onderdelen nog meer oefening vereisten. Op die manier is het mogelijk de kennis van de auto theorie ook tijdens de lockdown op peil te houden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: