CBR voert testvragen in bij theorie examens

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) voert nieuwe testvragen in voor het ‘echte’ theorie examen auto, motor-, en bromfiets. Kandidaten krijgen twee extra vragen voorgeschoteld die zij moeten beantwoorden.

Welke vragen echt zijn en welke vragen niet meetellen, is niet vooraf duidelijk. Op die manier wil het CBR evalueren of de vragen voldoende duidelijk zijn om als vraag mee te mogen tellen.

Testvragen in het theorie examen

Er komen per theorie examen straks twee testvragen voorbij. Het CBR heeft de testvragen al sinds 1 maart 2019 ingevoerd. De twee testvragen tellen niet mee voor het eindresultaat; wanneer de kandidaat de vragen fout beantwoordt, heeft dit geen gevolgen voor de uitslag van het theorie examen.

De testvragen zijn vooral bedoeld om te kunnen onderzoeken of de vragen geschikt genoeg zijn om mee te laten tellen voor het examenresultaat. Het CBR wil op die manier meer tijd besteden aan de kwaliteit van de vragen van het theorie examen. De testvragen worden niet alleen ingevoerd bij het theorie examen auto, maar ook bij het theorie examen bromfiets en motorfiets.

Elk jaar ontwikkelt het CBR honderden nieuwe examenvragen. De examenvragen moeten aan strenge eisen voldoen, omdat in het verleden al eens gebleken is dat de vragen te voorspelbaar waren. Door bepaalde woorden in de vraagstelling konden kandidaten van tevoren al weten welk antwoord zij moeten geven. Een paar jaar geleden kwam het CBR om die reden in opspraak.

Inmiddels heeft het CBR nieuwe standaarden aangenomen. Zo worden de vragen van het CBR gemaakt met hulp van externe professionals.

Proef om testvragen te onderzoeken

Eerder startte het CBR al een proef om te onderzoeken of de tetsvragen geschikt zijn om mee te nemen in het examenresultaat. Dat de testvragen nu ook echt in het theorie examen verschijnen, is de laatste stap voor definitieve invoering van de nieuwe vragen.

Het CBR experimenteert al met nieuwe vragen in het theorie examen vanaf oktober 2018. Zo werd eerder al gekeken hoeveel kandidaten het antwoord correct beantwoord hadden. Bovendien moeten alle vragen van het CBR kunnen onderscheiden of de kandidaten de examenstof wel goed beheersen. Wanneer een antwoord veelal fout wordt beantwoord, wordt de manier waarop de vraag gesteld wordt nog een keer onder de loep genomen

.

Door testvragen in het echte theorie examen te zetten, kan het CBR bekijken of de examenvragen geschikt genoeg zijn om later in het echte theorie examen op te nemen.

Theorie examen auto leren

Hoewel de twee testvragen dus niet meetellen voor het eindresultaat, is het toch belangrijk de examenstof goed onder de knie te hebben. We raden daarom aan van tevoren een online theorieboek aan te schaffen. Zo bereid je bijvoorbeeld je auto theorie goed voor. Dat kan door ten eerste het theorie examen auto te leren. Dit kan met het theorieboek. Wanneer je denkt de stof voldoende te beheersen, kun je gratis theorie examen auto oefenen oefenen.

De oefenexamens zijn precies op dezelfde manier ingedeeld als het CBR dat zou doen. Je ziet dus ongeveer hetzelfde lay-out, zodat je al gewend raakt aan de omgeving waarin je straks het echte examen gaat doen. De vragen zijn gebaseerd op de meest recente methode van het CBR. Uiteraard krijg je dezelfde soort vragen tijdens je theorie examen auto, maar niet precies dezelfde vragen. Het is dus belangrijk dat je je van tevoren goed voorbereidt.

Theorie examen aanvragen

Als je de theorie voldoende onder de knie hebt en niet langer te veel fouten maakt, kun je het echte theorie examen aan gaan vragen. Dit kan gemakkelijk via de klantenomgeving van het CBR, Mijn CBR. Zorg ervoor dat je voldoende bent voorbereid en probeer de testvragen zo juist mogelijk te beantwoorden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: