CBR gaat onderzoek doen naar voorbereiding theorie examen

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat een onderzoek starten naar hoe kandidaten die een theorie examen hebben gedaan zich hebben voorbereid voor het examen. De laatste maanden blijkt dat het toch al slechte slagingspercentage nog verder daalt. Daarom wil het CBR inzicht hebben in hoe kandidaten die een theorie examen auto, motor of bromfiets hebben afgelegd zich hebben voorbereid. Mogelijk waren hun verwachtingen van het theorie examen te laag en dachten ze dat een voorbereiding niet nodig was. Voor nu heeft het CBR nog geen verklaring waarom steeds meer theorie kandidaten hun theorie niet in één keer kunnen halen.

Minder mensen slagen voor het theorie examen

Steeds minder mensen slagen voor het theorie examen, zo blijft uit cijfers van het CBR. Daarom wil het CBR nu weten welke verwachtingen kandidaten hadden toen ze het theorie examen gingen doen. Het gaat dan onder meer naar de redenen waarom zij een rijbewijs willen halen en hoe zij de moeilijkheidsgraad van het theorie examen auto, motor of bromfiets hebben ingeschat. Mogelijk zijn de verwachtingen te laag gespannen en is dat één van de redenen waarom steeds meer kandidaten niet in één keer weten te slagen.

Het CBR heeft een grote groep in gedachten die een onderzoek krijgen toegestuurd naar hun theorie examen. Het gaat om kandidaten die tussen vorig jaar mei en afgelopen juni een theorie examen hebben afgelegd. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een examen voor de auto, motor of bromfiets. Bij alle examens blijkt dat het toch al niet al te beste slagingspercentage steeds verder daalt. Daarom wil het CBR nu weten wat er aan de hand is. Het CBR gaat het onderzoek niet zelf uitvoeren, maar heeft daarvoor een marktonderzoeksbureau in de arm genomen. Kandidaten die het theorie examen hebben afgelegd, krijgen een mail van Ruigrok NetPanel. De kandidaten kregen vanaf vorige maand al een vragenlijst per email toegestuurd.

Voorbereiding mogelijk onder de maat

Een reden waarom minder kandidaten in één keer slagen voor hun theorie examen, zou kunnen zijn dat zij zich onvoldoende voorbereiding. Elke kandidaat heeft een andere manier van voorbereiding op het examen. Er is daarmee een kans dat de voorbereiding van kandidaten onder de maat is. Het CBR ziet in de afgelopen maanden dat er steeds minder kandidaten die een dergelijk examen afleggen in één keer slagen. De wachttijden waren de afgelopen maanden opgelopen, waardoor het ook mogelijk is dat de vergaarde kennis in de tussentijd is weggezakt.

De slagingspercentages zijn al jaren niet om vrolijk van te worden. Met een slagingspercentage van 42 procent van de kandidaten die voor het eerst een theorie examen auto doet, is er niet bepaald iets om over naar huis te schrijven. Het is het CBR opgevallen dat er inmiddels nog minder mensen weten te slagen voor hun theorie examens. Dat terwijl het examencentrum geen grote wijzigingen heeft aangebracht aan de methode waarop de kennis getoetst wordt. Het CBR wil daarom aan de hand van het onderzoek kunnen achterhalen wat de reden is waarom steeds minder mensen weten te slagen.

Verbetering is nodig

Volgens het CBR is een verbetering van het slagingspercentage hard nodig. Daarom wil het examencentrum meer inzicht krijgen van hoe kandidaten zich voorbereiden op het theorie examen auto, motor of theorie examen brommer. Op die manier wil het CBR nieuwe kandidaten meer en betere informatie kunnen geven over hoe zij op de juiste manier hun examen kunnen voorbereiden. Daarvoor wil het CBR nieuwe tips gaan ontwikkelen. Door de kandidaten op een betere manier voor te bereiden op het examen, hoopt het CBR het slagingspercentage op te krikken.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: