De kosten van een auto rijbewijs: van theorie tot praktijk

Oplichters theorie examen auto veroordeeld

Twee broers en een zus uit Den Haag die geprobeerd hadden om het CBR op te lichten, zijn veroordeeld tot taakstraffen. De rechter veroordeelde hen tot 120 en 240 uur taakstraf wegens oplichting. Zo had het trio mogelijke vragen van het theorie examen ontvreemd bij het Central Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) door deze met spionageapparatuur op te nemen.

Zij gebruikten de informatie die ze van het CBR ontvreemd hadden om deze vervolgens door te spelen aan theorie examen auto kandidaten van hun rijschool Directgeslaagd.nl. De kandidaten wisten van tevoren al wat er zou komen, waardoor ze amper inspanning hoefden te leveren om te slagen.

Examenopgaven opgenomen middels spionage

De drie gebruikten speciale spionageapparatuur om de examenopgaven bij het theorie examen auto van het CBR op te nemen. Daarvoor werden onder meer spionagebrillen ingezet. Degene die de opnames maakte is Celal B. (25). Hij deed tientallen keren theorie examen auto om zo tot zoveel mogelijk informatie te komen.

Zijn zus, Suzan B. (34) regelde de organisatie en gaf regelmatig valse namen op om zo theorie examen te kunnen doen. Doordat een aantal kandidaten hun theorie examen met voorkennis deden, is maar de vraag of zij voldoende echte kennis van de verkeersveiligheid hebben. Volgens de rechtbank is door het handelen van de drie de verkeersveiligheid in gevaar gekomen.

Hoogste straf wegens witwassen

Broer Rifat B. (30) kreeg de hoogste straf van de rechter in Den Haag opgelegd. Hij maakte zich naast de examenspionage ook schuldig aan het witwassen. Hij zou op die manier tienduizenden euro’s verdiend hebben. Het zou gaan om frauduleuze praktijken. Daarom legde de rechtbank B. een boete op van 40.000 euro.

Toen de familie van B in 2014 op Schiphol stond om naar Turkije te reizen, werden de familieleden van B. en zijn schoonfamilie tegengehouden. De vrouwen hadden het geld in hun beha verstopt en zo geprobeerd het geld naar het buitenland te sluizen. De politie kwam er per toeval achter en begon in 2013 al met het afsluiten van telefoongesprekken. Samen met verklaringen van getuigen en de in beslag genomen goederen was er volgens de rechter voldoende bewijs om de drie te veroordelen. De verdachten hebben tot nu toe altijd ontkend betrokken te zijn bij de strafbare feiten.

Taakstraffen

Eigenlijk staan er op dergelijke delicten zelfs taakstraffen. De rechtbank vond de schuld voldoende bewezen voor celstraffen, maar besliste toch enkel taakstraffen op te leggen. De zaak speelde al jaren, waardoor ook de aanklager taakstraffen had geëist. De vader en zwager van het stel moesten zich ook voor de rechter verantwoorden, maar werden vrijgesproken.

Frauduleuze theorie examen scholen mijden

Het is raadzaam deze eendaagse cursussen te mijden. In veel gevallen gaat het om frauduleuze theorie examen scholen waarbij kandidaten binnen een dag worden klaargestoomd voor het theorie examen auto. Belangrijk om te weten is dat men hier niets van leert, maar ook dat de kans om gepakt te worden vrij groot is. Bovendien kan het voorkomen dat de vragen die zijn ontvreemd niet meer overeenkomen met de vragen op het theorie examen auto. We raden daarom af met dergelijke louche bedrijven in zee te gaan en zelf het theorie examen auto te leren.

Bij het theorie examen leren kan men gebruikmaken van een online theorieboek. Deze staat niet alleen vol met uitleg en afbeeldingen, maar kent ook interactieve delen zoals video. Daardoor is het gemakkelijker om de stof te begrijpen.

Theorie examen auto oefenen

Na het leren van het theorie examen auto is het mogelijk om gratis theorie examen te oefenen. Daarvan zijn er een beperkt aantal oefenexamens beschikbaar. Meer oefening nodig? Dan is het mogelijk om een theoriepakket af te sluiten. Naast het online theorieboek krijgt men ook toegang tot meerdere oefenexamens, inclusief resultaten. Zo kan de kandidaat precies zien welke antwoorden hij fout had en waar nog aan gewerkt moet worden.

We raden met klem af eendaagse cursussen te volgen, omdat deze niet bijdragen aan het opdoen van kennis. Daardoor is het mogelijk dat men bij het praktijkexamen te weinig kennis heeft, waardoor men alsnog niet zal slagen voor de auto examens.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: