Pechtold moet problemen bij CBR oplossen

Alexander Pechtold moet de problemen bij het CBR gaan oplossen. Hij is de nieuwe benoemde directeur van het CBR. De voormalig D66-politicus vertelde in de talkshow van Jeroen Pauw over de langdurige problematiek bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Pechtold erkende meteen dat de organisatie van het CBR ondermaats is. De nieuwe directeur roept mensen op om mensen van wie het rijbewijs verloopt, niet eerder dan vier maanden van tevoren te beginnen met de aanvraag.

Structurele problemen bij het CBR

Pauw benoemde meteen een flink aantal problemen waar het CBR mee speelt. Ten eerste zijn de wachttijden voor een theorie examen en een praktijkexamen behoorlijk fors. Daarnaast zijn er mensen die wel recht hebben op een rijbewijs en hun praktijkexamen ook hebben behaald, maar herkeurd moeten worden. Zij komen door de lange wachttijden zonder rijbewijs te zitten.

Daardoor ontstaan er schrijnende gevallen en moet het CBR noodmaatregelen nemen. De talkshowhost noemde de problemen bij het CBR dan ook ‘nogal een probleem’. Pechtold moest daar om lachen en noemt het een ‘structurele uitdaging’. Het zou dan ook om een structureel probleem gaan.

Slechte organisatie

De nieuwe directeur van het CBR erkent meteen dat het slecht gesteld is met de organisatie van het CBR. Pechtold is sinds 1 november de nieuwe directeur van het rijvaardigheidscentrum. Volgens de voormalig politicus is het al meer dan een jaar ‘een wanboel’ bij het CBR. Volgens Pechtold is ook goed te zien dat medewerkers van het CBR last van alle problemen hebben.

De problemen zouden vooral te maken hebben met de ICT van de organisatie. Vervolgens vragen veel 75-plussers een verlenging van hun rijbewijs aan. Daardoor loopt de organisatie volledig klem, stelt Pechtold. Volgens hem hebben de medewerkers er echt last van en zitten ze echt met de problemen.

Mensen die een rijbewijs hebben of willen aanvragen hebben behoorlijk last van de fouten van het CBR. Volgens Pechtold ‘is er licht aan de horizon, maar gaat het nog wel even duren’. Wanneer er sprake is van een ernstig geval, krijgt zo’n geval voorrang op andere zaken. Daardoor blijven andere zaken weer langer liggen. Pechtold roept mensen dan ook op om niet eerder dan vier maanden van tevoren een verlenging van het rijbewijs aan te vragen. Hij stelt dat daardoor steeds meer aanvragen erbij komen, waardoor de wachttijden steeds verder oplopen.

Pechtold en het CBR

Alexander Pechtold heeft verder veel zin in zijn nieuwe functie, omdat het CBR de enige organisatie is waar je je rijbewijs kunt halen. Hij verheugt zich op het aanpakken van alle problemen. De nieuwe directeur heeft al een aantal problemen aangepakt. Zo zijn er meer artsen en loopt de wachttijd bij de klantenservice terug. De voormalig politicus moest overigens zelf vijf keer examen doen totdat hij zijn rijbewijs haalde.

Theorie examen halen

Er staat een behoorlijke wachttijd voordat je het theorie examen bij het CBR kunt afleggen. Om die reden is het extra belangrijk voldoende te oefenen. Op die manier slaag je in één keer voor je theorie examen auto en hoef je niet nog eens lang te wachten op je herkansing. Maak gratis theorie examens en zie of je de stof voldoende onder de knie hebt. Met het online theorieboek is het bovendien mogelijk gebruik te maken van interactieve foto’s en video’s. Daardoor zal je de stof beter begrijpen. Het online theorieboek kan ook aangeschaft worden, samen met een aantal betaalde theorie oefen examens.

Houd rekening met wachttijden bij het CBR

Het aanvragen van een theorie examen auto bij het CBR kun je gemakkelijk zelf en is goedkoper dan wanneer je je rijopleider het theorie examen laat aanvragen. Als je direct zelf een aanvraag indient, betaal je ongeveer 35 euro. Dit is een stuk goedkoper dan bij een rijopleider. Aanvragen van het theorie examen auto doe je via MijnCBR. Doe dit op tijd, want er staan behoorlijke wachttijden voor het theorie examen. Dit is één van de structurele problemen waar het CBR mee te maken heeft. Daarom heeft het CBR recentelijk het annuleren van een examen binnen 24 uur onmogelijk gemaakt.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: