Praktische tips tijdens het theorie-examen

Als je theorie examen wilt doen, moet je je houden aan een aantal regels. Sommige regels zijn voor de hand liggend, sommige regels moet je even weten. In dit artikel geven we je praktische tips tijdens het theorie-examen. De regels zijn ervoor bedoeld om het verloop van het auto theorie examen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daardoor biedt het doen van het examen meer comfort voor de examenkandidaat en bovendien wordt het met de maatregen lastiger om te frauderen.

Boeken gebruiken

De eerste en meest gestelde vraag aan het CBR is of je boeken mag gebruiken bij het doen van het auto theorie examen. Het antwoord is simpel: “Nee, nooit!” Dit betekent niet alleen dat je geen studieboeken mee mag nemen, maar ook een woordenboek bijvoorbeeld is niet toegestaan.

In boeken is het gemakkelijk om spiekbriefjes tussen de pagina’s te verstoppen. Om die reden heeft het CBR het meenemen van woorden in zijn algeheel verboden. Wil je toch nog even leren in de wachtruimte, stop dan je boeken voordat je de zaal ingaat in de locker. Ook andere hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rekenmachine zijn niet toegestaan! Als men last heeft van dyscalculie, moet hij dat aangeven en een individueel begeleid theorie examen aanvragen.

Aanwezigheid

Het is belangrijk dat je ruim voor het theorie examen aanwezig bent. Het CBR raadt aan tenminste 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Dit betekent dat je je meteen aanmeldt bij de aanmeldzuil, plaatsneemt in de wachtruimte, de spullen in de locker stopt en dan door de ID-controle gaat. Kom je te laat, dan is het mogelijk om de afspraak nog later op de dag te plannen. Maar let op: dit kan alleen als er nog ruimte in de agenda over is. Is dit niet mogelijk, dan moet je een nieuwe reservering maken. Het geld dat je betaald hebt voor je oude reservering, krijg je nooit terug!

In sommige gevallen krijg je het inschrijvingsgeld wel terug, maar dan moeten daar zwaarwegende redenen voor zijn.

Tegen fraude

De laatste jaren is het theorie examen slecht in het nieuws geweest vanwege allerlei fraudezaken. Inmiddels heeft het CBR daartegen actie ondernomen. Daarom zijn er nu verschillende fraudevoorzieningen geplaatst. Het CBR vindt dat iemand die het theorie- of praktijkexamen heeft gehaald, de verkeersregels begrijpt en bovendien inzicht heeft in het verkeer. Daarom is er een lik-op-stukbeleid voor iedereen die fraudeert tijdens het examen. Lees dus van tevoren nog even het document ‘Fraudepreventie’ en de huisregels en sancties door.

Om deze reden mag je ook niet je jas of telefoon meenemen naar de examenzaal. Wat wel mag, is het gebruik van oordopjes. Het gaat hier niet om de luidsprekertjes van je mobiele telefoon, maar om de gele herriestoppers. Deze zijn gratis te verkrijgen op iedere CBR-locatie.

Geen geluid

Er wordt geen geluid meer gebruikt bij het auto theorie examen. Onlangs heeft het CBR onderzoek laten doen naar het effect van geluid bij een examen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat kandidaten die geen leesproblemen hebben, niet opeens beter gaan presenteren als de vragen worden voorgelezen door een computerstem. Een dergelijk verband bestaat dus niet. Om deze reden heeft deze maatregel geen gevolgen voor de moeilijkheidsgraad en het slagingspercentage.

Mensen die wel moeite hebben met lezen, hebben wel degelijk baat bij de computerstem. Wie moeite heeft met lezen, kan zich aanmelden voor een examen met extra tijd of een individueel begeleid theorie examen voor de auto, motor en bromfiets.

Gezakt?

Ten slotte: sommige kandidaten willen meteen na het zakken hun examen nog een keer opnieuw doen. Dit is niet mogelijk. Het reserveren van het theorie examen auto kan pas een dag na de uitslag. Dit om te voorkomen dat men fraudeert met de antwoorden of vragen doorspeelt aan derden.
Benieuwd of je gaat zakken of slagen? Maak een gratis theorie-examen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: