Proef theorie examen in avond verlengd

Het CBR gaat de proef waarbij kandidaten het theorie-examen voor de auto, bromfiets of motor ook in de avond kunnen afleggen, verlengen. De proef is een groot succes en er is veel vraag naar. Het CBR stelt dat de belangstelling voldoende is om de proef door te laten lopen in 2019.

Het CBR zal de proef met het afleggen van de theorie-examens in de avonduren verlengen tot eind februari 2019. Dat is veel langer dan aanvankelijk gepland.

Theorie examen in avonduren

Het is al een tijdje mogelijk om het theorie-examen in de avonduren op een van de geselecteerde locaties van het CBR af te leggen. Sinds mei is het mogelijk om het theorie examen auto, motor en bromfiets te doen op de locaties: Amsterdam. Arnhem. Zwolle, Rijkwijk en Groningen.

Het CBR maakt het mogelijk om het theorie-examen te doen tussen 16.00 en 21.30 uur. Op die manier hoeven kandidaten geen vrij te vragen van bijvoorbeeld het werk of studie. Vanwege grote belangstelling breidde het CBR de proef uit, door ook de locaties Alkmaar, Breda, Eindhoven en Utrecht toe te voegen. Tussen 16:00 en 18:00 wordt er niet om een toeslag gevraagd. Na deze uren rekent het CBR een toeslag van 4,45 euro.

Zo werkt het theorie examen in de avonduren

Het is sinds mei mogelijk om onder meer het theorie examen auto in de avonduren af te leggen. Daarvoor wordt een kleine vergoeding gevraagd. In eerste instantie zou de proef slechts tot en met oktober worden uitgevoerd, maar het CBR besloot daar nog een paar maanden aan toe te voegen. In de tussentijd is het CBR de proef al aan het evalueren. De verwachting is dat het CBR in maart 2019 de volledige evaluatie heeft afgerond.

Daarna zal het CBR beoordelen of de instantie de deuren definitief opent voor het doen van theorie examens in de avonduren.

Het theorie examen in de avonduren verschilt niet met het theorie examen overdag. Het is voor iedereen mogelijk om aan de proef mee te doen, door zich aan te melden op het klantenportaal van het CBR, Mijn CBR. Wanneer men zich aanmeldt bij een van de geselecteerde testlocaties, is het mogelijk om het theorie examen in de avonduren af te leggen. Tot 18:00 kunnen kandidaten op de testlocaties ook een beroepsexamen afleggen. De kandidaat kan deze examens zelf reserveren, of via zijn opleider laten reserveren.

15 procent kiest voor theorie examen in de avonduren

Uit onderzoek van het CBR blijkt dat het doen van het theorie examen in de avonduren erg populair is. Maar liefst 15 procent van alle kandidaten, kiest voor een avondexamen. De proef startte in mei en werd eerder door het CBR al een groot succes genoemd. Slechts een aantal locaties doen momenteel mee aan de proef, maar zijn zo verspreid dat kandidaten in alle delen van het land mee kunnen doen.

Onlangs voegde het CBR nog een aantal testlocaties toe. Als het CBR in maart 2019 de proef volledig heeft geëvalueerd, zal het besluiten of de mogelijkheid landelijk wordt ingevoerd.

Voorbereiden voor het theorie examen

We raden aan alvorens het theorie examen in de avond af te leggen, eerst een goede voorbereiding te treffen. Dat kan ten eerste door auto theorie te leren. Schaf daarom een online boek aan. Het online boek is interactief en voorzien van duidelijke foto’s en video’s. Daardoor kan de kandidaat de stof leren en beter begrijpen.

Daarnaast kun je gratis theorie examen auto oefenen. Daarmee is te meten hoeveel de kandidaat al weet van de stof die op het theorie examen behandeld wordt. Ten slotte is het mogelijk nog een aantal betaalde theorie examen oefeningen te doen. De vragen zijn afgesteld op de methode van het CBR, wat betekent dat de kandidaat op het echte examen dezelfde soort vragen kan verwachten.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: