Drie redenen om op je zestiende al met het theorie examen te beginnen

Sinds 2011 is het mogelijk om al vanaf je zeventiende een rijbewijs te halen. Dit experiment noemde men 2toDrive. Sinds 2018 is 2toDrive ook bij wet ingevoerd, waardoor het al vanaf je zestiende mogelijk is om het theorie examen te beginnen. Auto theorie leren kan al vanaf je zestiende. Als je zestien en een half bent, is het mogelijk om het theorie examen af te leggen en autorijles te nemen.

Vanaf je zeventiende mag je afrijden en dus praktijkexamen doen. Daarna mag je een jaar onder begeleiding de weg op. Na je achttiende mag je zelfstandig autorijden. We hebben drie redenen om een rij gezet om op je zestiende al te beginnen met je auto theorie examen.

Drie redenen

Er zijn verschillende redenen om te beginnen met het leren van het theorie examen auto. Door op tijd te beginnen kun je vanaf zestien en een half al je theorie examen doen. Dat is handig, want zo kun je meedoen aan 2ToDrive en mag je eerder de weg op. Dat heeft allerlei voordelen, want uit onderzoek is gebleken dat wie meedoet aan de regeling een stuk minder snel ongelukken maakt dan iemand die na zijn achttiende pas begonnen is.

We hebben drie redenen op een rijtje gezet. Ten eerste is het rijden in een auto relatief veiliger dan het rijden op een scooter. Ten tweede is een goede voorbereiding natuurlijk het halve werk en heb je meer tijd om de theorie te leren. Dit gaat gemakkelijker als je op de middelbare school zit, dan als je al een studie volgt en amper tijd hebt om de auto theorie erbij te doen. Begin dus op tijd!

Een auto is relatief veilig

Wanneer je zestien bent, heb je twee keuzes: of meteen beginnen aan het leren van de auto theorie, of een scooter kopen. Veel jongeren kozen voor het experiment van 2ToDrive voor een scooter om zo toch mobiel te zijn. Maar sinds de invoering van de regeling kiezen veel meer jongeren voor eerder beginnen met autorijden.

Uit onderzoek blijkt dat dat een goed idee is; een auto is namelijk een stuk veiliger dan het rijden op een scooter. Op een scooter ben je veel kwetsbaarder dan in een auto, die meer bescherming biedt. Bovendien is het rijden in een auto vaak een stuk comfortabeler dan rijden op een scooter.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ten tweede: een goede voorbereiding is het halve werk! Er zijn geen verschillen in de vragen op het theorie examen auto voor mensen die zestien en een half zijn, of voor achttien jarigen. We raden aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met het leren van auto theorie. Uit de proef een paar jaar geleden is namelijk gebleken dat het echt werkt om na het halen van je praktijkexamen een jaar begeleiding te krijgen van een ervaren bestuurder.

Een ervaren bestuurder moet aan een aantal eisen voldoen, maar mag verder zelf aangewezen worden door de jonge bestuurder. Voordat de kandidaat zijn rijexamen aflegt, is het mogelijk om een begeleiderspas aan te vragen bij het CBR. De minderjarige moet die pas altijd bij zich dragen. Door vroeg te beginnen met je auto theorie examen oefenen, kun je je beter voorbereiden. Dat betekent dat je minder fouten zal maken op het echte examen.

Bovendien is gebleken dat jonge bestuurders die vroeg beginnen, veel minder kans op ongelukken hebben dan bestuurders die die begeleiding niet hebben gehad. Dat komt doordat jonge bestuurders die vroeg zijn begonnen veel meer ervaring hebben.

Meer tijd om je voor te bereiden

Ten slotte: het theorie examen auto voorbereiden kost echt tijd. Het is bijna niet te doen om zonder voorbereiding het examen te halen. Er wordt dan ook vaak te licht over gedacht. De helft van de Nederlandse kandidaten kan het examen niet in één keer halen. Als je op je zestiende of zeventiende nog op de middelbare school zit, heb je vaak meer tijd voor rijlessen en het leren van de auto theorie dan als je al op het hoger onderwijs studeert. Over het algemeen krijg je gemakkelijker een uurtje vrij van de middelbare school dan in het hoge onderwijs.

In het hoger onderwijs heb je de tijd namelijk nodig voor het voorbereiden op tentamens en dergelijke. Begin op tijd, daar heb je echt voordeel van!

Theorie examen auto leren

Ben je overtuigd? Dan is het tijd om het theorie examen auto te leren. Dit kan gemakkelijk via het online theorieboek auto. Deze is volledig interactief en up-to-date volgens de laatste methode van het CBR. Daarnaast kun je ook nog eens gratis oefenexamens maken!


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: