Grote regionale verschillen in wachttijden theorie examen auto

Wie een theorie examen auto wil af gaan leggen, moet daar flink lang op wachten. Bovendien zijn er grote regionale verschillen. Daardoor is het mogelijk dat een kandidaat in een bepaalde regio veel eerder aan de beurt komt dan in een andere regio. De reserveringstermijnen voor de theorie examens zijn weer een stuk hoger dan een maand geleden. Dat blijkt uit de maandelijkse rapportage van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Uit het rapport blijkt dat het landelijk gemiddelde tussen 1 en 7 november op 9,5 weken was. Wie in Rijswijk een theorie examen af wil leggen, moet daarvoor het langst wachten. Daarvoor geldt een wachttijd van 16 weken.

Maandrapportage CBR

De cijfers zijn afkomstig uit de maandrapportage van het CBR. Vooral in Rijswijk zijn de wachttijden voor het theorie examen auto erg lang. Daar duurt het 16 weken voordat de kandidaat zijn examen af kan leggen. Wie nu een examen boekt, kan dus pas in de tweede maand van volgend jaar terecht. De gemiddelde reserveringstermijn voor theorie examens stond aan het einde van de maand oktober nog op 6,5 weken. De maand ervoor was de wachttijd nog 10 weken.

Doordat er in oktober versoepelingen ten aanzien van de coronamaatregelen werden doorgevoerd, zag het CBR de kans schoon om de wachttijd flink te kunnen verkorten. De zaalcapaciteit kon worden uitgebreid, doordat kandidaten minder afstand hoefden te houden. Maar even later liep het aantal besmettingen weer op en kwamen veel maatregelen weer terug. Daardoor is de capaciteit bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen weer afgenomen. Gevolg is dat juist de reserveringstermijnen weer flink oplopen. Daardoor zijn kandidaten voor het theorie examen auto weer terug bij af: zij moeten weer net zo lang of zelfs langer wachten dan tijdens de zomerperiode. Er zijn bovendien grote regionale verschillen.

Regionale verschillen

Als kandidaat voor het theorie examen hoef je niet overal even lang te wachten. In sommige regio’s ben je binnen vijf of zes weken aan de beurt. Maar dan zit je wel in het zuiden of het noordoosten van het land. De locaties in de Randstad hebben de langste wachttijden. Bijvoorbeeld op de hoofdlocatie van het CBR in Rijswijk. Daar moet je nu 16 weken wachten totdat je het theorie examen kan komen afleggen. In Haarlem en Amsterdam duurt het maar liefst 14 weken totdat je aan de beurt bent. Boek je nu een theorie examen auto, dan kun je deze in de tweede maand van 2022 gaan afleggen.

In Utrecht en Barendrecht is de wachttijd met 13 weken ook niet veel beter. Wil je snel je theorie examen kunnen afleggen, dan moet je daarvoor waarschijnlijk een eindje reizen. De laagste wachttijden vind je namelijk in het zuiden van het land, in Maastricht. Daar moet je vijf weken wachten totdat je in de beurt bent. In het Drentse Hoogeveen liggen de wachttijden met 6 weken ook relatief laag.

Voor een praktijkexamen kun je sneller terecht; je wacht dan zo’n 6 weken op het examen. Ook hier zijn grote verschillen. In Rijswijk zijn de wachttijden voor het praktijkexamen het langst met 11 weken. Daarna volgen Rotterdam en Haarlem met 10 weken. De kortste wachttijd voor het praktijkexamen vind je in Alkmaar, Limburg en Overijssel. Daar hoef je maar 1 week te wachten.

Niet ingrijpen

Minister Visser zegt verder dat het CBR-rapportage nog geen aanleiding geeft om in te gaan grijpen bij het CBR. Er komen dus geen tijdelijke noodmaatregelen, want daar is geen aanleiding voor. Dat komt doordat de gemiddelde wachttijd voor een praktijkexamen binnen 6 weken lag. Het doel is om binnen 7 weken een examen aan te bieden. Daarmee ligt de wachttijd nog binnen de streeftermijn van 14 weken.

Slagingspercentage theorie examen omhoog

Opvallend is ook dat kandidaten beter voorbereid naar het theorie examen auto komen. Het slagingspercentage lag in oktober op ruim 52 procent. Voor de coronacrisis lag het percentage op ongeveer 50 procent. Dat betekent dat kandidaten de wachttijd beter benutten om bijvoorbeeld nog wat stof te leren in het online theorieboek. Voor het inzetten van de maatregelen wordt overigens gekeken naar de reserveringstermijnen. Het slagingspercentage telt daarbij niet mee.

Goede voorbereiding

Als je in Rijswijk een theorie examen auto wilt gaan afleggen, moet je daarop zo’n 16 weken wachten. Deze tijd kun je nuttig gebruiken door je goed voor te bereiden. Op die manier kun je voorkomen dat je straks nog langer moet wachten voor een herexamen. Maak een gratis oefenexamen om in te zien welke stof je nog beter moet beheersen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: