Hier moet je rekening mee houden bij het auto theorie-examen

Stel: je wilt je theorie examen voor het rijbewijs B halen. Als je een rijbewijs wilt, moet je daarvoor twee dingen doen: een auto theorie-examen en een praktijkexamen. Het is belangrijk dat je de examens in deze volgorde doet. Je mag namelijk niet eerst afrijden en dan nog het theorie-examen doen. Met andere woorden: de theorie is het toegangsbewijs tot het praktijkexamen.

Waar veel mensen echter niet bij stilstaan, is dat theorie examen auto doen nogal wat kosten met zich meebrengt. Als je rijlessen neemt betaal je uiteraard al snel 1500 euro, maar er zijn ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Bovendien zijn er een aantal randzaken die je in je achterhoofd dient te houden. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Kosten

Kosten theorie leren

Ten eerste moet je beginnen met het auto theorie-examen te leren. Dat kan op twee manieren: ouderwets uit een boek, of gemakkelijk online. Een fysiek boek kost ongeveer vijftig euro en is bij de betere boekhandel te bestellen. Toch raden we het gebruik van een boek af en pleiten we voor het leren online. Een boek heeft alleen illustraties waarbij de lezer zelf nog de context bij moet verzinnen. Dit is bij het online theorie examen leren niet het geval. Je krijgt weliswaar plaatjes en tekst, maar ook video’s en 3D-tekeningen om beter uit te leggen wat er bedoeld wordt.

Op die manier kun je je een betere voorstelling maken van wat er bedoeld wordt. Online auto theorie leren is niet erg prijzig en worden in verschillende pakketten aangeboden. Alleen het online theorieboek zonder oefeningen kost normaal gesproken 40 euro, maar wordt momenteel aangeboden voor 24,95 euro. Je krijgt direct toegang en kunt dus direct beginnen met leren.

Kosten auto theorie-examen oefenen

De kosten van auto theorie-examen oefenen zijn verschillend. Ten eerste kun je ervoor kiezen een gratis oefenexamen te maken. In dat geval betaal je helemaal niets, maar krijg je ook niet de nodige feedback die je wellicht nodig hebt om het echte theorie-examen te halen. Daarom raden we een pakket aan waarbij het theorieboek en een aantal uur theorie-examen training bij inbegrepen zit. Bij dergelijke pakketten krijg je namelijk ook toegang tot de praktijkvideo’s, waardoor je nog beter kunt zien wat er bedoeld wordt.

Zo zijn de kosten van het online theorieboek en 10 uur examentraining goedkoper dan 1 rijles. Het middelste pakket van 34,95 euro is bedoeld voor iedereen die wat makkelijker kan leren. Na het theorie examen oefenen krijg je meteen de uitslag of je bent geslaagd of gezakt. We geven ook inzage van welke vragen je fout had; iets dat het CBR niet doet. Deze vragen kun je meenemen naar de online theorie-examen training, waardoor je je dus vooral kunt focussen op de zaken die je fout had.

Er is tenslotte ook een laatste pakket, die ongeveer vijf euro duurder is. Voor 39,95 euro heb je een pakket met een online theorieboek en 20 uur examentraining. Dit pakket zorgt voor de optimale voorbereiding en is geschikt voor iedereen die wat meer moeite heeft met leren. Het voordeel is dat je meer uren toegang krijgt tot de theorie-examen training. Dat heeft als voordeel dat je meer kunt oefenen, waardoor je sneller leert van je fouten. In het duurste geval betaal je dus ongeveer 40 euro voor zowel het boek als de oefeningen samen. Dat is goedkoper dan een saai theorieboek!

Kosten theorie examen aanvragen

Als je een theorie examen wilt afleggen voor de motor, personenauto en bromfiets of brommobiel, bedragen de kosten 34,50 euro per theorie-examen. Dit betekent dat als je in één keer slaagt voor je auto theorie-examen, je eenmalig 34,50 euro betaalt. Maar als je zakt en je het examen weer opnieuw moet aanvragen, betaal je weer opnieuw dit bedrag.

Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je in sommige gevallen een Eigen verklaring nodig hebt. Een Eigen verklaring kost 32,80 euro, volgens de laatste informatie van het CBR. Natuurlijk kan het zijn dat je het auto theorie-examen in het Engels wilt maken. Dit kost 5,50 euro extra. In het slechtste geval ben je dus ongeveer rond de 40 euro kwijt. Als je extra tijd nodig hebt, betaal je 10,30 euro extra en als je in de avond of in het weekend examen wilt doen, betaal je 4,45 euro extra. Deze tarieven zijn terug te vinden op de website van het CBR.

Kosten tolk

Als je geen Nederlands of Engels spreekt, of om een andere reden een tolk nodig hebt, dien je deze zelf aan te vragen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen laat alleen tolken toe die zijn aangesloten bij TolkenNet. Als het theorie examen eenmaal gereserveerd is, kun je een tolk aanvragen. Zorg er wel voor dat je de reservering tenminste 2 weken van tevoren doet.

Je moet zelf regelen dat er een tolk komt. Het CBR bemoeit zich hier dus niet mee. Als je op het theorie examen auto verschijnt, zonder een door TolkenNet aangewezen tolk, gaat je examen niet door! Je hebt dan ook geen recht op restitutie. De kosten van een tolk zijn behoorlijk: 170 euro. Om die reden is wellicht een examen in het Engels doen een goedkopere optie, gezien de kleinere toeslag zoals hierboven vermeld. Kies je wel voor een tolkdienst, dan dien je er rekening mee te houden dat zowel jij als je tolk een geldig legitimatiebewijs meenemen naar het theorie examen auto doen.

Kosten annuleren

Als je je afspraak niet kunt nakomen, is het verstandig contact op te nemen met het CBR. Binnen 14 dagen voor het examen kun je je theorie examen auto nog laten verzetten naar een later tijdstip. Na 7 dagen voor het examen kan dit niet meer, en kun je het theorie examen alleen maar laten vervroegen. Een latere afspraak plannen is dan dus niet meer mogelijk. Moet je onverhoopt annuleren, bijvoorbeeld omdat er ernstige omstandigheden zijn in je privéleven (zoals bijvoorbeeld de geboorte van je kind, een dag van tevoren), dan kun je kosteloos het examen laten annuleren. Dit geldt uiteraard ook bij overlijden van een familielid. Hiervoor is wel bewijs nodig, zoals bijvoorbeeld een geboortekaart of rouwkaart.

Mocht je vanwege eigen schuld niet naar het examen kunnen komen, bijvoorbeeld doordat je moet werken, dan krijg je ten eerste je geld niet terug. Die 34,50 euro ben je dus kwijt. Bovendien heb je een theorie-examenslot niet benut, wat betekent dat je kunt rekenen op een toeslag van 10,15 euro. Zorg er dus voor dat je een tijd plant die jou uitkomt. De afspraak die je met het CBR maakt, moet je echt nakomen!

Slagingspercentage

Nu we alle kosten op een rijtje hebben gezet, is het raadzaam bij andere randzaken stil te staan. Zo kijken veel Nederlanders op een verkeerde manier tegen auto theorie-examen doen aan. Het slagingspercentage is al jaren dalende. Vorig jaar, in 2015, lag het slagingspercentage op nog maar 42 procent.

Dat betekent dat 42 procent van alle Nederlanders die in 2015 voor het eerst theorie examen deed, wist te slagen. De vragen blijken een stuk moeilijker te zijn dan men aanvankelijk dacht. Bovendien heeft het CBR allerlei nieuwe ideeën toegepast op de vragen die bij het examen worden gesteld. Zo wordt vanaf 1 januari 2017 een nieuw vraagtype, sleepvragen, toegevoegd. Dat betekent dat de kandidaat de juiste antwoorden naar de juiste plek in een plaatje sleept.

Dit is bedacht om het examen toegankelijker te maken, maar ook moeilijker. Begin 2016 kwamen er berichten naar buiten dat de vragen erg voorspelbaar waren. Door de antwoorden uit je hoofd te leren en door te kijken naar het soort vraag kon je zonder nadenken alvast het antwoord geven. Dat was niet de bedoeling en dus stelde het CBR een onderzoek in. Uit dat onderzoek bleek dat de vragen wel degelijk deugen, maar dat er wel een aantal voorspelbaarheden in zaten. Daarom zijn de vragen aangepast en is de kans groot dat volgend jaar het slagingspercentage nog lager uitvalt.

Wat moet je meenemen

Als je theorie examen doet, moet je een aantal zaken van tevoren regelen. Vroeger moest je van allerlei zaken meenemen naar het theorie examen, maar met de komst van het digitale tijdperk is dit veranderd. Het enige wat je namelijk hoeft te doen, is twee stappen ondernemen: een geldig identiteitsbewijs meenemen en je reserveringsnummer.

De volgende identiteitsbewijzen zijn geldig: een Nederlands paspoort of een paspoort of ID-kaart van de landen van de EU en de EER. Voor de paspoorten gelden wel weer aanvullende regels. Als je een Nederlands paspoort meeneemt, is dit geen probleem. Neem je een paspoort uit een ander land mee, dan moet deze voorzien zijn van een geldige sticker voor verblijf. Bovendien zijn noodpaspoorten niet geldig. Noodpaspoorten zijn namelijk bedoeld als tijdelijk reisdocument en niet als een manier om een legitimatie mee uit te voeren.

Uiteraard is je Nederlandse identiteitskaart geldig. De Europese identiteitskaart is dat niet per se. Neem dus in dit geval even contact op met het CBR voor alle zekerheid. Bovendien dien je ervoor te zorgen dat je identiteitskaart niet verlopen is. Vreemdelingen en vluchtelingen kunnen gebruikmaken van hun speciale reisdocumenten als zij een theorie examen auto willen doen.

Andere verblijfsdocumenten en het zogenaamde W-document zijn ook geldig. Het klinkt een beetje raar, maar ook je rijbewijs is een geldige manier om je bij het CBR te legitimeren.

Als je geen geldig legitimatiebewijs meeneemt naar je auto theorie-examen, mag je dit examen niet afleggen bij een CBR-examencentrum. Bovendien krijg je geen geld terug. Daarom is het belangrijk voor vertrek even te checken of je je geldige legitimatie bij je hebt. Dit geldt ook voor de tolk die je regelt via TolkenNet, indien noodzakelijk!

Neem tenslotte ook je reserveringsnummer mee. Het reserveringsnummer vind je in de mail die je van het CBR hebt gekregen. Deze mail krijg je als je via mijn CBR een aanvraag doet voor het auto theorie-examen. In de bevestiging vind je ook nog meer informatie, zoals de examentijd en examendatum wanneer je examen moet doen. Uiteraard vind je ook het adres waar je het examen moet afleggen.

De uitslag en geldigheidsduur

Eenmaal binnen maak je het theorie-examen. Dit gebeurt individueel via de computer. Iedere deelnemer krijgt andere vragen, waardoor overleggen niet mogelijk is. Bovendien word je uiteraard gecontroleerd op zaken die je niet bij je mag hebben, zoals bijvoorbeeld opnameapparatuur. Om die reden mag je ook geen mobiele telefoon mee naar binnen nemen.

Als je het theorie-examen hebt afgelegd, krijg je meteen te weten of je geslaagd of gezakt bent. Als je bent gezakt, ben je je 34,50 euro inschrijfkosten kwijt en moet je opnieuw beginnen met auto theorie leren. Gelukkig kun je nog een gratis theorie examen maken. Helaas krijg je na afloop van het examen niet precies te weten welke vragen je fout had en wat dan wel het juiste antwoord had moeten zijn. Wel krijg je te zien welke vragen je per categorie fout had. Veel kandidaten gaan de fout in bij het onderdeel gevaarherkenning. Mocht je hier veel fouten op hebben, oefen dan vooral nog eens op dit onderdeel.

Als je slaagt; van harte gefeliciteerd! Je examenuitslag is tenminste anderhalf jaar geldig. Dit betekent dat je binnen anderhalf jaar het praktijkexamen uit moet voeren. Doe je dit niet, dan moet je opnieuw theorie examen doen. Het is dus belangrijk eerst het theorie-examen te doen alvorens je aan rijlessen begint. Maar begin ook niet te laat met je rijlessen, want je moet wel binnen anderhalf jaar afrijden! Daarom is het belangrijk samen met de rijinstructeur te werken aan de juiste timing. Je vindt de resultaten overigens terug op het portaal van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen, MijnCBR. Daarna kun je doorgaan met lessen. Als de instructeur vindt dat je voldoende kennis en ervaring hebt om af te rijden, kun je het praktijkexamen aanvragen. Houd wel rekening met een forse wachttijd. Op tijd aanvragen is belangrijk, zeker als je bijna aan het eind van je geldigheidsduur van het theorie examen zit!

Video theorie-examen

Hieronder een video over hoe het theorie-examen verloopt op het CBR


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: