Rijles en theorie, wanneer theorie-examen doen?

Om het rijbewijs te behalen dien je naast rijlessen te volgen ook het theorie-examen te maken. Alleen zo kun je het rijbewijs behalen. Maar wanneer start je met het theorie-examen? Een goede vraag want dat is moeilijk in te schatten, dat is namelijk voor iedereen anders.
Hier leggen we je uit hoe jij kunt bepalen wanneer je het theorie-examen kunt gaan doen.

Kennis van de theorie

Het is belangrijk dat je de basis verkeersregels kent voordat je echt gaat rijlessen. Je hebt namelijk wel iets van regels nodig om te weten hoe je je dient te gedragen en reageren in het verkeer. Deze basisregels over het verkeer heb je echter vaak al geleerd in groep 7 of 8 tijdens de voorbereiding op het verkeersexamen. Vaak weet je ook al meer over de theorie en de verkeersregels dan dat je zelf weet. Maak je hier dus vooral niet druk om, want je gaat ze sowieso nog een keer leren. Daarnaast is het zo dat er altijd een rijinstructeur langs je zit tijdens de rijlessen, deze kan altijd wanneer nodig ingrijpen mocht je kennis van de theorie te kort schieten tijdens je eerste rijlessen.

Je eerste rijlessen

Tijdens je eerste rijlessen heb je het waarschijnlijk al druk genoeg met het voertuig onder controle houden en goed te spiegelen (goed in de spiegels kijken als je bijvoorbeeld een bocht maakt). Het toepassen van de verkeersregels zal dan ook nog de verantwoording zijn van je rijinstructeur. Kies er dus voor om je tijdens je eerste rijlessen vooral op voertuigcontrole en het spiegelen te richten, het theorie-examen komt nog wel!

Wanneer theorie-leren

Naarmate je al een aantal rijlessen hebt gehad zal je je voor het gevoel steeds minder “druk” hebben met het voertuig onder controle houden en zal je rijervaring ook toenemen. Als je het idee hebt dat je de auto onder controle hebt, start je met het leren van de theorie (of je rijinstructeur moet dit anders aangeven). Het is namelijk nooit te vroeg om te starten met het leren van de theorie. Zo kun je de theorie met de praktijk gaan combineren in het lesvoertuig, waardoor je nog sneller zult leren en dus ook geld kan besparen op je rijlessen. Doordat je de theorie al vroeg kent kun je deze ook makkelijker zonder problemen toepassen tijdens je rijlessen, waar je waarschijnlijk minder rijlessen nodig hebt.

Wanneer het theorie-examen doen

Als je het idee hebt dat je alle theorie geleerd hebt kun je dit testen door online oefen theorie-examens te maken. Door deze theorie-examens te oefenen kun je testen hoe goed jij daadwerkelijk de theorie kent. Deze oefen theorie-examens zijn simulaties van het echt CBR-examen en lijken dus als 2 druppels water op het theorie-examen. Maak dus van tijd tot tijd een aantal oefen theorie-examens om te kijken of je de theorie onder de knie hebt om het theorie-examen te kunnen gaan maken.

Belangrijk om rekening mee te houden

Belangrijk om rekening mee te houden is dat de uitslag van het theorie-examen 1 jaar geldig is. Dat wil dus zeggen dat als je je rijbewijs op korte termijn wilt behalen, je binnen 1 jaar na het behalen van het theorie-examen ook het praktijkexamen dient te behalen. Belangrijk is dus dat je het theorie-examen haalt voor het praktijkexamen, want je dient eerst het theorie-examen met goed vervolg af te leggen voor dat je het praktijkexamen mag afleggen.

Conclusie rijles en theorie behalen

Bepaal dus vooral zelf wanneer jij denkt dat dat je het theorie-examen moet afleggen. Wij bevelen we je wel aan om vroeg te beginnen met het leren van de theorie (na je eerste rijlessen) en als je het idee hebt dat je de theorie onder de knie hebt, ook snel het theorie-examen gaat aanvragen (soms is er een wachttijd bij het CBR). Neem verder in je keuze mee dat de theorie-examen uitslag 1 jaar geldig is.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: