Nederlandse rijschoolhouder fraudeerde met Belgisch theorie-examen

Een Nederlandse eigenaar van een autorijschool uit Amsterdam moet mogelijk voor 18 maanden de cel in, omdat hij Belgische kandidaten van het theorie examen auto hielp met de antwoorden. De desbetreffemde autorijschool fraudeerde meerdere malen met het theorie examen. Hij liet zijn examenkandidaten een verborgen camera en een zendertje dragen bij het theorie examen auto. Ondertussen bekeek hij de vragen op de parkeerplaats en speelde hij de antwoorden via een oortje door aan de kandidaten.

Frauderende autorijschool

De Amsterdamse Mustapha E. (39) had in Amsterdam een rijschool met hoge slagingspercentages. De rijschool geeft voornamelijk rijlessen in het Arabisch, omdat de rijschoolhouder zelf van Marokkaanse afkomst is. In Nederland is het toegestaan voor het theorie examen auto een gerenommeerde tolk in te schakelen via TolkenNet.

In België is het moeilijker een tolk in te schakelen. De autorijschoolhouder breidde daarom uit naar Antwerpen. De fraude vond aan het eind van 2017 plaats. Zo waarschuwde het examencentrum in het Belgische Deurne de politie, omdat de eigenaar van de rijschool zich er meerdere keren ophield. Eén van de kandidaten gedroeg zich verdacht en viel door de mand. De politie hield haar tegen, waarop de vrouw bekende gefraudeerd te hebben met het theorie examen auto.

In haar overhemd is een verborgen cameraatje verstopt. Zo kon de frauderende rijschoolhouder de vragen op de parkeerplaats bekijken en de kandidaat aan de hand van een oortje het antwoord influisteren.

Goed uitgekiend systeem

Volgens de politie gaat het om een goed uitgekiend systeem. De bedoeling was de vragen te filmen, zodat Mustapha El B. de vragen op zijn laptop te zien kreeg. Vervolgens fluisterde hij de kandidaat het antwoord via een oortje in. Daarvoor hoefde de kandidaat niets extra te betalen. In ruil voor de dienst moest de kandidaat vrienden en familie naar de frauderende rijschool sturen.

De procureur in België stelt dat er eerder ook al op deze manier gefraudeerd is. Dat was in de examencentra van Kontich en Sint-Niklaas. Ook toen keek de rijschoolhouder mee met het examen. Kandidaten moesten toen wel extra betalen voor de dienst. De betalingen liepen op tot wel 1400 euro voor een cameravest.

Mensen helpen

Volgens de advocaat van El B. wilde de autorijschoolhouder alleen maar kandidaten met een theorie examen auto helpen, als zij niet voldoende Nederlands spraken. El B. houdt vol dat de mensen die hij hielp, de kennis voldoende in huis halen. Wel bekent hij de verkeersveiligheid te hebben geschaad. De kandidaten moesten nog wel slagen voor het praktijkexamen. Daar had de rijschoolhouder geen invloed op. Daarom vroeg de advocaat om in het uiterste geval een werkstraf.

De autorijschoolhouder heeft in Amsterdam nog steeds een rijschool. In Deurne is de rijschool gesloten. De frauderende kandidate bekende schuld. Tegen haar is een straf van 1 jaar celstraf geëist. In totaal stonden drie kandidaten en drie medewerkers van de rijschool terecht.

Oppassen met frauderende rijscholen

Voor kandidaten van het theorie is het belangrijk op te passen met frauderende rijscholen. Er zijn nog steeds veel scholen die een hoog slagingspercentage voor het theorie examen auto beloven. De scholen beweren dat deelnemers zonder al te veel inspanning met geen enkele fout kunnen slagen. Het gaat vaak om eendaagse cursussen, waarbij men in de ochtend een stampsessie krijgt om alle leerstof zo snel mogelijk op te nemen. Na de stoomcursus wordt dan ’s middags al het theorie examen auto afgenomen.

Het is aangeraden om een andere aanpak te gebruiken. Gebruik daarom eerst het online auto theorie boek om auto theorie te leren en vervolgens oefeningen te maken.

Gratis theorie examen auto oefenen

Met het gratis gratis theorie examen auto oefenen oefenen kun je de geleerde stof nog eens doornemen. De vragen in het oefenexamen zijn gebaseerd op de methode van het CBR. Dat betekent niet dat er dezelfde vragen worden gesteld, maar wel van dezelfde strekking. Bovendien is de indeling van het vragenscherm hetzelfde. Op die manier kunnen kandidaten alvast wennen aan de omgeving van het CBR.

Het is belangrijk rustig de tijd de nemen de theoriestof te leren en te oefenen. Op die manier is het niet nodig gebruik te maken van louche rijschoolhouders.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: