‘Stel examens bij bezoek risicogebied uit’

Kandidaten die uit een gebied met code oranje komen of daar wonen, kunnen beter niet naar het theorie examen auto of het praktijkexamen komen. Daarvoor waarschuwt het CBR. Het CBR heeft via social media aan alle examenkandidaten gevraagd om het examen uit te stellen als zij uit een gebied met code oranje komen. Dat betekent dat wanneer men op visite in Antwerpen is geweest of de vakantie heeft doorgebracht in Barcelona, de kandidaat het examen uit moet stellen.

Het advies is om na bezoek aan zo’n oranje gebied ten minste tien dagen thuis te blijven. Op die manier kan zeker worden gemaakt dat de deelnemer het coronavirus niet bij zich draagt. Het uitstellen van een afspraak zoals een theorie examen kan volledig kosteloos. Het is dan ook aan te raden om het examen uit te stellen totdat vaststaat dat de kandidaat niet besmet is met corona.

Kosteloos uitstellen

Het CBR biedt kandidaten de mogelijkheid om kosteloos het theorie examen of een praktijkexamen uit te stellen. De veiligheid van kandidaten en medewerkers staat voorop, zo zegt het rijvaardigheidsbureau. Het instituut houdt als richtlijn code oranje aan. Het gaat hier om gebieden waar een reisadvies voor is afgegeven via Nederland Wereldwijd. Mensen die in het buitenland hebben gewoond of net terug komen van vakantie uit een oranje gebied, moeten hun examens zo veel mogelijk uitstellen.

Eerst moet duidelijk zijn of de kandidaat niet mogelijk besmet is geraakt met het coronavirus. De vraag om een examen uit te stellen is onderdeel van het protocol wat betreft de hygiëne die het CBR bij het uitbreken van het virus heeft opgesteld. De vraag is dus niet nieuw, maar het CBR brengt de vraag nog eens onder de aandacht omdat steeds meer vakantiegangers corona-achtige klachten blijken te hebben bij thuiskomst. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, is kosteloos uitstellen de beste optie.

Wees voorzichtig met het coronavirus

Het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen wil alle kandidaten op het hart drukken om voorzichtig te zijn betreft het coronavirus. Het advies is om in de lesauto tenminste een mondkapje te dragen. Bij het praktijkexamen moet deze verplicht worden gedragen, ook voor het theorie examen is het advies een mondkapje te dragen. Deze is bij het doen van het theorie examen auto niet verplicht, omdat er in de zaal anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

De versoepelingen van de maatregelen werden eerder al uitgesteld. Instructeurs kunnen pas vanaf 1 september weer meerijden voor een faalangstexamen. Meerijden met een B-examen staat nu voor op 1 november op de planning. Ook voor het theorie examen auto moet er rekening worden gehouden met de gevolgen van het coronavirus.

Wachttijd bij het CBR door corona

Zo is de wachttijd voor een theorie examen bij het CBR behoorlijk opgelopen. Dat is het gevolg van het feit dat het instituut tenminste negen weken heeft stilgelegen en nu een fikse achterstand weg moet werken. Het gaat in totaal om bijna 300.000 examens. Of de versoepelingen van de maatregelen nog door kunnen gaan, is onduidelijk. Eerder gaven minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en minister-president Mark Rutte nog een waarschuwing aan iedereen om zich aan de maatregelen te houden. Met meer dan 1000 nieuwe gevallen per dag lijkt het virus deels weer op te laaien.

Theorie examen leren

Tijdens de wachttijd bij het CBR of het uitstellen van het theorie examen omdat de kandidaat in een oranje gebied is geweest, is het toch mogelijk te zorgen dat het theorie examen goed voorbereid wordt. Dit kan door theorie examen leren aan de hand van een online theorieboek. In het online theorieboek wordt alle nodige kennis aan de hand van de laatste methode gegeven.

Theorie examen oefenen

Het is ook mogelijk tijdens het wachten nog een gratis oefen theorie examen te maken. Indien nodig kunnen ook betaalde examens gemaakt worden, zodat duidelijk wordt aan welke kennis nog gesleuteld moet worden. Op die manier is het straks niet nodig nog eens dertien weken te wachten, omdat men het theorie examen niet heeft gehaald.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: